Светът току-що преживя най-топлия март в историята, слагайки край на

...
Светът току-що преживя най-топлия март в историята, слагайки край на
Коментари Харесай

Светът преживя най-топлия март в историята

Светът преди малко претърпя най-топлия март в историята, поставяйки завършек на 10-месечна поредност, в която всеки месец слага нов температурен връх. Всеки от последните 10 месеца е класиран като най-горещия в света в съпоставяне със съответния месец през предходните години, заяви Службата на Европейски Съюз по изменение на климата " Коперник " (C3S), представена от Reuters.

От C3S споделят, че последните 12 месеца, завършващи с март, също се класират като най-горещите, регистрирани в миналото за 12-месечен интервал на планетата. От април 2023 година до март 2024 година междинната световна температура е била с 1.58 градуса по Целзий над междинната за прединдустриалния интервал 1850 – 1900 година

Това е дълготрайната наклонност с изключителни върхове, която ни тормози доста. Виждането на сходни записи – месец след месец – в действителност ни демонстрира, че нашият климат се трансформира, трансформира се бързо “, сподели заместник-директорът на C3S Саманта Бърджис.

2023-та беше най-горещата година на планетата в световните върхове, датиращи от 1850 година, а рисковото време и изключителните температури предизвикаха голям безпорядък. Сушата, провокирана от изменението на климата в региона на тропическите гори на Амазонка, отприщи рекорден брой горски пожари във Венецуела от януари до март, до момента в който сушата в Южна Африка унищожи реколтата и остави милиони хора гладни.

Морските учени също предизвестиха предишния месец за всеобщо избелване на корали, което евентуално ще се случи в южното полукълбо, провокирано от затоплящите се води, и може да бъде най-лошото в историята на планетата.

Основната причина за изключителната топлота са излъчванията от парникови газове, породени от индивида “, сподели C3S.

Други фактори, повишаващи температурите, включват климатичният феномен Ел Ниньо, времето, което затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан. Ел Ниньо доближи своя връх през декември-януари и в този момент отслабва, което може да помогне за спиране на горещата серия към края на годината.

„ Но макар намаляването на Ел Ниньо през март, междинната температура на морската повърхнина в света доближи рекордно високо равнище за всеки месец, а температурите на морския въздух останаха извънредно високи “, допълват от C3S.

Основният мотор на стоплянето са излъчванията от изкопаеми горива. Неуспехът да се понижат тези излъчвания ще продължи да подтиква стоплянето на планетата, което ще докара до по-интензивни суши, пожари, горещини и значителни превалявания “, сподели Фридерике Ото, академик по климата в Института Грантъм на Имперския лицей в Лондон.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР