Близо половината от българите си спомнят с носталгия по комунизма

...
Близо половината от българите си спомнят с носталгия по комунизма
Коментари Харесай

Мръсните тайни на соца: Лъснаха наяве брутални убийства, самоубийства и изнасилвания до 1989 г.

Близо половината от българите си спомнят с носталгия по комунизма и „ светлите “ години от управлението на Тодор Живков. Тези нагласи активират емоционалните спомени на по-старото поколение, което продължава да въздиша по уж гарантирана работа, сигурна заплата, всяко лято почивка на море, липса на престъпност, равенство, братство, солидарност и т.н. фалшиви мантри.

Петилетки наред комунистическата пропаганда ги набиваше в главите на хората, без да имат реално покритие. Важният проблем е, че голяма част от младото поколение, което израстна в годините на демокрация няма реална представа за истинския живот при „ зрелия комунизъм “, нито каква беше истинската стойност на онзи прехвален живот. Фактите и свидетелствата за него бяха унищожени и умишлено скрити. Запазените документи в архивите обаче казват истини, за които дори и не подозираме, пише socbg.com.

Един от най-устойчивите митове за онзи прехвален живот е липсата на престъпност, за сигурност и спокойствие, защото народната милиция ни пази. Истината обаче е брутално жестока, но стриктно укриване 45 години. При господството на БКП, нейният ударен отряд МВР и ДС превръщаха всеки факт в държавна тайна, а до обществото се пропускаше единствено контролирана информация, която много често имаше характера на дезинформация. Важно беше тя

да обслужва политиката на режима

МВР просто не даваше на журналистите актуални бюлетини със ставащите престъпления и инциденти на територията на страната. Медиите мълчаха за ширещата се престъпност по времето на комунизма, а така се налагаше фалшивото усещане, че тя не съществува. Много рядко някои скандални престъпления стигаха до гражданите, но грижливо филтрирани през специалния орган на МВР в. „ Антени “, или моделирани през политическите отдели на партийните издания.

Публикуваме архивни справки на Живковото МВР, предоставени на Faktor.bg от политолога Антон Тодоров. Те са публикувани и на профила му във Фейсбук. Всички документи са с гриф „ строго секретно “(виж ТУК, б.р.). От тях става ясно, че месечно убийствата в страната са били 20-30. През един месец дори бележат рекорд – 72. Брутална е истината и за самубийствата, и то на малолетни. Само в София милицията регистрира за кратък период 12 самоубийства на деца. Циганската престъпност не е рожба на демокрацията, а тежък факт и в годините на светлия комунизъм – габежи, побоища, изнасилване на старици и деца.

Ето дословно, какво се съобщава в строго секретните справки на Народната милиция:

МВР Секретно! Главно следствено управление, Рег. № II-2196, 05.07.1988 г.

ОБЗОРЕН БЮЛЕТИН за дейността на следствения апарат през м.юни 1988 година

Във Велико Търново е образувано следствено дело срещу Марин Михайлов – 38-годишен, от гр. Килифарево, овчар, от цигански произход, който на 13.06.1988 г. в землището на града умъртвил Севдалина Стефанова – 8-годишна, от същия град. Според Михайлов убийството е извършил случайно – без да иска ударил с овчарската си сопа детето, което е било между овцете. От аутопсията са установени няколко различни удара по главата и следи от душене. Няма данни за изнасилване, но явно мотивите са за прикриване на извършено блудство.

Срещу Иво Димитров от гр. Лясковец, който след употреба на алкохол нанесъл жесток побой на Атанас Йосифов от Горна Оряховица и го умъртвил.

Срещу Васил Алексиев – 18-годишен, който в гр. Горна Оряховица изнасилил 86-годишна самотноживееща гражданка.

Срещу Андрей Райчев и Иван Ранчев от гр. Дулово, които извършили грабеж, придружен с убийство на Марин Рачев в дома му, като убийството е извършено с бинт и канап по механизма на удушаването. По време на разследването е установено, че двамата през 1986 г. са извършили убийство, с цел грабеж на Пенка Стоянова – 32-годишна от с.Секулово и през 1987 г. – опит за убийство на Веса Богданова от с.Теслаково, като е използван посочения механизъм на удушаване.
В Габрово е образувано предварително производство срещу Росен Иванович – 33-годишен, от Габрово, който с нож лишил от живот Юлия Томова – 24-годишна и родителите й – Васил Куртев и Спаска Илиева – 57-годишни, след скарване с Томова.

МВР Секретно! Центр.инф.орг.у-ние, Рег. № 3710, 09.11.1988 г.

ОБЗОРЕН БЮЛЕТИН за дейността на следствения апарат през м.октомври 1988 г.

Срещу Деян Деянов – 27-годишен, неосъждан, за убийството на Георги Иванов, 43-годишен, криминален престъпник, който изнасилил приятелката на Дейнов.

В Ловеч е образувано следствено дело срещу Мирослав Михайлов 30-годишен, с възстановено име, безпартиен, неосъждан, който на 24.06.1988 г. в местността „ Боаза “ до гр. Тетевен, извършил убийство с цел грабеж на Ваня Миланова, 37-годишна от град София.

В Стара Загора е образувано следствено дело срещу Стефан Стефанов, 26-годишен, който в гр. Гълъбово, след скарване нанесъл жесток побой на Михаил Михалев, 42-годишен, в резултат на което последния починал.

МВР Секретно! ДНМ, Рег. № У-1014, 15.11.1988 г.

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО: Състоянието на оперативната обстановка и работата на органите на Народната милиция в борбата срещу престъпленията, нарушенията на обществения ред и осигуряване безопасността на движението през м.октомври 1988 г.

Убийството на Цоло Стефанов Братанов, 19-годишен от София, извършено на 07.10.т.г. пред блок 59, жк „ Дружба “ от Димитър Върбанов Илиев, 18-годишен от София;

Убийството на Юли Маринов Кочев, 17-годишен от Никопол, Ловешка област, извършено на 23.10.т.г. в с. Обнова, община Левски от Васил Владимиров Илиев, 17-годишен от същото село. Илиев е бил в нетрезво състояние и е наранил още двама младежи без опасност за живота.

МВР, Соф.градско у-ние, Рег. № 13620, 24.11.1988 г.

БЮЛЕТИН № 40 за получени по-характерни сигнали и данни за подривната дейност на противника и провежданите мероприятия от Управление Държавна сигурност по линиите на 06 У-ние-ДС

В жк „ Филиповци “ имало много деца, които не учели. Този факт бил отминаван без внимание от обществеността, родителите, които не пращали децата си на училище, не били санкционирани. Много деца отсъствали безпричинно от учебните занятия и нивото на техните знания било крайно незадоволително. Читалището в квартала фактически не развивало никаква дейност. То било затворено, а назначените служители само получавали възнаграждение. Немалка част от населението в жк „ Филиповци “ не била ангажирана с работа в държавни предприятия и учреждения, имало и много хора, които търгували незаконно със спиртни напитки, цигари и други стоки. Уведомено е 11 РУ на МВР.

МВР, Секретно! Главно следствено у-ние, Рег. № 3996, 07.12.1988 г. ОБЗОРЕН БЮЛЕТИН за дейността на следствения апарат през м.ноември 1988 година

В отделение Следствено-Силистра се води предварително следствие срещу Валери Ангелов – 29-годишен, безпартиен, осъждан, с възстановено име, извършил грабеж от жилищен дом в село Айдемир, придружен с опит за убийство на 13-годишния Ивайло Ангелов. От разследването е установено, че Ангелов е извършил множество кражби на лично имущество от жилища и хотели в цялата страна през периода юли-декември 1988 година…

В отдел Следствен-Велико Търново се води предварително следствие срещу Марин Шиков – 65-годишен, безпартиен, осъждан, пенсионер, който след груби хулигански прояви извършил опит за убийство на служителя от МВР Михаил Ченешков, като го намушкал с нож.

Срещу Красимир Пушков – 28-годишен, осъждан, неполагащ общественополезен труд, с възстановено име, който изнасилил и удушил в дома й в с. Комарево 77-годишната, самотноживееща Невена Пантелеева.

МВР Секретно! Дирекция на народната милиция, Рег. № У 1080, 13.12.1988 г.

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО: Състоянието на оперативната обстановка и работата на органите на НМ в борбата срещу престъпността, нарушенията на обществения ред и осигуряване безопасността на движжението през м.ноември 1988 г.

По оперативни данни общо за страната са регистрирани 12 умишлени убийства, 6 опита за убийства, 5 изнасилвания, 3 грабежа, 10 взломни кражби на обществено имущество, 245 кражби на лично имущество, от които 197 от жилища на граждани…В сравнение с данните от месец октомври т.г. умишлените убийства са увеличени с 3, опитите за убийства с 2, изнасилванията с 4…От извършените през месеца криминални престъпления останаха неразкрити следните по-характерни случаи:

изнасилването на Д.А.В. на 66 г., стационарно болна в нервно отделение на Окръжната болница – Враца, извършено на 01.11. т.г. към 23,45 ч. от неизвестно лице в стая на болницата;

изнасилването на К.Ж.И. на 47 г. от Варна, психично болна, извършено на 20.11. т.г. от неустановено лице във входа на бл.14, ул. „ Хаджи Димитър “ – Варна;

грабежът на Милко Димов Ризов, на 63 г. от с. Нисово, Разградско, извършен на 14.11. т.г. към 21 ч. в жилището му от 3 неустановени лица, които проникнали с взлом в дома му, завързали го и заплашили с нож, след което му отнели 8000 лв.;

кражбата извършена на 10.11. т.г. през деня с помощта на подправен ключ от жилището на Пенка Драгиева Друмева от гр. Толбухин, жив. на ул. „ Г. Димитров “ № 11. На Друмева са отнети златни бижута и монети на стойност около 50 000 лв.;

убийството с изнасилване на Невена Димитова Панталеева, но 77 г. от с. Комарево, Плевенско, извършено на 13.11. т.г. в жилището й от Красимир Фердинандов Пушков, 28-годишен от същото село;

Оказа се помощ на ОУ на МВР-Ловеч, Толбухин, Пловдив, Варна, В. Търново, Плевен и на районните управление – Радомир и Костинброд по неразкрити убийства, прегазвания от неизвестно МПС и изнасилвания на възрастни жени;

МВР, Секретно! У-ние Криминално – ДНМ, Рег. № 706, 19.07.1988 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На 01 срещу 02.03.1988 г. е намерен убит в дома му Георги Ангелов Емилов, на 80 години, живущ в гр. Русе, ул. „ Искър “, бл. 107. Констатирано е, че смъртта е настъпила в резултат на тежка черепно-мозъчна травма от нанесени множество удари с твърд педмет по главата…се установи, че извършител на убийството е съпругата му Надка Рангелова Емилова, на 74 години;

На 12.07.1988 г. в 23,30 ч. в гр. Варна, на ул. „ Ильо войвода “ срещу № 7 беше намерена убита Боянка Христова Добрева, на 31 год. от същия град. Констатира се, че смъртта е настъпила от прободна рана в областта на сърцето, причинена вероятно от нож…беше установено, че извършител на убийството е Боян Иванов Георгиев, на 36 години, от гр. Варна, бивш съпруг на пострадалата…

На 12.12.1987 г. на главната улица в гр. Айтос, беше намерен трупа на Нено Емилов Емилов, от същия град. Първоначално беше прието, че се касае за прегазване от неизвестно МПС, о след направената аутопсия и проведените други мероприятия се усатнови, че смъртта е настъпила в резултат на нанесен жесток побой от неизвестно лице…се установи, че извършител на убийството е Нешо Алеков Михайлов, на 41 години от гр. Айтос…
МВР, За служебно ползване! Главно следствено у-ние, Рег. № И-63, 16.06.1988 г.

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО: Самоубийства на ученици в столицата за периода 1986-1988 г.

В Главно следствено управление-МВР бе извършено проучване на случаите на самоубийства на деца в училищна възраст. От изследването е установено, че за периода 1986-1988 г. в гр. София са станали общо 12 самоубийства на ученици – по 4 през 1986 г. и 1987 г. и първото тримесечие на 1988 г. По 11 от самубийствата наказателното производство е прекратено поради липса на извършено престъпление, а по отношение на последния случай разследването продължава. По нито едно от делата не са събрани доказателства за склоняване или подпомагане на пострадалите ученици към самоубийство или повлияването им на религиозна основа от лица или младежи…Конкретните случаи на самоубийства на ученици в гр. София са следните:

Кристияна Георгиева Станева – 18-годиш
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР