10 aрхеологически мистерии – озадачаващите древни находки имат начин да

...
10 aрхеологически мистерии – озадачаващите древни находки имат начин да
Коментари Харесай

10 aрхеологически мистерии, които науката още не може да обясни

10 aрхеологически мистерии – озадачаващите антични находки имат метод да пленят обществеността. Може би тъй като е прекомерно елементарно да се измислят забавни пояснения за това по какъв начин и за какво съществуват нещата. Тези 10 археологически открития оставят хората в благоговение – и карат учените да се чешат по главите – година след година.

10. Висящият диск

По-известен като “disco Colgante ”, този меден диск е изработен от културата Моче или Мочика от северното крайбрежие на Перу. Моче създали доста дискове, направени от огромни медни листове, които по-късно щели да изковават и украсяват. Повечето имат релефни същества или знаци като слънцето и неговите лъчи.

Този лъкатушен диск е показан в множеството музеи в Перу. Учените и специалистите считат, че спиралните дискове би трябвало да съставляват тъкмо това подобие на галактиката в нашата галактика. Но въпросът е каква е техниката за рязане на една такава серпантина и защо се е употребила тя в древността??

9. Мегалитните мистерии на Малта – 10 aрхеологически мистерии

Остров Малта е дом на няколко антични храма, които слагат повече въпроси, в сравнение с отговори за техните строители. Те са издигнати през четвърти и трети век пр.н.е. и са подравнени по отношение на равноденствията, с някои неповторими маркери за слънцестоенията и даже маркер от остарелия календар.

Хората за първи път са заселили малтийските острови преди към 7 000 години. Te евентуално са идвали от Сицилия, написа Пол Деверьо, макар че в действителност знаем малко за придвижването на народите към Средиземно море в праисторически времена. Около 3400 година прочие н. е. стартира построяването на мегалитни храмове, които не наподобяват на никое друго по света. Официално се счита, че те са по-стари от Голямата пирамида или Стоунхендж .

8. Кодираните мечове на кръстоносците

През юли 1825 година меч с две остриета от 13-ти век е открит в река Уитам в Линкълншир, Англия. През 2015 година Британската библиотека се обърна към обществеността за помощ при дешифрирането на чудноват надпис, открит върху меча. Понастоящем мечът е изложен в Британската библиотека в изложбата Magna Carta. Стоманеното му острие има внезапно заточен борд, което е извънредно, има два жлеба, вървящи паралелно надолу от всяка страна.

Говорител на Британския музей в Лондон декларира: „ Предполага се, че мечът има викингски генезис въз основа на накрайниците и буквените форми на надписа. Въпреки това е явно, че накрайникът, надписът и формата на острието са по-характерни за средновековните европейски мечове, в сравнение с тези от викингски генезис.

7. Фестоският диск

Открит през 1908 година в минойския замък във Фестос на о-в Крит, Фестоският диск съставлява изпечен глинен диск с размери почти 6,3 инча (16 см) в диаметър. Всяка страна съдържа 242 недешифрирани признака, подредени в серпантина.

В групите са изброени 45 неповторими признака. Любопитен факт е, че знаците не са издълбани, а щамповани! Предназначението на диска е неразбираемо. В годините след откритието му са изказани голям брой хипотези, всред които текстово известие, игра, геометрична теорема и предмет с религиозно предопределение.

6. Скален (пещерен) манастир “Розгирче ”

В Карпатите в Западна Украйна се намира село Розгирче, където има неповторим пещерен манастир, датиращ някъде сред 13-ти и 14-ти век. Построен в канара на 70 милиона години, никой не знае по кое време и с каква цел е учреден манастирът. Знаем, че е бил употребен доста от езичниците, както се вижда от творбите на изкуството по стените, само че останалото към момента е мистерия.

В днешно време пещерният манастир край село Розирче е исторически и културен монумент на Галисия. Манастирският комплекс е ситуиран в множеството пещери и е неповторим пример на скалната сакрална архитектура от XIII-XVI век. Комплексът от вида е характерен за Галисия. Има доктрина, че киевските монаси, пристигнали тук, с цел да избягат от татарските набези, може да са били създателите на манастира.

5. Медицинското колело в Бигхорн

Разположено високо в планините Бигхорн в Северен Уайоминг, вековното Медицинско колело, както е известно през днешния ден, наподобява е доказателство за астрономически приложения, употребявани от хората, живели в Северните равнини. На близо 3048 метра надморска височина този тайнствен каменен модел е затрупан със сняг през по-голямата част от годината.

Двадесет и осем каменни „ спици “ свързват централната пирамида с външния кръг. А към кръга лежат шест други каменни кухини, някои задоволително огромни, с цел да може човек да седне в тях. 28-те спици евентуално подхождат на 28-дневния лунен цикъл, само че цифрата 28 наподобява също се вписва в друга част от астрономическия пъзел. Шестте купчини от камъни, подредени към Колелото, несъмнено са свързани с нощното небе. Две от от тях маркират изгряващото и залязващото слънце на лятното слънцестоене. Но към момента неговата конструкция си остава мистериозна като английския Стоунхендж.

4. Нан Мадол – 10 aрхеологически мистерии

Източник: kakda.org

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР