12 12 Още по темата Футболна жега на екрана Повишаващата

...
12 12 Още по темата Футболна жега на екрана Повишаващата
Коментари Харесай

БНТ с ново графично лого

12 12 Още по тематиката
Футболна горещина на екрана

Повишаващата се цена на спортните права ще принуждава малките екрани да търсят сътрудници за закупуването им
3 авг 2018
Известни публицисти не престават да напущат Българска национална телевизия

Водещата на " Плюс това " Милена Цветанска също реши да се раздели с националната телевизия
3 юли 2018
Промените в Българска национална телевизия: Равнис по ползите на властта

След решението на съда по условната присъда на Константин Каменаров ще има или нов конкурс за общоприет шеф, или договорка с ръководещите
29 юни 2018 От началото на новия есенен ефирен сезон Българска национална телевизия ще има нова графична визия. Официално тя ще бъде показана на 10-ти септември, само че на основни места из София към този момент има билбордове, които популяризират новата опаковка на Българска национална телевизия със слоугъна - " Първата стратегия ". Билбордовете са част от така наречен тийзър акция, която ще продължи няколко дни, преди да бъде показана новата еднаквост на държавната телевизия.

Проекти за нов графичен знак се одобряваха до 5 юли 2018 година В момента на уеб страницата на Българска национална телевизия не са оповестени претендентите и класирането им в оповестения конкурс, както и претекстовете, с които е определен спечелилия в състезанието. От публичната телевизия не афишират и цената на поръчката защото става дума за договорни връзки сред две компании.

Още когато Българска национална телевизия разгласи, че има желание да смени графичната визия на Българска национална телевизия от професионалната общественост последваха сериозни мнения и в последна сметка се състоя кръгла маса, на която да бъдат разисквани хрумвания за идната смяна.

Победителят в състезанието е...

Върху концепцията за нова визия на Българска национална телевизия, част от която се вижда по билбордове в София, е работило дизайнерското студио Formschlag, основано в Берлин. Негов основател и подстрекател е българинът Николай Тонков, който близо четвърт век живее и работи в Германия. В България той стана известен с плана си от 2013 година за цифрово образно показване на България - Like.Bulgaria.

До плана се стигна откакто още при започване на юни, Българска национална телевизия разгласи конкурс за нов графичен знак - главно лого на малкия екран и още четири емблеми за обособените й стратегии. В заданието се споделя, че логото на Българска национална телевизия би трябвало да бъде в основата на корпоративната еднаквост на малкия екран и да символизира публичната ѝ функционалност, нейните обичаи и цели като национална институция и най-обективен източник на информация.

Последната смяна в корпоративната визия на Българска национална телевизия се случи през 2008 година при ръководството на Вяра Анкова. Тогава като образна еднаквост на малкия екран се наложи познатото и до през днешния ден, аленото " кубче " с графиката-антена на Стефан Кънчев като главно лого и вариации в зелено и синьо за каналите БНТ2 и Българска национална телевизия Свят.

Кртичен ъгъл към състезанието

Няколко потвърдени дизайнери, станали част от работна група, която да съветва оповестения от Българска национална телевизия конкурс, алармира за проблеми към него. Те разгласиха и отворено писмо в обществената мрежа facebook, с цел да обяснят в какво се състоят те. В работната група влизат: графичния дизайнер и учител в Националната художествена академия Филип Бояджиев, графичния дизайнер Филип Попов, графичния дизайнер, илюстратор и създател на шрифтове Кирил Златков и други техни сътрудници (виж карето в края на текста с имената на всички).

В него те обръщат внимание, че методът, по който от Българска национална телевизия са дефинирали заданието и заложеният едномесечен период за показване на плановете са смутили професионалната общественост и са провокираха бурни реакции. В няколко точки те разказват и главните проблеми в оповестеното задание:

1. Липсваха декларирани аргументи за промяната на логото, без формулиране на визия за малкия екран, без основни послания и цели за развиването на медията.

2. Заданието беше единствено за " лого ", а не за цялостна корпоративна еднаквост, която да включва всички структурни и образни детайли за една национална телевизионна медия.

3. Липсваха наложителните механически параметри на заданието, нужни за имплементацията на корпоративната визия в другите канали за връзка.

4. Нереалистични за такава комплицирана и многопластова задача бяха както оповестеният период от 1 месец (от 5 юни до 5 юли 2018 г.), по този начин и времето за нейната имплементация (до 1 септември 2018 г.).

5. Нямаше оповестено жури и, още по-лошо, нямаше експертно жури – наложително изискване за постигането на първокласен резултат.

6. Не бяха оповестени финансови рамки – нещо недопустимо за конкурс от подобен мащаб.

7. Конкурсът беше отворен за всички искащи, без значение от тяхната специалност – недопустимо изискване за множеството експерти от сектора. Това потвърждават и резултатите от състезанията за туристическо лого на България (2013) и лого на европредседателството (2017).

Групата дизайнери напомнят, че след зародилата дискусия към оповестения конкурс за нов графичен знак на Българска национална телевизия - Съюза на българските художници (СБХ) стана хазаин на среща (7 юни 2018 г.) сред гилдията и управлението на Българска национална телевизия.

На нея участваха одобрени графични дизайнери, преподаватели по образна връзка, студенти, публицисти както от Българска национална телевизия, по този начин и от други медии. На полемиката пристигна и генералният шеф и ръководител на УС на Българска национална телевизия Константин Каменаров, както и шефът на дирекция " Маркетинг и връзки " Герасим Славов. По тяхна оценка, срещата е минала под знака на положителния звук и откакто били чути причините на дизайнерската колегия, представителите на малкия екран изказали благодарности за загрижеността. Резултатът от срещата бе и основаването на нашата работна група от няколко дизайнери и експерти, които да оказват помощ на Българска национална телевизия да организира един същински сполучлив конкурс.

На 13 юни последвала среща на " Сан Стефано ", на която били препоръчани следните стъпки за осъществяване на съответен конкурс:
1. Прекратяване на оповестения конкурс заради липса на правилно и оптимално тъкмо задание
2. Затваряне на състезанието до 5 селектирани участници, потвърдили професионализма си в сходни планове.
3. Разширяване на състезанието до подобен за цялостна корпоративна еднаквост, която да включва всички структурни и образни детайли за една национална телевизионна медия:
• лого, логотип, избор на корпоративни шрифтове; корпоративни цветове, шапки на главните осведомителни модули и вътрешните продукции, брандиране на всички образни носители, свързани с БНТ;
• делене на корпоративната еднаквост за екран и за печатни медии ;
• установяване на параметри за уеб показване на Българска национална телевизия с обособените подканали;
• условия за мобилните версии на уеб страницата на БНТ;
• тактика за презентация в обществените медии;
• тактика за рекламната акция, обвързвана с представянето на новата корпоративна визия.
4. Назначаване на експертно, хонорувано жури.
5. Списване на правилно и оптимално тъкмо задание и обмисляне на няколко срещи на терен, с цел да може претендентите да почерпят ентусиазъм и ноу-хау от действителните проблеми в малкия екран.
6. Адекватен бюджет за награден фонд в границите на най-малко 30 000 лева
7. Дефиниране на стадиите за ребрандиране на малкия екран и действителното им времево изражение.
8. Определяне/назначаване на специфичен координатор от Българска национална телевизия, който да дава отговор на изникнали въпроси и да подкрепя претендентите с запаси, които са им нужни.
9. Последващо назначение на арт шеф на малкия екран, който да следи за качественото и вярно имплементиране на резултата от състезанието.

Работната група прави тези оферти със съзнанието, че те могат да не бъдат изпълнени стопроцентово. За нейно удивление обаче управлението на малкия екран приема всички като се изключи едно – прекъсването на към този момент оповестения преди две седмици непрофесионално списан конкурс. От Българска национална телевизия настояли, че нямат правна основа, с цел да прекратят оповестения конкурс. На това изказване работната дизайнерска група реагира отрицателно. В отвореното си писмо те означават, че " заради гореспоменатите проблеми в оповестения конкурс за лого експертната група предложи на маркетинговия шеф Герасим Славов да се стартира с работата по списване на задание за цялостна образна еднаквост на Българска национална телевизия след приключването на оповестения конкурс (5 юли) ", се споделя в писмото. На това предложение Славов реагирал положително и ги увери, че незабавно след тази дата ще ги осведомят за резултите от журирането и ще може да се пристъпи към правенето на професионално задание. След това връзката сред двете страни прекъсва.

В отвореното си писмо дизайнерите упорстват, че е стеснителен обстоятелството, че управлението на малкия екран е поело съществени задължения към работната им група, които не съблюдава. " Притеснително е, че даже не бяха оповестени резултатите от " състезанието ", както беше публично декларирано, а в този момент даже и да го създадат, ще е прекомерно късно. Най-притеснителното е, че Българска национална телевизия като национална телевизия би трябвало да бъде пример за качествени практики, да възпитава в добър усет, показвайки високи образци на професионализъм. Ще оставим на Вас да прецените дали това е по този начин ", приключва отвореното писмо.

На уеб страницата на малкия екран можете да видите по какъв начин се е променяло логото през годините. Кой е Николай Тонков:

Роден е през 1969 година в София, ученик на столичната Художествена гимназия. Завършва " Визуални връзки " в Берлин и през 1997 година основава своя компания, която специализира в региона на графичния дизайн и построяването на корпоративна еднаквост. Живее сред Германия и България и работи с самостоятелни създатели от всички краища на света.
Екипът на Николай Тонков е работил над образните концепции на NOVA телевизия, NOVA+, TV7, RE:TV, румънската KANAL D. " Formschlag " са разработвали брандинга на VIVACOM, EUROFOOTBALL, БГ РАДИО и голям брой други влиятелни компании.
Николай Тонков е един от младите български водачи, показани в акцията на " 40 на 40 ". Работната дизайнерска група включва:

Филип Бояджиев, графичен дизайнер и учител в НХА
Антон Стайков, заместник-председател на СБХ, учител в СУ
Милена Вълнарова, графичен дизайнер
Филип Попов, графичен дизайнер
Свобода Цекова, графичен дизайнер
Ботьо Николчев, шрифт дизайнер
Анна Симеоноф, графичен дизайнер
Кирил Златков, графичен дизайнер, илюстратор, създател на шрифтове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР