1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца

...
1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца
Коментари Харесай

Още 1458 души с българско гражданство за два месеца

1458 души са получили българско поданство за първите два месеца на тази година, оповестиха за БНР от Комисията по българско поданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили жители от Република Северна Македония.

От началото на годината е възобновено поданството на 231 души, 7 са освободените от българско поданство по тяхно предпочитание, заяви за БНР Димитър Здравков - член на Комисията по поданство към вицепрезидента:

" За тези първи два месеца издадени са укази за предоставяне на поданство за 1458 лица. "

Запазва се наклонността от предишни години за мощен интерес към български паспорти от жители на Република Северна Македония.

" През 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено поданството на близо 19 хиляди души. ". сподели Здтавков.

142 са указите за придобиване на българско поданство или за близо 16 хиляди лица. Най-много български паспорти са получили жители на Република Северна Македония, демонстрира анализът от предходната година:

" Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следвани от жители на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - към 1200, Молдова, Албания и Турция. "

Димитър Здравков опроверга изказванието,че процедурата по приемане на поданство е тромава и мудна.

" Това не е по този начин и законодателят е определил една рационална времева рамка съгласно значимостта на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правораздаването, с цел да стартира процедурата, минават за другите законови учредения, на които се кандидатства, сред 6 и 18 месеца, досега, в който министърът на правораздаването следва да направи своето предложение до президента. "

Преди това има процедура по координиране със службите за сигурност, а всеки обособен случай се преглежда от особено основан Междуведомствен съвет по поданство, в който вземат участие разнообразни институции. След мнението на съвета министърът на правораздаването прави предложение до президентството.

" И ние тук в президентството правим още една спомагателна инспекция, с цел да може преди да сложи подписа си, вицепрезидентът да има оптималния размер от информация ", изясни Димитър Здравков пред БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР