Важни лекарства, които се използват за лечение на болни с

...
Важни лекарства, които се използват за лечение на болни с
Коментари Харесай

Лекарства за лечение на COVID-19 изчезнаха от аптеките

Важни лекарства, които се използват за лечение на болни с коронавирусна инфекция, изчезнаха от аптеките на много места в страната.

Според фармацевти и здравния министър, хората се презапасяват и това е причината за недостига. Търговците на едро увериха министъра на здравеопазването, че има достатъчно количество от най-използваните антибиотици и призоваха хората да не се презапасяват.

Най-труден за намиране в момента са противосъсирващи медикаменти, които се използват и от бременни. За да получат те безотказно нужния медикамент, министерството създава специален ред в аптеките в цялата страна. Най-търсеният медикамент в момента се оказва антибиотикът - азитромицин. Заедно с някои антиоксиданти и противосъсирващи медикаменти са от най-дефицитната стока в аптеките.



Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова коментира пред БНТ: " Търсят много хора, с издадени лекарски рецепти, защото са се обърнали или към спешните пунктове за прегледи на пациенти с подобни оплаквания или пък директно идват от болница, в която не са приети на стационарно лечение, но им е дадена рецепта с терапия за вкъщи.

Хората се презапасяват излишно с лекарства - убеден е здравният министър.

В социалните мрежи се разпространяват различни терапевтични схеми. Които съдържат различни медикаменти. Самолечението е изключително опасно. Азитромицинът е антибиотикът, който масово се предписва не срещу вируса, а като застраховка срещу бъдещи бактериални инфекции на белия дроб след вируса. Но в социалните мрежи се лансира определена търговска марка от медикамента и именно тя липсва в аптеките.

Антибиотикът е наличен и в момента, но под други 13 търговски наименования - твърдят фармацевтите. Друг е въпросът, че масовото му изписване е крайно необосновано.

Проф. Асена Сербезова - председател на УС на БФС: " Според данни на СЗО, 8% от пациентите, които са хоспитализирани с COVID-19, т.е. те са отишли с доказан Коронавирус в ЛЗ, само 8% от тях имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечение с антимикробни средства. В противовес обаче на това, практиката не само в България но и в други държави е че на 72% от пациентите с Коронавирус се предписват антибиотици ".

По-притеснително е, че от аптеките се изчерпват и противосъсирващите медикаменти, които се използват и от бременни. Хепарините също влизат в терапевтичните схеми при Коронавирус, но в болниците. За да не се поставя в риск здравето на бременните жени, от здравното министерство въвеждат специален режим в аптеките.

Търговците на едро гарантираха, че от всички медикаменти има в достатъчни количества и дефицитът е само временен. Призоваха хората да не се презапасяват и настояват представянето на рецепта.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14809  Над 1 милион инфектирани с COVID-19 в Италия, Испания желае негативен PCR тест от влизащите в страната Над 1 милион инфектирани с COVID-19 в Италия, Испания желае негативен PCR тест от влизащите в страната  Лекар с мрачна прогноза: Ако сегашната обстановка се резервира още 2 месеца, няма да има кой да се грижи за болните Лекар с мрачна прогноза: Ако сегашната обстановка се резервира още 2 месеца, няма да има кой да се грижи за болните  Рекорден брой новозаразени и умряли от ковид в Сърбия Рекорден брой новозаразени и умряли от ковид в Сърбия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР