Броят на горските пожари през последните години расте. За миналата

...
Броят на горските пожари през последните години расте. За миналата
Коментари Харесай

Седмица на гората: 70 000 дка горски масиви са засегнати от пожари през 2023

Броят на горските пожари през последните години пораства. За предходната година те са били 448, като засегнатите площи са 70 хиляди декара. Близо 57% от пожарите в горите са поради немарливост, а директните вреди, нанесени от тях единствено за миналата 2023-та са близо 350 000 лв..

Горите заемат близо 39% от територията на страната. Тези данни би трябвало да изострят вниманието ни към грижата за българските гори. Затова актуалната седмица е отдадена на гората.

За работата си в тази посока е следващото самопризнание, което получи новинарският екип на Българска национална телевизия. Специалната премия от Агенцията по горите беше връчена за обективно отразяване на горската тема и разпространение активността на горския бранш.



По данни на Агенцията по горите към 73% от горските площи у нас са държавни, 11% общински и близо 10 на 100 са благосъстоятелност на физически лица.

Близо 64 000 декара гори у нас са изгорели през предходната година при пожари. Регистрираните за това време пожари са с девет повече в съпоставяне със междинния брой горски пожари за последните 10 години

Данните сочат, че преобладаващата причина за поява на огън в горите са немарливост - близо 57%,по незнайни аргументи са зародили 32,6% от пожарите,по естествени аргументи близо 7%, а умишлените палежи заемат 3.8 на 100.

" Специално при нас, на територията на Регионална дирекция по горите - Пловдив, през предходната година имаше 33 горски пожара, като бяха опожарени над 2600 декара. Причините са най-вече повърхностно боравене с огън. Повече от половината пожари са провокирани затова. Една съчка кибрит и едно запалено барбекю могат да причинят големи вреди на гората ", сподели инж. Антон Бамбалов, зам.–директор на РДГ-Пловдив.



Със стопляне на времето и високите температури заплахата от пожари в горите става все по-голяма, предизвестяват лесовъдите. Един от методите да се борим с оголените терени след пожари е залесяването на нови гори.

На фона на международните трендове за обезлесяване, у нас има увеличение на залесените площи.Само за последните пет години те са се нараснали с над 370 000 декара. У нас се залесява най-вече против ерозия на почвата и след пожари.

В седмицата на гората публицисти и горски служащи дружно залесяваха голи терени на територията на ловно стопанство Кричим към югозападното държавно дружество.



" Всяка година усилваме залесяването,предимно с горскоплодни дървесни типове, които са нужни за дивеча който отглеждаме на територията на стопанството - дива круша и киселица. Елените харесват тези горски типове ", сподели инж. Петър Зяпков, шеф на ДЛС Кричим.

Масовите залесявания на голи горски терени не престават и на следващия ден, когато завършва седмицата на гората.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР