17 лица са с клинична картина на морбили, съобщиха тази

...
17 лица са с клинична картина на морбили, съобщиха тази
Коментари Харесай

17 души са с клинична картина на морбили в България

17 лица са с клинична картина на морбили, оповестиха довечера от пресцентъра на министерството на опазването на здравето.
 Случаите на морбили у нас към този момент са 5, още 2 бебета са в риск (обновена)  Два са доказаните случаи на морбили у нас, пациентите не са ваксинирани  Диагностицираха жена с морбили в София
Пет от случаите са доказани лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Днес следобяд РЗИ-Благоевград рапортува в Министерство на здравеопазването за открити 12 контактни лица – деца сред 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина подхожда на болестта, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се чака да бъдат подготвени на следващия ден в късния следобяд, само че и на този стадий медицинските експерти са на мнение, че става въпрос за морбили, осведоми на брифинг доктор Радосвета Филипова, държавен специалист в дирекция „ Здравен надзор “ в Министерство на здравеопазването.

Тя уточни, че все още не приказваме за зараза, а за епидемиологичен гърмеж.

Министерството на здравеопазването разпореди на шефа на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни ограничения за ограничение разпространяването на болестта и попречване възникването на нови случаи, включително и затваряне на детското поделение на МБАЛ-Разлог, където е сбъднат контактът.

На всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола. 

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с изключително внимание към пациенти със подозрение за морбили, обявиха от Министерство на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването е осигурило задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР