1. Защо едва на 3 март започна извънреден скрийнинг на

...
1. Защо едва на 3 март започна извънреден скрийнинг на
Коментари Харесай

7 неудобни въпроса за мерките срещу коронавируса

1. Защо едвам на 3 март стартира ексклузивен скрийнинг на пациенти с пневмония в лечебните заведения, откакто това беше рекомендация на СЗО от най-малко 28 февруари, а други страни прилагаха такава мярка от по-рано?

Ето какво буквално предлага СЗО в отчета си от 28 февруари: " Незабавно разширете наблюдението за Ковид-19, защото бързото определяне на случаи е основно за ограничение на разпространението; обмислете тестване на всички пациенти с атипична пневмония за Ковид-19 и прибавете теста за ковид към съществуващите механизми за определяне на грип ". Нашият народен действен щаб взе решение да прави нещо по-подобно, само че по-пестеливо едвам на 3 март. Тогава бе оповестено, че ще се направи ексклузивен скрининг на 150 до 200 пациенти с открита вирусна зараза, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения. " Въпреки че при тези хора вирусната зараза най-вероятно се дължи на циркулиращия сега в страната ни грипен вирус вид Б „ Виктория “, мярката се взима превантивно - с цел да не се допусне пропуск в изолирането на възможен случай на новия ковид у нас, “ разгласи здравното министерство. Много е евентуално доказаните случаи да са открити точно с помощта на този ексклузивен скрийнинг. Дали обаче щеше да има вторично инфектирани, в това число медицински личен състав, в случай че това бе направено по-рано?

 

2. Защо най-малко инфекциозните отделения не бяха обезпечени с консумативи и за какво допуснахме да се болести медицински личен състав?

Свикнали сме с парадоксите в българските лечебни заведения, само че би трябвало ли да ги гледаме и в сериозни обстановки като актуалната? Да принуждаваш човек, който си затворил под карантина в инфекциозно поделение да си носи термометър от у дома даже за хигиена, а не заради липса, е неуместно. Особено като се има поради, че в разразилата се суматоха термометрите първи свършиха в аптеките. Далеч по-сериозен проблем е това, че допуснахме да се болести медицински личен състав , в случай че е добре известно, че той е измежду най-рисковите групи за заразяване. Как държавното управление обезпечи работата на звената, които директно се грижат за пациенти със признаци на грип, пневмония и в последна сметка гранични признаци на ковид? И по какъв начин отбрани тяхното здраве, откакто в всеобщия случай пациенти описват, че болничният личен състав не носи цялостен комплект защитно облекло? На този декор още повече прави усещане положителната вест, че макар всички дадености, нашите лекари са съумели да се преборят даже за старата жена с пневмония и тя е в устойчиво положение.

 

3. Какво правихме до момента, че занапред ще шием защитни дрехи и ще забраняваме износа на маски?

За ограничения против ковид държавното управление отдели до 50 млн. лева от запаса, до момента в който за два футболни стадиона на частни клубове изсипа незабавно и без разправии 37 млн. лева Футболните агитки към този момент коленопреклонно благодариха, а министър председателят е ангажиран да оправя бакиите на следващия частен клуб с държавни пари, само че едвам в неделя - след първите четири позитивни проби, подреди да се отпусне плат за ушиване на защитни дрехи. От две седмици персоналните лекари предизвестяват, че нямат защитни средства, а от държавното управление им изясняват, че е тяхна работа да си ги набират сами. Сега се разбра, че и лечебните заведения не са готови и занапред ще се пращат дрехи в Габрово.

Премиерът на 8 март: " В основното интендантство имаме най-хубавите машини за кройки на маски и защитни костюми. Днес ще им предоставим плата. За месец можем да си произведем към 3 млн. маски и защитни дрехи ". А какво си представяха управляващите през последните две седмици, до момента в който ни приспиваха с неизменимото " Няма да ни се размине "? Че лекарите и медицинските сестри ще си ги донесат от у дома?

Едва в този момент България стопира и износа на маски и други защитни средства. По аптеките обаче няма маски от дни, а в профилираните магазини за медицински консумативи се чудят по какъв начин да опазят оскъдните наличия за стоматолози и прочие През цялото това време от щаба ни уверяваха, че здравната система е обезпечена за огромна зараза.

 

4. Защо се прилагаха половинчати ограничения, откакто болестта ни заобиколи от всички страни?

До 3 март България наблюдаваше само пасажери, идващи от Китай и Италия, макар че към оня миг коронавирусът ни беше заобиколил от всички страни. Едва на 3 март " с оглед бързото разпространяване на вируса " министърът на опазването на здравето издаде заповед към следените страни - Китай и Италия, да бъдат добавени още Южна Корея и Иран. На всеки различен пациент на практика беше казано, и то доста пъти, че и да има недоволства, то здравната система няма място за него, нито пък ще харчи проби да го изследва. А може би можехме да преглътнем сметката за още няколко хиляди теста и да изследваме превантивно всички, които демонстрират грипоподобни признаци?

 

5. Каква диагностика прилагаме?

В последните дни в обществените мрежи обикалят какви ли не клюки, че не можем да тестваме за ковид като хората и по тази причина не ни се получават резултатите. Неясните пояснения на свикания в среднощ брифинг на спешния щаб не помогнаха за утешение - оказа се, че от три теста - един референтен на СЗО, един английски и един испански, два дали позитивен резултат, един негативен. " Съществуват скринингови проби, които са имунохроматографски и са като тестванията за бременност. Стават за 10 минути и са доста евтини. С тях може да се откри дали някой има ковид и, в случай че има подозрение, тогава да се изпращат. Има ги и у нас и не разбирам за какво не се употребяват. Сега системата е тромава ", сподели пред Българска национална телевизия шефът на детското поделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров.

 

6. Кой ще понесе отговорността за грозната препирня с карантината?

Личната отговорност на всеки жител и съпричастността на цялото общество към ограниченията са от основно значение за триумфа на напъните за ограничение на разпространяването на болестта, предизвестява неведнъж СЗО. Вместо това нашето държавно управление откри сезона на ковид с убеждението, че жителите са недобросъвестни шмекери, които се чудят по какъв начин да се скатаят от работа - след подправените болнични, подправена карантина поради уикенд в Милано.

Двудневните разногласия кой ще заплаща карантината - за която в последна сметка се удостовери, че е застрахователен риск, затрупан с осигуровките на всеки работещ, на процедура унищожиха всякаква възможност някой да прояви персонална отговорност пред неизвестността дали няма да му изтече половината отпуск или заплата. Не се е чуло за друга страна, където здравните управляващи да са по-заети да изясняват кого няма да тестват, вместо да изясняват по какъв начин популацията да се защищити, както беше при започване на тази рецесия.

Добре е, че министър председателят се сети да призове българите към дисциплинираност и единение, и да ги успокои, че магазините имат ресурси и няма потребност да се основава " тягостно усещане " с суматоха и презапасяване. Само че малко закъсня.

 

7. И най-важното - подготвена ли е България за продължителна рецесия?

В неделя държавното управление стартира да постанова императивни, а не пожелателни ограничения. Ако обаче се стигне до продължителна рецесия - с карантиниране на по-големи групи от обществото, с нова учебна почивка, с уединяване на лечебни заведения и затваряне на цели браншове, има ли държавното управление проект за посрещане на последствията? Или отново още веднъж първо ще ги чака да се прояват? Дори епидемията да стихне по натурален път с помощта на пролетта, затварянето на учебни заведения, лечебни заведения, кина, театри и прочие изисква ограниченията по обезвреждане на загубите към този момент да са почнали. Вместо това ни липсва основна информация какво да вършим - като няма театри, за какво има ресторанти; като няма учебно заведение, за какво родителите вървят на работа, и т.н.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР