2023 беше година на ефективността за Meta, известна най-вече като

...
2023 беше година на ефективността за Meta, известна най-вече като
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг и походът на Meta са голямата изненада на Уолстрийт за 2023

2023 беше " година на успеваемостта " за Meta, известна най-много като компанията майка на Фейсбук.

След опустошителната 2022 година, в която пазарната стойност на основаната в Калифорния компания се срина с към 600 милиарда $, а акциите ѝ - с 65%, през миналите 12 месеца тя се завърна на финансовите пазари с огромен триумф.

Акциите ѝ се покачиха с над 170% по всичко наподобява, че (поне съгласно данните на Уолстрийт) най-хубавото занапред следва, написа в разбор по тематиката CNN.

Дори основният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг, който отнесе съществени рецензии през 2021 и 2022 година за това, че отдалечи компанията от главния ѝ бизнес - Фейсбук, Instagram и WhatsApp и навлезе с цялостна мощ в така наречен Метавселена, се възползва от обрата на ориста. За първи път от две години насам акции на Meta бяха продадени през ноември на стойност към 185 млн. $, съгласно регулаторни документи.

Година на успеваемостта

Meta редуцира над 20 000 чиновници в границите на четири кръга от съкращения, почнали още в края на предходната година.

От компанията оповестиха, че съкращенията са свързани с успеваемостта в опит да се възвърне от многократните спадове на приходите, засилената конкуренция, опасенията за растежа на потребителите и огромните загуби в подразделението Reality Labs.

Зукърбърг също по този начин пое отговорност за несъразмерното наемане на чиновници при започване на пандемията, когато имаше огромно търсене на продуктите на компанията и на онлайн реклама, което спадна, откакто светът още веднъж се отвори.

Компанията работи и за стабилизиране на паричния си поток тази година (това са паричните средства, които остават след покриване на оперативните разноски и вложенията, което е добър индикатор за финансовото ѝ състояние), като деприоритизира забележителен брой от плановете си за изкуствен интелект.

През есента на предходната година този поток спадна до най-ниското си равнище от 173 млн. $. Но от последното тримесечие той още веднъж е повишен до 13,64 милиарда $, което е много впечатляваща смяна.

Това е добра вест и за акционерите. Само през третото тримесечие Meta похарчи към 3,7 милиарда $ за назад изкупуване на акции, добавя CNN.

Приятелска стопанска система

Meta затягаше коланите, само че беше подкрепена и от оживлението на рекламния пазар, защото фирмите осъзнаха, че мрачните прогнози за американската стопанска система евентуално няма да се осъществен. Федералният запас спря да покачва лихвените проценти, а потребителите продължиха да харчат.

Приходите от реклама се върнаха в огромна степен за компанията след забележителния спад през 2022 година Компанията означи спад на междинната цена на реклама с 6%, само че това беше най-бавният спад от близо две години.

Тя също по този начин съумя да добави консуматори, да монетизира функционалността си в Instagram и сполучливо започва приложението Threads, предопределено да се конкурира непосредствено с X на Илон Мъск.

Threads ще започва в Европейски Съюз идната седмица.

Продължаваме напред

Въпросът е дали Meta ще продължи възхода си на Уолстрийт и след края на програмата за строги икономии.

По време на докладите за третото тримесечие тази есен Зукърбърг разгласи, че през идната година ще похарчи повече средства, в сравнение с анализаторите на Уолстрийт бяха планували преди този момент, като наеме повече чиновници и се преориентира към разширение на активността си в региона на изкуствения разсъдък.

Компанията също по този начин предизвести, че продължаващият спор в Израел и Газа може да засегне продажбите през четвъртото тримесечие.

Изглежда, че инерцията също понижава: акциите на компанията са спаднали с към 1,2% през последния месец, когато останалата част от пазара непрекъснато се повишава.

Но не всички анализатори считат, че това е краят на бичия поход на Meta.

Bank of America към момента дава на акциите рейтинг " купувай ". " Иновациите в Meta, задвижвани от изкуствен интелект, ще доведат до нови потребителски преживявания и модели на непрекъснати доходи ", написа Джейсън Пост, анализатор от BofA. " Смятаме, че активите ѝ в региона на изкуствения разсъдък са подценени в цената на акциите. "

Макар че мненията на Зукърбърг за повече наемане през 2024 година може да са изнервили някои, посланието е ясно, написа анализаторът на KeyBanc Джъстин Патерсън: Meta към момента възнамерява да пораства, само че с доста по-управляеми темпове.

И двамата анализатори са нараснали целевите си цени за акциите на Meta следващата година.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР