10 зашеметяващи природни чудеса – някои от най-добрите места, които

...
10 зашеметяващи природни чудеса – някои от най-добрите места, които
Коментари Харесай

10 зашеметяващи природни чудеса, които трябва да посетите

10 зашеметяващи естествени чудеса – някои от най-хубавите места, които природата може да ни предложи. Това са много красиви и екзотични места – от остров, цялостен с „ дракони “ до прочут водопад.

10. Залива Джурасик, Обединеното кралство

Това място има 185 милиона години история, скрити по южното крайбрежие на Англия, в Обединеното кралство. Палеонтологът Мери Анинг направи пробив в откритията на праисторически остатъци по това крайбрежие при започване на 1800-те.

Според списание Смитсониън крайбрежията на Девън и Дорсет са лежали под морето, където през днешния ден се намира Мароко. Преди континентите да се отдалечат изцяло, този район е бил разплодник на праисторическия живот. В продължение на хиляди години останките от животни се влагали в утайки, които в последна сметка се втвърдявали до камъни.

Днес тази област е осеяна от крайбрежни талази, само че към момента се вършат нови открития на вкаменелости. Находките варират от дребни навити амонити (изчезнал клас мекотели) до 10 метрови ихтиозаври, съгласно Би Би Си.

9. Ха Лонг Бей, Виетнам

Има към 1600 острова, сгушени в целия този залив от 1500 квадратни километра в Тонкинският залив , Виетнам. Тук се е развил постепенно пласт от варовик в продължение на 500 милиона години и до края на Пермския интервал, преди 251 милиона години, той е бил с дебелина от към 1000 метра.

Тогава парчето канара било “остъргано ” от морето, само че същинското оформяне се е получило в последната ледникова ера. Плочата се счупила и фрагментите са островите, които виждаме през днешния ден.

В днешно време към 1600 души живеят в плаващи риболовен селища. Това е по този начин с цел да не нарушават девствените острови, до момента в който разхождат туристите в близост.

8. Остров Комодо, Индонезия

Известен с гигантските си гущери, този вулканичен остров в южната част на Индонезия е част от Малките Зондски острови. Комодските дракони са най-големите живи гущери на Земята в днешно време.

Те идват от Австралия и са потомци на най-големите гущери, познати на науката, съгласно Guardian. Без други хищници на острова, комодските дракони съумяват да процъфтяват, само че в последна сметка по-голямата част от локалната плячка изчезва. Ето за какво в този момент ядат животни, които са били в допълнение въведени на острова, вариращи от плъхове до водни биволи.

7. Памуккале, Турция – 10 зашеметяващи естествени чудеса

Памуккале значи „ замъка на памука “. Топла вода тече надолу от извора на върха на скалата, на 200 метра от земята. Водата излиза топла, когато извира от извор с дължина 320 метра подземен.

Когато водата напусне извора, тя за първи път контактува с въздуха и стартира да се трансформира. Първоначално е изцяло наситена с минерали, само че химическа реакция я кара да отделя въглерод.

Тъй като този развой се случва непрестанно, той оставя покритие от кристали зад себе си. Памуккале може да се похвали с вкаменени водопади, минерални гори и терасовидни басейни.

6. Езерото Пейто, Канада

Това превъзходно езеро се намира в Банф , най-старият народен парк в Канада . Подхранва се от дейните ледници високо в канадските Скалисти планини. Течащите ледници изстъргват елементи от скали, до момента в който напредват надолу.

Местата, където ледът допира скалата, са мокри и хлъзгави, помагайки на водата да измие късчета канара до морското ниво под замръзналата река. Прахът от тази канара отразява синя светлина, съгласно Earth Science Picture of the Day и по този начин очите ни виждат водата като жив тюркоаз. Този резултат е най-силен през лятото, когато ледниците се топят най-бързо.

5. Ледникът Перито Морено, Аржентина – 10 зашеметяващи естествени чудеса

Докато множеството ледници в района се топят бързо, този едвам се е трансформирал през последните 100 години. Според изследване, оповестено в списанието Scientific Reports, той се провлачва с минимум 800 метра от края на 1800 година и може да продължи да напредва и през днешния ден.

Този хладилник натрупва повече маса от всеки хладилник, който се следи сега.

Местата на ледника, които са свързани най-силно със скалата, се назовават точки на закрепване. Обикновено ледниците се отдръпват бързо, в случай че тази част от ледника се стопи. Перито Морено се държи твърдо с помощта на силата на основните си точки, които могат да му оказват помощ да оцелее в затоплящия се климат, съгласно същото изследване.

4. Салар де Уюни, Боливия

Това е най-големата солена низина в света , разпростряла се на повече от 10 300 квадратни километра и намирайки се на надморска височина от 3660 метра. Земята е покрита със солена кора с дебелина няколко метра, а изпод има басейн със солена саламура.

В продължение на хиляди години водата се е събирала в региона, с цел да образува езера, след което още веднъж е пресъхнала. Изследване, оповестено в списание Quaternary Research, открива, че цялата низина е била непрекъснато наводнена най-малко четири пъти през последните 40 000 години.

Кактусите са единствените растения, които могат да порастват в солената низина. От животните три типа фламинго посещават мястото за размножителния сезон всеки ноември.

3. Малдивите, Индийски океан – 10 зашеметяващи естествени чудеса

Малдивите обгръщат 1190 дребни острова в Индийския океан, заобиколени от коралови рифове. Почти 1000 от островите са необитаеми от хората. По-голямата част от пясъка по света се състои от груби зърна кварц, само че крайбрежията на Малдивите са оатрупани с мек коралов пясък, което ги прави едни от най-хубавите плажове в света , съгласно Lonely Planet.

Със междинна височина от 1 до 1,5 метра, това е по едно и също време най-ниската и най-плоската нация на Земята. Ако равнищата на морето се покачат със скоростта, която предвиждат учените, огромна част от страната може да изчезне под водата до 2100 година.

2. Водопад Виктория, Южна Африка

Това е един от най-известните водопади в света . Ширината му от 1,6 километра е забележителна. Основата под река Замбези е базалт – вулканична канара, образувала се преди 180 милиона години.

Основата била изграждана над милион години от нежни вулканични изригвания. Слоевете гореща лава се охлаждали и напуквали на няколко места от изток на запад. Когато суперконтинентът Пангея се разделил, вредите върху базалта се влошили.

След това тектонските плочи изтласквали Южна Африка нагоре, създавайки нови речни системи. Водопадът Виктория стартира да тече преди 5 милиона години, откакто придвижванията подземен са предизвикали голямото езеро да се разлее. Водата бързо открила курс и в този момент изтича елегантно от скалите на счупената вулканична канара.

1. Големият бариерен риф, Австралия – 10 зашеметяващи естествени чудеса

Почти 3000 обособени рифа съставляват най-голямата коралова система в света . Тук живеят 1500 типа риби, една трета от меките корали в света и шест от седемте типа морски костенурки в света. Той е основан като обект на международното завещание през 1981 година и са въведени ограничавания върху риболова и туризма.

За страдание, Големият бариерен риф е изгубил половината от коралите си от 1985 година до в този момент. Щетите се случват толкоз бързо, че учените не могат да се оправят. Коралите са умрели заради замърсяване, инвазивни типове и развой, наименуван избелване на корали.

Водата на планетата просто става прекомерно топла, с цел да оцелеят коралите. Но съгласно публикация, оповестена от Nature на 27 ноември 2019 година, учените пазят по-устойчивите рифове, до момента в който се пробват да излекуват по-уязвимите.

# Бонус – Летящите планини, Китай

Вулингуан е живописна околност в провинция Хунан, Китай. Този атрактивен парк, наподобяващ на пейзажите от кино лентата „ Аватар “, е вписан като обект на международното културно завещание на Юнеско през 1992 година, като има хиляди пясъчни колони, наподобяващи на небостъргачи. Изключително красиво място, цялостно с доста дървета, водопади, пещери, езера, реки и доста други хубости.

Летящите планини в Китай намират място и в друга ранглиста – Топ 10 на едни от най-красивите места в света !

А да не си помислите, че единствено по света има красиви и зашеметяващи естествени чудеса, в този момент ще ви покажем една красива изложба от зашеметяващи естествени (и с малко помощ от хората) чудеса намиращи се в България. Тях би трябвало да ги посетите на 101%, наложително!

Факти за Мачу Пикчу – очарователни детайлности за цитаделата на инките

Факти за Мачу Пикчу – Мачу Пикчу е античен град на инките, който се извисява над река Урубамба в Свещената котловина на Андите на към 80 км северозападно от Куско, Перу. Историците имат вяра, че инките са построили емблематичната крепост за 9-ия държател на Кралство Куско, Пачакути, към 1450 година Местните поданици са били наясно с…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР