140 българи притежават личен самолет или хеликоптер, показа проверка на

...
140 българи притежават личен самолет или хеликоптер, показа проверка на
Коментари Харесай

140 българи притежават частна авиация

140 българи имат персонален аероплан или хеликоптер, сподели инспекция на,,Телеграф “ в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства. Общият брой самолети хеликоптери на частни лица у нас надвишава 250, като по-голямата част от тях не са регистрирани в България, а в други европейски страни или Съединени американски щати. В тази численост не влизат машините, които се водят на огромни частни компании, банки и застрахователни сдружения, регистрирани у нас.

Частни лица имат 12 реактивни джетове, които са и най-скъпите летателни средства, притежавани от българи.

Подарък

Другите са дребни самолети и хеликоптери, огромна част от които се употребяват от хора, регистрирани като аграрни производители. Повечето от притежателите не поддържат сами летателните си апарати, а ги пращат на хора, които да се грижат за редовността им. Te ca длъжни да си обезпечат и техническите прегледи, преди да ги употребяват за хвърчене. Голяма част от притежателите им ги отдават чартърен. Хеликоптери и дребни самолети се употребяват за сватби, както и като подарък - полет за рождения ден и така нататък Често биват наемани от наши и непознати актьори за снимане на клипове или да вземем за пример кацане на стадиона или покрай сцената при концерт и други

Цени

Известните хора у нас са и измежду притежателите на първокласни реактивни самолети, чиято цена надвишава 10 млн. евро, откри инспекция на „ Телеграф “.

Притежател на най-скъпия аероплан е предприемачът Васил Божков. Това е " Чалънджър CL 601 ", с който Божков стигна до Дубай преди 2 години. Машината е с 16 места, купена през 2004 година Божков има и още 7-местна „ Чесна Ситейшън ", купена през 2005 година, и реактивен „ Лиърджет 60 XR “. Вторият прочут предприемач, който има доста безценен аероплан, e Валентин Златев. Той купи ултра първокласния поръчков „ Лиърджет 60 XR “ през март 2015 година, който преди този момент беше благосъстоятелност на подсъдимия банкер Цветан Василев.

Известни

Сред притежателите на самолети е и предприемачът Митко Събев. Той разполага с „ Бийчкрафт " за 6-7 пасажери и 14-местен „ Чалънджър ". Изпълнителният шеф на курортния комплекс Албена Красимир Станев е другият прочут собственик на аероплан от този клас. 9-местен „ Джъмбо " пък има предприемачът Валентин Захариев. Горди притежатели на по-малки aeроплани ca братя Диневи. От политиците притежатели на такива летателни апарати са общинарят от Бургас Бенчо Бенчев и някогашният народен представител Красимир Велчев. Близо 300 души в България пък разполагат с лиценз за водачи на дребни самолети, демонстрира справката. Обучението се минава за 6 месеца и не е толкоз мъчно придобиването на лиценз, доверяват инструктори. Цените на курсовете варират доста в този момент поради високите цени на горивата. Но пък този вид дребни самолети, които нормално са с две места, са и на налични пари до 100 хиляди евро вървят новите, а втора или трета ръка могат да се намерят надалеч по-евтино.

Първият частен аероплан в България се появява преди тъкмо 30 години. През 1992 година е платен с заем от авиационното сдружение „ Ист-уест ". Съдружниците вземат от американската компания „ Арканзас еркрафтинк “ на остаряло седемместния „ Бийч крафт Супер Кинг Ер-200 ". Машината е много остаряла, създадена е през далечната 1975 година Купена е от Далас за 900 хиляди $. В София се употребява за чартърни полети. По-късно става благосъстоятелност на компанията Юкос “, която го употребява за чартъри. Един от непрекъснатите клиенти по това време е бил Илия Павлов. Малко прочут факт е, че актуалните клиенти на прокуратурата - предприемачите Ветко Арабаджиев и Николай Банев, преди да се скарат, също имат аероплан и дружно основават първата в страната самолетна компания за ВИП транспорти. Идеята им е да оферират чартъри в региона на Балканите. Точно и около този план двамата се скарват и разделят бизнесите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР