Село Златуша се намира само на 17 км по въздух от

...
Село Златуша се
намира само на 17 км по въздух от
Коментари Харесай

Не на златодобива в община Божурище!

Село Златуша се намира единствено на 17 км по въздух от София. Но точно там е почнало изследване за изграждане на мина за рандеман на злато и мед с името „ Проект Златуша “, само че този проект не се лимитира единствено до това село. Той се простира от общините Сливница и Драгоман на запад до Банкя и област София-град на изток. В посока север – юг проектът обгръща земи сред обитаемоте места в общините Божурище, Брезник и Перник. Общата сондажна повърхност, планувана за изследвания, е с размер 194,3 квадратни километра!


Златуша се намира върху пояс от находища на разнообразни потребни изкопаеми, разпростряли се от Централна Европа и достигащи до Близкия изток. В този пояс са и към този момент известните със своята замърсителна активност мини като „ Асарел-Медет “, „ Елаците “, „ Челопеч “. Засегнатите от този план общини са: Божурище, Столична община/район „ Банкя “, Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и западните квартали на град София: „ Люлин “, „ Горна баня “, „ Овча купел “.

Минното дело е изключително замърсяващ околната среда развой заради потреблението на токсини при извличането на металите от скалната маса, както и голямото прахово замърсяване със силикатни фини прахови частици (ФПЧ). Функциониращи, както и изчерпани мини като тези в Централна България дават ярка и плашеща визия за бъдещето на региона, ако планът не бъде спрян.

Хвостохранилищата, които задържат токсичните боклуци от процеса на преправка, остават като вековен източник на замърсяване на подпочвените води и цялата околна среда без възможна рекултивация. Изкопите от мините са рана в земната повърхнина и разрушена екосистема, която със стотици години не може да се възвърне.



Предисторията

През 2014 година се обявява покана за компания, която да прави пробовземане. През 2018 г. министерството на енергетиката дава зелена светлина за пробите. Министерството на околната среда и водите също утвърждава процеса, без да желае Оценка на въздействието върху околната среда (Оценка на въздействието върху околната среда).

През 2024 година е одобрена „ санитарна сеч “, която да отстрани дърветата от местата, където се предвиждат сондажи. След това Изпълнителната организация по горите издава позволение за изсичане на гора с размер 918 кубика! До момента е извършена една сеч, като остават още шест. След приключването на това изсичане извършването на Оценка на въздействието върху околната среда се обезсмисля, защото регионът и биоразнообразието в него ще бъдат унищожени.

 Какви са вредите от златодобива?

 1. Екологични опасности

Замърсяване на водните запаси
Използването на токсични химикали при процеса на златодобив може да замърси водните източници в района. Това неизбежно ще докара до замърсяване на питейната вода и увеличени нива на тежките метали в нея!

Замърсяването на подпочвените води има директно въздействие както върху частните, по този начин и върху обществените сондажи на територията на шестте общини: Божурище, Драгоман, Сливница, Брезник, Перник, Столична община/район „ Банкя “.

Всеки човек със собствено водозахранване (сонда или кладенец) в парцела си е директно заплашен от трайно замърсяване на подпочвените води в района.

През територията на златодобива минава река Беличка, която е директен източник на водозахранване към село Златуша, Храбърско, Хераково, Бобен, Пролеша и Божурище.

В село Златуша помпената станция работи с дренажна вода от река Беличка.

Помпената станция за кметство Храбърско също е по коритото на р. Беличка, където има три сондажни кладенеца.

Един сондажен кладенец по коритото на р. Беличка работи за махала Бобен в с. Хераково.

Пет кладенеца за вода, захранващи с. Пролеша, с. Хераково и община Божурище, се намират в махала Кантон и също са в коритото на р. Беличка.


Въздушно замърсяване
Работата на мината води до тежко замърсяване на въздуха с фини прахови частици и токсични газове. Това са директни причинители на здравни проблеми като дихателни заболявания, астма и други респираторни заболявания измежду хората, живеещи наоколо.

Въздухът на София ще бъде директно обиден от наличието на добивни мини в тази част на Софийското поле. Най-чести за столицата са северозападните и западните ветрове – точно посоката, в която се намира село Златуша (17 км по въздух). Важно е да отбележим, че за столицата няма други въздушни течения, които постоянно да обновяват въздуха в Софийската котловина. Тя се намира в един тип „ купа “, която е оградена от всички страни и предразполага задържане на токсичните газове.

Шумово замърсяване
По време на златодобивните действия се правят гърмежи, които отекват на километри и ще обезпокояват освен локалното население, само че и всички жители на дивата природа.

 

Растителен и скотски свят
Изпълнителната агенция по горите е издала позволение за изсичане на огромен масив от гората около Златуша, с което се унищожават продължително локалната флора и фауна. Тези гори са дом на огромно благосъстояние растителни и скотски типове, включително важни представители като диво прасе, сърна, вълк, лисица, мечка. Около Златуша се намират естествени резервати и непокътнати места. Село Златуша е ситуирано в близост до красиви планински масиви, които оферират опция за разходки, катерене и пикници, туристически направления. В покрайнината на селото има реки и потоци с богата водна екосистема.

2. Здравни опасности

Златодобивът води до съществени здравни проблеми за всички жители в необятен регион към мината. Тези проблеми включват излагане на тежки метали и отровни химикали като цианиди, арсен, олово, талий, антимон и живак, които съставляват директен риск за здравето на хората.

Някои от металите и съединенията, които „ Велосити Минералс “ (Velocity Minerals) показват, че са налични в находищата в община Божурище, са освен злато, само че и живак, арсeн, олово, талий и антимон, които имат токсични свойства за хората, а точно:

Арсен (As). Излагането на високи равнища на арсен може да бъде смъртоносно. Той е силно канцерогенен.

Антимон (Sb). Антимонът може да бъде отровен при приемане на огромни количества и може да причини отровни резултати.

Живак (Hg). Живакът е извънредно отровен метал, който може да провокира тежки неврологични и здравословни проблеми.

Олово (Pb). Оловото е тежък метал, отровен и може да аргументи съществени проблеми с нервната система, когато човек е изложен на високи равнища.

Талий (Tl). Талият е доста отровен метал, който провокира вреди на нервнатата система и сърдечносъдови болести.

Районът е богат на кварцови скали, които отделят фини силикатни частици, водещи до нелечимото заболяване на белите дробове силикоза.

3. Изселване на местното население

Местни жители споделят страхове за личното си здраве и за здравето на децата си. В района живеят хора, търсещи екологичен и здравословен метод на живот, които биха били принудени да изоставят домовете и парцелите си, с цел да търсят по-здравословна среда за фамилиите си.

4. Интересите на бизнеса

Проектът за златодобив заплашва и ползите на локалния бизнес. Потенциалната мина се предвижда да бъде в непосредствена непосредственост до жили на минерална вода, която е свързана с регион „ Банкя “, където има и цех за бутилиране на минерална вода.

Целият лековит и СПА бизнес в Банкя, разчитащ на чист въздух, чиста вода и здравословна среда, също се компрометира необратимо. Курортът е народен център за рехабилитация на заболели от сърдечносъдови болести и за профилактика на застрашените от тях. Славата му се дължи на обстоятелството, че и въздухът, и водата му притежават изключителни лечебни свойства. Шест са лечебните заведения, в които се възстановяват хора, прекарали инсулти, със сърдечносъдови и неврологични заболявания, под грижите на висококвалифицирани експерти, на които и до днес се крепи славата на Банкя като „ здравницата “ на България и народен център по кардиорехабилитация.

Какво да направим?

Вредите от изграждането на златодобивна мина наоколо до столицата и гъстонаселените общини в близост са явни и неприемливи, само че всеки от нас може да помогне да спрем дружно тази екологична злополука! Община Божурище, локални кметове и общински съвет се сплотяват и застават твърдо срещу златодобива по „ Проект Златуша “. На 18 март 2024 година се организира митинг в град Божурище, където хората еднозначно и твърдо показаха своята гражданска позиция срещу построяването на златодобивна мина.


В момента тече организирана от община Божурище подписка срещу проучвателните действия, която може да се откри във всички кметства на селата в общината, в читалищата и в повечето търговски обекти на територията на общината.

В развой на създаване е и гражданско съдружие, което да сплоти напъните на жителите в борбата с тази екологична опасност. Предстои образуване на локален референдум, който би имал основна роля в битката против златодобива. За присъединяване в референдума е належащо да сте регистрирани по непрекъснат или сегашен адрес на територията на община Божурище.

За първи път толкова хора се сплотяват в обща идея с цялостно единодушие!

Чл. 55 от Конституцията на Република България гласи: „ Гражданите имат право на здравословна и удобна околна среда в сходство с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда “.

Победата е възможна, в случай че всеки един от нас бъде деятелен по собствен метод и способства за общата кауза. На 16 март 2024 година в град Трън означиха седем години от успеха в подобна борба против друга златодобивна компания. Този триумф бе постигнат благодарение на навременното и изрично обединяване на локалните поданици.

Следете Facebook групата „ НЕ на златодобива в общ. Божурище “ за организацията на всевъзможни бъдещи действия, митинги, подписки, референдум. Разпространявайте тази информация сред близки и познати, защото множеството хора към момента нямат визия за този проблем.

Заедно ще успеем!


Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР