2023 г. беше най-горещата година в историята, а тази може

...
2023 г. беше най-горещата година в историята, а тази може
Коментари Харесай

Учени предупреждават за рекордни горещини и през 2024 г.

2023 година беше най-горещата година в историята, а тази може да бъде още по-гореща. Една от аргументите е феноменът Ел Ниньо - стопляне, обвързвано с съмнения в температурата на повърхностния пласт вода в екваториалната част на Тихия океан.

Още преди края на 2023 година Световната метеорологична организация (СМО) я назова най-горещата година в историята, с световни температури с към 1,4 градуса над междинните за прединдустриалната ера през първите 10 месеца на годината. Британската метеорологична работа не изключи, че през 2024 година температурата ще надвиши тази цифра с повече от 1,5 градуса.

Агенцията написа, че повишението на температурата през идната година ще бъде обвързвано с феномена Ел Ниньо. Това е стопляне, обвързвано с съмненията в температурата на повърхностния пласт вода в екваториалния Тихи океан. Това повлия и на температурата през 2023 година Обратният развой, когато повърхностният пласт вода се охлажда, се назовава Ла Ниня. И двете феномени са циклични, има и неутрална...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР