1500 лева за посещение на печалноизвестния Чернобил. Толкова ориентировъчно излиза

...
1500 лева за посещение на печалноизвестния Чернобил. Толкова ориентировъчно излиза
Коментари Харесай

Бум от екскурзианти! До Чернобил и назад за 1500 лева

1500 лв. за посещаване на печалноизвестния Чернобил. Толкова ориентировъчно излиза 5-дневна самолетна екскурзия, оферирана от родни туроператорски компании. Турът се трансформира в всеобща мода, изключително след триумфа на едноименния минисериал на НВО. Една организация със седалище София към този момент събра цяла група за края на юли, в този момент цялостни бройките за втора. Друга пък запълва последните бройки с оферта last minute, с отстъпка от 60 лв. от постоянната цена.

Туроператорите са уверени, че визитата в зоната не е нездравословно за здравето. Еднодневен престой там ще ви донесе доза радиация от 2,2-2,7 микросиверта, което се равнява на двучасов полет на 10 000 метра височина - София-Барселона да вземем за пример. За съпоставяне - рентгенова фотография на зъб е 4-5 микросиверта. Единственото изискване на водачите на проведени туристически групи е хората да бъдат облечени с дълги ръкави и панталони. Разрешават се опити със специфични уреди - дозиметър, с които във всеки един миг да се замерва равнището на радиация.

И в случай че това странствуване не е тестване за тялото, то за душата сигурно е.

Празни детски кревати, ръждясали колички

Във всички турове е включено посещаване на призрачната детска градина в село Копанье. Тя е съвсем вкопана в земята, само че така и така гледката е смразяваща -ръждясали и изкорубени детски легълца, кукли, останали без очи, таван, от който още виси мазилка. В селцето това е единствената останала постройка. Другите са заровени. Още след повредата като защитна мярка е било решено всички здания да се затрупат с пръст, с цел да се понижи радиацията. В днешно време е ясно, че сложната за осъществяване заръка се е оказала безусловно неверна, тъй като радиацията от почвата е предходна в подпочвените води и по този начин е заразила още по-голям регион.

В град Припят, също включен в туристическата обиколка, за фон на фотосите за спомен могат да послужат в никакъв случай непроработило виенско колело, застинало сюрреалистично във въздуха, и в никакъв случай неизползвана детска площадка с блъскащи се колички. И двете уреди е трябвало да бъдат открити на първи май 1986 година, а повредата е станала на 26 април.

Обезобразената Червена гора

Екскурзията до региона на Чернобил потегля от София с полет на нискотарифната Райън Еър. Два дни са отдадени на Киев, който несъмнено заслужава внимание, а останалите два - на Чернобил и Припят. Посещават се останките от болничното заведение, която първа е поела пожарникарите и служащи на АЕЦ, мощно наранени от аварията; изложбата на транспортни средства и роботи, употребявани директно след повредата при дейностите по разчистване.

Почти всички турове минават и около така наречен Червена гора - допреди 33 години иглолистна, а в деня на повредата посипана със дребен червен прахуляк, който я „ убива “ на секундата. В момента учените са с доста въпросителни към нея, тъй като до този миг тя не се е разложила.

Хора в призрачните села

Бонус в туристическите стратегии са срещите с локални хора от зоните към авариралата атомна централа. Стига да говорите на техния език, те могат да опишат личните си прекарвания и страсти. Говори се, че огромните туроператорски организации им се отблагодаряват в кеш за това, че ги карат да повтарят мъчителните си мемоари.

Припят към този момент се е трансформирал в туристическа дестинация. Градът към този момент е разгласен за безвреден за визити, а през 2018 година са го посетили към 60 хиляди души.

Град Чернобил от своя страна е объркващо надалеч от атомната електроцентрала, доста по-далеч от Припят, и не е в толкоз инфектиран регион. Градът е относително добре обитаем, само че на жителите им е разрешено да прекарват там единствено избран интервал от време.

Филмът би по рейтинг " Игра на тронове "

Сериалът „ Чернобил “, разказващ историята на нуклеарната повреда през 1986 година, би всички върхове и надмина по рейтинг даже касовия „ Игра на тронове “. Епизодите на HBO показват събитията след детонацията, огромната акция по почистването и минимизирането на вредите, както и последвалото следствие.

Когато основателят на кино лентата Крейг Мазин идва на обиколка в Чернобил, преди да напише сюжета, той разказва визитата си с думите: " Не съм набожен човек, само че това е най-близкото до религиозното, което в миналото ще усещам ".

Катастрофата и методът, по който управляващите се оправят с нея - евакуацията, която те подреждат чак 36 часа след случая - демонстрира минусите на руската система с нейните неизброими бюрократи и закоравялата просвета на секретност. Инцидентът убива 31 души на място и принуждава десетки хиляди да се изтеглят. Крайният брой на умрелите от болести, породени от радиационното облъчване, продължава да е предмет на голям брой диспути и до през днешния ден.

Строг надзор

Пътуването до Чернобил и Припят става единствено със особено позволение на украинското държавно управление /day pass/ и се прави под непоколебим надзор единствено в зоните, където е позволено, и то с квалифицирани локални водачи. Тоест не може просто да се разхождате свободно из региона.

В зоните, където минават туристите, не се изисква особено облекло, само че не би трябвало да сте с къси ръкави или панталони. Учените считат, че тук е безвредно, само че все пак има възбрана мястото да се посещава от лица под 18 години. В зоната през днешния ден живеят няколко хиляди индивида.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР