20 области в страната са загубили една пета от работната

...
20 области в страната са загубили една пета от работната
Коментари Харесай

20 области в страната са загубили една пета от работната си сила

20 области в страната са изгубили една пета от работната си мощ, в резултат на демографската рецесия и срутва на човешкия капитал. Това е главният извод, до който стига Институтът за пазарна стопанска система в Регионални профили: Показатели за развиване 2022. Според икономисти до момента в който сривът на естествения приръст отразява дълготрайни процеси и за забавянето му са нужни визия и време, механичният приръст може да се повлияе от краткосрочни политики.

Такива обаче липсат, макар че този развой не е от през вчерашния ден. Той оказва директно влияние върху даването на публични услуги (образование, опазване на здравето, запазване на публичния ред, просвета и др.) и наемането на работна ръка от частния бранш да наема работна ръка, изясни Зорница Славова, старши икономист в ИПИ.

Почти всяка област се отличава с сполучливо показване в избрана сфера – Смолян, да вземем за пример, може да се похвали с положително обучение, Плевен – със опазване на здравето, София област – с капиталова интензивност. Редица райони имат капацитет за възстановяване на цялостното развиване, заключи Петър Ганев, старши откривател в ИПИ.

Към областите с обичайно положителни индикатори София (столица), Пловдив, Варна, Бургас и Габрово се причисляват Стара Загора, Велико Търново и Русе, които ускорено се възвръщат след пандемията.

Брутният вътрешен продукт на столицата остава неизменен – малко над 51 милиарда лева, което е 43% от цялата стопанска система на страната, уточни Ганев. На юг се откроява стопанската система на Пловдив (9,8 милиарда лева БВП), която образува над половината от брутния артикул на Южен централен регион. Стара Загора (5,1 милиарда лева.) изпреварва област Бургас (4,6 милиарда лева.), която най-тежко понесе пандемията. На север водачът е Варна (7,3 милиарда лева.), макар спада в областта на услугите. Велико Търново се изравни с Русе – и двете области са с Брутният вътрешен продукт към 2,7 милиарда лева.

Брутната добавена стойност на човек от популацията по области варира от близо 35 хиляди лева в София (столица) до под 8 хиляди лева – в Силистра.

Икономиката на София доста изпреварва всички останали и е мощно доминирана от услугите – техният принос за добавената стойност на столицата е 86 на 100. След нея е област София (15 хиляди лева на човек), която с изключение на промишлеността в външна страна на огромния град, обгръща минния и металургичния бранш в Средногорието.

С висок Брутният вътрешен продукт на човек от популацията могат да се похвалят Стара Загора и Враца – към 14-15 хиляди лева, дължащи се на компании в енергетиката. Сравнително висок дял на промишлеността се следи в Габрово – поради традициите на преработващата индустрия, в Кърджали и Пазарджик, където наред с преработваща индустрия има и сполучливи предприятия в минната промишленост.

В област Пловдив индикаторите са по-балансирани, като услугите носят малко над 60% от добавената стойност. Въпреки това, в безусловно изражение добавената стойност на услугите в Пловдив изпреварва тази във Варна и Бургас, което отразява по-големия размер на стопанската система на Пловдив, посочи Андриан Николов от ИПИ.

Приносът на селското стопанство е над 10% от добавената стойност в областите Силистра, Видин, Монтана, Разград, Добрич, Търговище, Шумен, Ямбол и Кърджали.

Въпреки възобновяване на стопанската система през 2021 година, заетостта към момента не може да доближи равнищата отпреди пандемията, установяват икономисти. Коефициентът на претовареност на популацията на възраст от 15 до 64 години приблизително за страната остава малко над 68%, като варира от 52,5% - в Монтана, до към 75% - в област София и София (столица).

Забележително е мощното показване на област София, която изпреварва София-град. Област Варна е на трето място с коефициент на претовареност от 73,8%, което е и исторически връх.

Осем области регистрират висок коефициент на претовареност през 2021 година – над 70%, като изпреварват с 15-20 пр.п. тези, които са в дъното на класацията. Всички шест области с коефициент под 60% са в Северна България – това са Монтана, Разград, Търговище, Силистра, Видин и Враца.

Нарастването на възнагражденията пораства в страната, като към средата на 2022 година междинната брутна месечна заплата в столицата надвишава 2 300 лева Област София е на второ място със междинна заплата от над 1 600 лева, а възнагражденията във Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Габрово са 1400-1500 лева На другия полюс са Благоевград и Кюстендил – към 1 100 лева на месец, както и във Видин, Хасково и Смолян.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР