1. Защо инвестициите ни заобикалят? През последните няколко години инвестиционната

...
1. Защо инвестициите ни заобикалят? През последните няколко години инвестиционната
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Защо инвестициите ни заобикалят; 400 млн. лв. несъбрани глоби окуражават убийците на пътя

1. Защо вложенията ни заобикалят? През последните няколко години капиталовата интензивност в страната е под 20% от Брутният вътрешен продукт и е една от най-ниските в Европейски Съюз Нови заводи за авточасти в Русе и Стара Загора, разширение на индустриалния потенциал на действителен цех в Севлиево, създаване на възобновими мощности съвсем на всички места из страната. Ако съдим единствено по новинарските заглавия, може и да не видим какъв брой внимателни са станали в последно време фирмите в България в планирането на нови инициативи, в разширението или модернизацията на своите производства. Отвъд обособените положителни образци данните демонстрират, че капиталовата интензивност в страната, измерена през индикатора брутообразуване на главен капитал, в действителност е в застой. През последните няколко години тези инвестиции се движат под 20% от Брутният вътрешен продукт и са едни от най-ниските в Европейски Съюз. И до момента в който тук те не престават да спадат, приблизително за страните от съюза този индикатор пораства.

Причините за скромните инвестиции са доста - коронавирус рецесията, войната в Украйна, политическата безтегловност, в която беше изпаднала страната в последните две години. По-дългосрочни фактори са намаляващата работна мощ, неналичието на политика и визия за привличане на вложения и непълен потенциал за асимилиране на европейските фондове. 2. 400 млн. лева несъбрани санкции окуражават убийците на пътя Сега е 15-годишното момче, блъснато на пешеходната пътека сред " Гурко " и " Шишман ". По-рано бяха двойката младежи, пресичащи на бул. " Сливница ", две девойките на тротоара на " Черни връх "... Още над 300 са " невидимите " случаи, при които пешеходец е блъснат единствено в София годишно. Едновременно с това числата приказват, че столичната полиция все по-малко следи и глобява за лишаване на преимущество на пешеходна пътека през последните години спрямо десетилетие по-рано. Това излиза наяве от данни, предоставени на " Капитал " по Закона за достъп до социална информация от Столична дирекция на вътрешните работи за интервала 2018 - 2023 година

Представете си това безучастие в по-голям мащаб. Цялата страна е вдигнала ръце от това кой по какъв начин кара по пътищата. Закони има, само че няма кой да ги постанова. За това аргументите са две: неналичието на надзор (особено в София) и най-много неналичието на наказания. От данните на Министерство на вътрешните работи ясно се вижда, че страната не си търси парите от санкции, с което на процедура няма по какъв начин да " възпитава " водачите да не вършат нарушавания. Сметката - половин милиард лв., които не са събрани при издадени фишове на обща стойност 648.8 млн. лева единствено за предишните пет години (от 2018 до април 2023 г.). 3. Гигантът в опаковките Smurfit Kappa купува трети цех в България. Ирландската компания ще придобие част от бизнеса на шуменската " Артемис " Една от най-големите компании за хартиени опаковки в света - ирландската Smurfit Kappa, ще придобие трето дружество в България. След като преди четири години стана притежател на фабрики в Казанлък и Луковит, в този момент групата, която има 12.8 милиарда евро оборот за 2022 година, се е насочила към част от бизнеса на шуменската " Артемис ". По-специално става дума за производството на гъвкави опаковки за течности като вино вид " торба в кутия " (bag-in-box) и обвързваните с него парцели. Сделката чака утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а цената не се оповестява.

За локалната " Смърфит Капа България ", която ще бъде директният покупател, това значи спомагателни артикули в портфейла, който включва главно разнообразни опаковки от велпапе. " Артемис " от своя страна ще се концентрира върху останалата част от бизнеса си - производството на алуминиеви капачки за вино и алкохол. 4. " Петрол " се пробва да подреди оплетената си корпоративна конструкция. Публичната компания, следена от Гриша Ганчев, тегли 220 млн. лева заем от ПИБ След поредност корпоративни борби, траяли над десетилетие, през днешния ден следеният от Гриша Ганчев " Петрол " е една много оплетена компания. Добре известното обществено сдружение си остава операторът на едноименната верига бензиностанции, само че главната част от обектите, както и петролните бази, бяха пръснати из най-разнообразни и видимо несвързани сдружения. А някои от главните компании от групата, като " Нафтекс нефт " и " Елит нефт ", влязоха в процедури по неплатежоспособност.
Реклама
Компанията е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърждение да придобие седем сдружения, които са формалните притежатели на голямата част (над 190 обекта) от бензиностанциите, които тя употребява чартърен. Отделно от това дистрибуторът на горива, придобиваните сдружения, както и други компании, свързани с Ганчев, са заложени в интерес на Първа капиталова банка, като поръчителство по величествен заем за 220 млн. лева 5. AI може да направи финансовите измами съвършени Телефонно позвъняване с гласа на личното ви дете, а постоянно и видеоразговор с него, в които то желае да му изпратите пари до сметката на негов приятел; брачен партньор, който си е направил онлайн още един банков акаунт с предел по кредитна карта с персоналните му биометрични данни. В първия случай детето въобще не е било дете и не е вашето, а във втория брачният партньор не си е правил банкова сметка с кредитна карта, само че парите от нея към този момент са източени. Изкуственият разсъдък разрешава на измамниците да стават все по-креативни, а горните два образеца към този момент са напълно действителни до какви небеса доближават те.

В момента се оформя цяла промишленост за дийпфейк (от британски: deepfake) - фалшификации, които употребяват необятен набор от принадлежности, с цел да преправят глас, видео, лице и всевъзможни потребителски данни. Ако допреди години дийпфейк се използваше главно за агитация и подправени вести, през днешния ден мащабите му са надалеч по-сериозни, а загубите от това се пресмятат на милиарди долари всяка година - за институции и за консуматори. Затова и.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР