10 мистерии на първите хора – хората са уникални за

...
10 мистерии на първите хора – хората са уникални за
Коментари Харесай

10 мистерии на първите хора – любопитна топ 10 класация

10 мистерии на първите хора – хората са неповторими за нашата планета – Майката Земя. Остава обаче огромна мистерия за това по какъв начин сме се появили и развивали до в този момент. Какви стъпки сме правили преди всичко? Защо сме се развили по този метод, а не в друга посока? Защо сме останали единствения човешки тип? По какви други пътища сме могли да тръгнем по време на нашата еволюция? И в какви направления бихме могли да тръгнем оттук насетне?

Да разгледаме нещата малко по-детайлно:

10. Защо имаме толкоз огромни мозъци?

Няма подозрение, че огромните ни мозъци са дали на хората извънредно преимущество в нашия свят. И въпреки всичко човешкият мозък е необикновено безценен орган, който заема единствено към 2 % от телесната маса, само че употребява повече от една пета от телесната ни сила. А до преди към 2 милиона години никой от нашите предшественици не е имал мозък по-голям от маймунския спрямо размера на тялото.

И по този начин, кое е нещото, което е дало тласъка за по-големия мозък?

Една от опциите е, че увеличеният разум помагал на нашите предшественици да вършат по-добри принадлежности. Друго допустимо нещо е, че по-големите мозъци са ни помогнали да си взаимодействаме по-добре между тях. Може би радикалните промени в околната среда също са претендирали нашите предшественици да се оправят с изменящия се свят.

9. Защо хората вървят на два крайници?

Нашите предшественици са еволюирали в изправена стойка, още преди нашите огромни мозъци или каменни принадлежности да са се появили. Въпросът тогава: Защо да стоим и да вървим на два крайници, когато братовчедите ни маймуни се оправят на четири крайника?

Ходенето като двуноги в действителност може да употребява по-малко сила, в сравнение с придвижването на четири крайници. Освобождаването на ръцете може също да е разрешило на нашите предшественици да носят повече храна. Стоенето в изправено състояние може даже да им е помогнало да управляват по-добре температурата си, като понижава количеството кожа, директно изложена на слънце.

8. Какво се е случило с нашите косми? – 10 мистерии на първите хора

Хората са неповторими за това да наподобяват голи спрямо нашите братовчеди – косматите маймуни. И по този начин, за какво тази голота еволюира? Едно от предложенията е, че нашите предшественици са се отървали от косматостта, нужна за хладния климат, когато се впускат в горещите африкански савани.

Друго съмнение е, че загубата на огромна част от козината ни е помогнала да се освободим от нашествията на паразитите и заболяванията, които могат да разпространят там.

Една неортодоксална концепция даже допуска, че човешката голота се е развила откакто нашите предшественици са били приспособени за малко за рационализиран живот във водата. Въпреки че множеството водни бозайници с почти човешки размер в действителност имат гъста четина.

7. Защо най-близките ни родственици са изчезнали?

Преди почти 24 000 години нашият тип, Homo sapiens, не е бил единствен на света. Най-близките ни родственици, неандерталците (Homo neanderthalensis), към момента са били живи. Така нареченият “хобит ”, открит в Индонезия, също може да е бил член на рода Homo и явно е бил жив допреди 12 000 години.

И по този начин, за какво те са изчезнали и ние сме оживели? Някакви инфекции и вируси ли са ги умъртвили или радикалните промени в тяхната среда? Или просто нашият тип ги е премахнал? Съществуват известни доказателства и за двата сюжета, само че не е реализирано единомислещо единодушие.

6. Ускорява ли се еволюцията на индивида? – 10 мистерии на първите хора

Последните данни сочат, че човечеството освен към момента се развива, само че че човешката еволюция в действителност се форсира, ускорявайки до 100 пъти историческите равнища след разпространяването на земеделието.

Редица учени оспорват силата на тези доказателства, като споделят, че остава мъчно да се откри дали някои гени в действителност са се развили в по-ново време или не, заради това че те имат някаква адаптивна изгода.

И въпреки всичко, в случай че човешката еволюция се форсира, поражда въпросът за какво? Храненето и заболяванията може да са част от пъзела, който е предизвикал смяната в хората.

5. Какво съставлява по този начин наречения хобит?

„ Хобит “ – прякорът, даден на умалените скелети, открити на индонезийския остров Флорес през 2003 година – е в действителност липсващ човешки тип. Наречен е Homo floresiensis? Дали тези скелети са единствено образци за деформиран Homo sapiens?

Те разграничават ли се от нас? Или може би не са липсващ човешки тип, а вместо това са обособен тип маймуна, сходна на шимпанзетата? Разрешаването на тази тайнственост може да помогне да се хвърли светлина върху радикалните пътища, които човешката еволюция може да е поела.

4. Защо актуалното човечество се е концентрирало в Африка преди към 50 000 години?

Преди почти 50 000 години актуалните хора са живеели в Африка. Те се популяризирали бързо в множеството земи по света, с цел да колонизират всички континенти като се изключи Антарктида, достигайки даже до най-отдалечените тихоокеански острови.

Редица учени допускат, че тази миграция е обвързвана с разновидност, която трансформирала мозъка ни, което води до актуалното ни комплицирано потребление на езика и дава опция за изработката на по-сложни принадлежности, изкуство и общества като цяло.

По-популярното мнение допуска, че такова модерно държание е съществувало доста преди този момент изселване. И че човечеството вместо това е пренаселило Африка, което е подтикнало всеобщото разселване по другите места по света.

3. Правили ли сме секс с неандерталци? – 10 мистерии на първите хора

Дали сме смесили нашите гени с наендреталците? Нашият тип има ли някакви гени, останали от изчезналите ни братовчеди? Учените допускат, че може би неандерталците не са измрели, а вместо това са били погълнати от актуалното човечество.

Нашите неандерталски родственици се появили за първи път във вкаменелостите преди към 400 000 години и изчезнали преди към 30 000 години. Те са еволюирали в Европа от античен тип хоминин, наречен  Homo erectus . Самият Homo erectus е дошъл в Европа от Африка преди 600 000 години. Какви са били тези срещи? 

Има мънички късчета доказателства, които допускат, че тези взаимодействия може да са били по-хармонични, отколкото би се очаквало, имайки поради непрекъснатата битка за оцеляване в тези антични времена. Единственото нещо, в което можем да сме сигурни е, че е имало полово взаймодействие. Това беше доказано за първи път през 2010 година, когато ДНК от неандерталски кости беше секвенирана и събрана в цялостен геном, цялостният набор от генетични указания, нужни за изработката на неандерталец.

2. Кой е бил първият хоминид?

Учените откриват от ден на ден и повече антични хоминиди от самото начало – тук се има поради двуноги, в това число хора, нашите директни предшественици и най-близки родственици. Те се стремят да намерят най-ранния, с цел да оказват помощ да отговорят на най-фундаменталния въпрос в човешката еволюция – какви акомодации ни направиха хора и в какъв ред се случиха?

1. Откъде идват актуалните хора?

Най-горещо обсъжданият въпрос в раздела на човешката еволюция евентуално е обвързван с това къде са еволюирали актуалните хора. Хипотезата отвън Африка се поддържа от това, че актуалните хора са еволюирали относително неотдавна в Африка и по-късно са се популяризирали по целия свят, замествайки съществуващите популации от архаични хора.

Мултирегионалната догадка твърди, че актуалните хора са еволюирали на необятна територия от архаични хора, като популациите в другите райони са се чифтосвали със съседите си, с цел да споделят черти, което е довело до еволюцията на актуалните хора. Понастоящем по-вероятната хипотезата в тази отвън Африка, като последователите на мултирегионалната догадка застават твърдо зад своите възгледи.

С това приключваме нашата тематика за 10 мистерии на първите хора. Едва ли понастоящем има човек на света, който сигурно ще знае отговора на тези въпроси и загадки. Хората са резделени в своите вярвания за теорията на Дарвин за еволюцията. Едни я одобряват за чиста монета, а другите просто я отхвърлят въобще като някаква възможност. Дали просто не сме пристигнали от друга планета? Ще чакаме нетърпеливо в бъдеще да получим отговорите на тези въпроси. А до тогава това си остава просто тайнственост!

Най-древните цивилизации в света – топ 10 ранглиста

Най-древните цивилизации в света – в хода на човешката еволюция, практиката на живот в група с взаимно схващане и взаимозависимост се е трансформирала в доста потребен и удобен метод на живот. В течение на времето, от дребните изолирани групи са се образували по-големи общности. След това са последвали в общества, които с времето се превръщат…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР