1. Областният управител Вяра Тодева пред Капитал: Има три варианта

...
1. Областният управител Вяра Тодева пред Капитал: Има три варианта
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Три варианта къде да бъде преместен Паметникът на съветската армия; Въглищната реформа не върви дори на хартия

1. Областният шеф Вяра Тодева пред " Капитал ": Има три разновидността къде да бъде изместен Паметникът на руската войска Вяра Тодева е приключила " Бизнес и финанси " в College of North West London, магистър е по право и стопанска система. Между 2006 и 2009 година работи като шеф дирекция в Държавната организация по туризъм, като по-късно е на управителен позиции в администрациите на Агенцията по вписванията и в Министерството на здравеопазването. През 2011-2012 година е ръководител на съвет на шефовете на болница " Д-р Стефан Черкезов " във Велико Търново, а по-късно е шеф на отдел " Обществени поръчки " в Изпълнителна организация " Военни клубове и военно-почивно дело " към Министерството на защитата. Между 2018 и 2021 година е шеф дирекция " Обществени поръчки " в ДА " Електронно ръководство ".В първия длъжностен кабинет на Стефан Янев Вяра Тодева беше назначена за зам.-изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията, а малко по-късно - за зам.-областен шеф на област София. Тя към този момент е заемала позицията като краткотрайно изпълняваща длъжността в края на ръководството на кабинета " Петков " през 2022 година С нея беседваме за опциите за пренасяне на Паметника на руската войска, за забавените планове за построяването на Зеления кръг, ул. " Филип Кутев " и учебно заведение в Район " Студентски ", както и за казуса с поддръжката на държавните парцели. 2. Въглищната промяна в Стара Загора, Перник и Кюстендил не върви даже на хартия Последен късмет. Така може да се дефинират оповестените през предходната седмица териториални проекти за обективен преход на въглищните райони. Те действително са последната опция на България да получи еврофинансиране от 1.3 милиарда евро за зеления преход и надлежно последната опция тези райони да получат ясна тактика за бъдещето си икономическо развиване след края на ерата на въглищата. Проблемът обаче е, че с цел да получим парите, отредени за Стара Загора, Перник и Кюстендил, би трябвало в проектите да е написано ясно какво ще вършим отсам до 2038 година, когато е оповестената последна дата за извеждане на въглищните мощности от приложимост. В оповестените документи липсва подробна тактика, няма дати и съответни капиталови планове, които да дадат изясненост на хората в районите какво ги чака.

1. Областният шеф Вяра Тодева пред " Капитал ": Има три разновидността къде да бъде изместен Паметникът на руската войска Вяра Тодева е приключила " Бизнес и финанси " в College of North West London, магистър е по право и стопанска система. Между 2006 и 2009 година работи като шеф дирекция в Държавната организация по туризъм, като по-късно е на управителен позиции в администрациите на Агенцията по вписванията и в Министерството на здравеопазването. През 2011-2012 година е ръководител на съвет на шефовете на болница " Д-р Стефан Черкезов " във Велико Търново, а по-късно е шеф на отдел " Обществени поръчки " в Изпълнителна организация " Военни клубове и военно-почивно дело " към Министерството на защитата. Между 2018 и 2021 година е шеф дирекция " Обществени поръчки " в ДА " Електронно ръководство ".

В първия длъжностен кабинет на Стефан Янев Вяра Тодева беше назначена за зам.-изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията, а малко по-късно - за зам.-областен шеф на област София. Тя към този момент е заемала позицията като краткотрайно изпълняваща длъжността в края на ръководството на кабинета " Петков " през 2022 година С нея беседваме за опциите за пренасяне на Паметника на руската войска, за забавените планове за построяването на Зеления кръг, ул. " Филип Кутев " и учебно заведение в Район " Студентски ", както и за казуса с поддръжката на държавните парцели. 2. Въглищната промяна в Стара Загора, Перник и Кюстендил не върви даже на хартия Последен късмет. Така може да се дефинират оповестените през предходната седмица териториални проекти за обективен преход на въглищните райони. Те действително са последната опция на България да получи еврофинансиране от 1.3 милиарда евро за зеления преход и надлежно последната опция тези райони да получат ясна тактика за бъдещето си икономическо развиване след края на ерата на въглищата. Проблемът обаче е, че с цел да получим парите, отредени за Стара Загора, Перник и Кюстендил, би трябвало в проектите да е написано ясно какво ще вършим отсам до 2038 година, когато е оповестената последна дата за извеждане на въглищните мощности от приложимост. В оповестените документи липсва подробна тактика, няма дати и съответни капиталови планове, които да дадат изясненост на хората в районите какво ги чака.

Това основава страхове у хилядите заети в бранша и провокира отрицателни настроения за целия преход, който ще се случи със или без тези проекти - по чисто стопански аргументи. В първия случай може да е по-справедлив, а във втория сигурно ще е мъчителен. 3. Мултимилиардният английски фонд Actis купи 229 мВт слънчев план до Силистра, в който ще бъдат вложени най-малко 230 млн. лв. В България рядко се случва да влезе нов огромен западен вложител, изключително в бранш като енергетиката. Често, когато се стигне до действителен интерес, той бързо обрасва с корупционни схеми или най-малкото блокира в бюрокрацията на държавната администрация, а множеството чужденци се отхвърлят още на по-ранен стадий поради неналичието на сигурност в правната система. В същото време прилежащите Гърция и Румъния, а даже Сърбия и Северна Македония сполучливо притеглят вложители и развиват огромни планове, които трансформират районната картина. България очевидно изостава в тази конкуренция, само че има късмет да навакса.

За пръв път от години на локалния слънчев пазар ще влезе огромна западна компания, която има автентичен стопански интерес да прави бизнес тук и да влага милиони. Става въпрос за неотдавна основаната Rezolv Energy - дъщерна компания на британския мултимилиарден фонд Actis, който има огромни вложения в енергийна инфраструктура по целия свят. През юли бе оповестено, че Rezolv е сключила договорка с българската компания на силистренския аграрни предприемач Явор Георгиев за придобиването на план " Св. Георги " за 229 мегаватова слънчева централа върху терена на бившето летище до Силистра, който е 1650 дка. Към днешна дата. 4. Новият проект на " Овча купел 1 " демонстрира модел по какъв начин да не се строи сред блоковете Новите жилищни здания в 4-ти, 5-ти и 6-ти микрорайон на " Овча купел 1 " ще са по периферията на квартала, и няма да уплътняват междублоковите пространства. Освен това общината ще има терени за три детски градини, едно учебно заведение, спортна зала, два етажни паркинга, футболно игрище и културен дом. С други думи, за тази 970 дка ще бъде успокоено съществуващото напрежение и ще бъдат спестени част от всеобщите проблеми в този момент в София. Така най-малко наподобяват нещата, откакто неотдавна Столичният общински съвет одобри новия обстоен организационен проект (ПУП) за тази територия.
Реклама
Уникалното на проекта е, че той е първият в София, при който се ползва една релативно нова норма в Закона за устройство на територията (ЗУТ) - член 22, алинея 8, призната през март 2017 година " С текста се даде опция парцелите, които са възобновени по силата на реституционните закони, да бъдат " преместени " по периферията на квартала или в други квартали ", изяснява основният проектант на София арх. Здравко Здравков. Това става на правилото на проектите по член 16, което значи, че при преструктурирането общината има право да отчужди до 25% от площта на всеки парцел, с цел да обезпечи земя за обществена, техническа инфраструктура и зелени площи. 5. Как Magnum Photos стъпи в България. Димитри Стефанов споделя за последователното разширение на академията BECA " Не оставям нещата на случайността. " Документалният фотограф Димитри Стефанов звучи като човек, убеден в себе си и своята работа, а бързината, с която приказва, и щедро татуираните му ръце слагат на тестване концентрацията на събеседника. Димитри и Велина Стефанови основават частната академия BECA в София преди три години с задачата да основат място, където хората със сериозен интерес в региона на фотографията да получат по-структурирано обучение и практическа подготовка, водени от професионални фотографи.

Усилията им се отплащат, и то освен на локално равнище. По-рано това лято екипът на академията разгласи партньорството си с една от най-престижните организации в света, Magnum Photos, учредена през 1947 година от Робърт Капа, Анри Картие Бресон и други знакови имена на фотографията от ХХ век.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР