2020 и 2021 година бяха неочаквани, непредсказуеми, разтърсиха из основи

...
2020 и 2021 година бяха неочаквани, непредсказуеми, разтърсиха из основи
Коментари Харесай

Колко българи са взели кредит през 2021 година?

2020 и 2021 година бяха непредвидени, непредсказуеми, раздрусаха радикално битието ни и трансформираха метода, по който живеем, работим, поддържаме връзка и се образоваме. Финансовата сфера не остана незасегната. За 2021 година се следи повишаване на броя на депозитите и понижаване на броя на изтеглените заеми. Най-вероятно аргументите за това се коренят в несигурността на хората за работното им място и приходите, както и в устрема им да си подсигурят спестени средства за сложни моменти, безработица или нови финансови катаклизми.
Как се промени броят на заемите през 2021 година?
През първото тримесечие на 2021 година се означи спад на огромните заеми. Само 106 семейства са изтеглили заем над 1 000 000 лева за сметка на 142 семейства за същия интервал година по-рано. Намалява и процентът на заемите до 1000 лева, както и общо на заемите, без значение от тяхната сума. Спадът в броя на заемите за 2021 година е 5.8%.

Като сбор изтеглени заеми формалните източници показват за първото тримесечие на 2021 година 2,769 млн. Интересен факт е увеличение на сумите, които се теглят, за сметка на понижаване на броя на заемите. Макар че по-малко консуматори са взели заем спрямо миналата година, общата стойност на изтеглените заеми за 2021 година е по-голяма с малко над 7% от тази през 2020 година и доближава 26,085 милиарда лв.. През 2020 и 2021 година доминират заемите на стойност сред 100 000 и 250 000 лева Реално е да предположим, че това са заеми за парцел, вложения и други сходни.

Спадът на приходите, несигурността за работното място, пандемията и обвързваните с нея ограничавания очевидно са създали хората по-предпазливи във връзка с задлъжнялостта. Финансовата рецесия е отказала част от тях от изтегляне на заем за покупка на движимости, които не са първостепенно значими, и е довела до увеличение на броя на хората, теглещи заем за покупка на собствен дом и други по-съществени разноски.

В сферата на бизнес кредитирането се следят същите трендове. Спадът на заемите тук за 2021 година е 5.2% спрямо миналата година. Отново се следи повишаване на цената на изтеглените суми. За първите 3 месеца на 2021 година бизнесът е изтеглил по-малък брой заеми, само че на по-висока стойност. Увеличаването на сумите е с съвсем 3%. Намаленият брой изтеглени заеми за бизнес цели през 2021 година също не следва да ни изненадва. Затрудненото действие на редица бизнеси, компликациите във връзка с превоз, личен състав, периодическото прекратяване на активността и редица други фактори, свързани с пандемията от Ковид-19, вършат бизнес средата несигурна и отхвърлят доста компании от вложения. Средствата, взети на заем, главно са използвани за решение на настоящи проблеми, избавяне на бизнеса от банкрут, покриване на междуфирмената задлъжнялост, въвеждане на написаните ограничения за битка с COVID-19.
Какви други аргументи за редуцирания брой на заемите са вероятни?
Финансовата неустановеност, рецесията, безработицата тласка хората към защитни депозити и спестявания, възпира вложенията и недомислените или второстепенни разноски.

Затрудненото напредване заради пандемията и затворените места за занимания водят до понижаване на средствата, които потребителите заплащат за заведения за хранене, занимания, почивки и екскурзии. Като цяло българите имаха практиката да пътуват до далечни дестинации на заем. Временното прекратяване на тези пътувания естествено докара до спад в броя на заемите, теглени с тази цел.

Не е неестествено да посочим като причина за съкращаване на броя на изтеглените заеми и отпуснатите безлихвени заеми, от които са се възползвали значително консуматори. Задоволявайки потребността си от средства по този метод, те са намерили за безпредметно кандидатстването за заем с рента. Изтеглените безлихвени заеми са на обща стойност към 44 млн. лв., а междинната стойност на заем е към 4 000 лева Това изяснява спада на броя на подадените молби за потребителски заем до 1000 лева за 2021 година спрямо предишни интервали.

Възможно е редуцираният брой заеми да се дължи и на понижаване на броя на хората, които са съумели да намерят гарант за своя заем в изискванията на неустановеност и финансова рецесия.
Кредит без поръчители
Ако се нуждаете от заем и също се затруднявате да намерите поръчител, бързите банкови заеми онлайн, които се отпускат без поръчители и единствено против персонална карта, са идеално решение за вас. Подобен кредитен артикул се предлага от TBI Bank. Сумите са до 10 000 лева, изискванията са транспарантни, одобряването на молбата е бързо, а приемането на средствата и изплащането на вноските се реализира по най-удобния за потребителя метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР