2021 година беше изпълнена с предизвикателства за 500-те най-големи компании

...
2021 година беше изпълнена с предизвикателства за 500-те най-големи компании
Коментари Харесай

Приходите на 500-те най-големи компании равни на над 1/3 от световния БВП

2021 година беше изпълнена с провокации за 500-те най-големи компании в класацията на списание Fortune.

Те регистрират спад в приходите си, написа BanklessTimes.com.

От уеб страницата са открили, че общият доход на 500-те най-големи компании в света възлиза на 31.7 трлн. $, което съставлява спад от 4.8%, спрямо 2020 година, когато са били 33.3 трлн. $.

Анализатори отдават това намаляване на резултатите от пандемията от COVID-19. Тя докара до закъснение на растежа на международната стопанска система, което пък засегна продуктивността, а оттова и продажбите.

Въпреки понижението в приходите, фирмите генерират стойност, която се равнява на една трета от международния Брутният вътрешен продукт. Това е много съществено достижение - поради сложната среда, в която им се постановяваше да работят.

Американска доминация

Презентацията на BanklessTimes на водещите 10 компании в света по доходи разкрива, че щатските компании окупират пет от местата. Лидер е Walmart с доходи в размер на над 559 милиарда $, с което продължава да резервира първата си позиция от 2017 година насам.



Гигантът в електронната търговия Amazon заема третото място с 386 милиарда $ доходи. Технологичният колос Apple се подрежда на шестото място с доходи от към 274 милиарда $. Седмата и осмата позиция са за фирмите в областта на опазването на здравето CVs Health (269 милиарда долара) и UnitedHealth Group (257 милиарда долара), респективно.

Китайските компании също участват съществено в челната десетка с трима представители. Държавната електромрежова корпорация на Китай State изперварва Amazon и се подрежда на второто място с доходи в размер на 386.6 милиарда $. Китайската държавна петролна компания China National Petroleum (283.9 милиарда долара) и Sinopec Group (283.7 милиарда долара) се подреждат на четвърто и пето място.

Челната десетка се оформя от японската автомобилна компания Toyota и немския й съперник Volkswagen. Toyota заема деветото място с 256.7 милиарда $ доходи, до момента в който десетата позиция остава за VW с доходи в размер на 253.9 милиарда $.

Няколко компании регистрират впечатляващи резултати, макар общия спад в приходите на фирмите от Global 500. Големият победител на 2021 година е Amazon. Компанията усилва приходите си с близо 38%, което пък й носи облага от 21 милиарда $, която скача с 84%, спрямо 2020 година Компанията дължи впечатляващото си показване на растежа в онлайн извършването на покупки след наложените поради COVID-19 ограничавания.

Сред другите компании с по-сериозни облаги са Toyota, UnitedHealth Group и CVS Health. Автопроизводителят разгласи 13% растеж на облагата до 21 милиарда $. Печалбата на UnitedHealth и CVS Health нарастват с 11 и 8%, респективно, до 15 милиарда $ и 7 милиарда $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР