Тази дискусия при президента относно протичането на изборния процес сякаш

...
Тази дискусия при президента относно протичането на изборния процес сякаш
Коментари Харесай

Политолози посочиха защо винаги ще има изборни нарушения

Тази дискусия при президента относно протичането на изборния процес сякаш винаги ще е закъсняла. Това е разговор, който включва много други подтеми. Едва ли подобно препускане е пътят за повишавена на легитимността на изборите в очите на избирателя. Това заяви в студиото на БНТ политологът Страхил Делийски.
По думите му отсъствието на Обединените патриоти и ГЕРБ от дискусията не е добър знак.
,,Двете страни - и президентството, и правителството - имат отношение към това напрежение. Ако ние ще доминираме политическия процес и решаваме да го водим на принцип на пук, политическият процес едва ли ще спечели. Това едва ли е добър знак, което се случва между президента и правителството``, допълни Делийски.
,,По-големият проблем е политическата действителност на гласовете, защото да вземеш 50 лева за това, че си продал гласа си за определена партия се превърна едва ли не в престижност, а това е един огромен проблем``, посочи още политологът
,,Едва ли това най-добрият начин, че държавата работи. Подобен тип технически решения като въвеждането на видеонаблюдение по секциите няма как да върне усещането, че изборният процес е достатъчно легитимен. Добре, нека да се започнат да се правят крачки, но да започнем от малко по-далечко, а не от покрива на къщата``, каза още той.
,,Честно казано, аз не видях особен смисъл от тази дискусия при президента Радев. Така или иначе имената в избирателните списъци са повече от цялото население, тоест говорим за малко над 7 милиона имена. Освен това забелязвате ли, че всичко се променя - бюлетините, алгоритъма, назначаването на комисии, но не и самите избирателни списъци, които са си същите от 90-те години. Те изплуват на дневен ред две или пет седмици преди изборите, когато вече нищо не може да се направи. Това е малко като отказването от цигарите или започването на диета - започваме от понеделник, но кой точно понеделник не е ясно``, коментира по темата другият политолог в студиото Димитър Димитров.
,,Винаги ще се намерят 10 или 100 секции, в които ще е очевидно, че нещо нередно се случва, ще се повъртят в социалните мрежи или в някои от забавните предавания и накрая ще се лепне общият етикет, че навсякъде е така. Така че това видеонаблюдение едва ли ще бъде от чак такава полза``, заключи Димитров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР