1. Истинското име на Сталин е Йосиф Висарионович Джугашвили. През

...
1. Истинското име на Сталин е Йосиф Висарионович Джугашвили. През
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Сталин

1. Истинското име на Сталин е Йосиф Висарионович Джугашвили. През 1910 г стартира да употребява името Сталин, което жестоко се превежда човек от стомана. Преди отговарял на името Коба. Коба е воин от разказ на Александър Казбеги, който олицетворявал грузински рицарски морал, знак на правдивост и независимост от подтисничество.

2. Лицето на Сталин било покрито с белези, породени от едра шарка в детството му. Всичките му публични фотоси са боядисвани, с цел да не издават белезите.

 Русия, Казан

3. Заради контузия с файтон, когато бил на дванадесет, лявата му ръка става по-къса от дясната. Това постанова дисквалифицирането му от царската войска.

4. На шестнадесет получава стипендия от Грузинската семинария.

 Комсомолска истина

5. Майка му желала Сталин да стане духовник, по тази причина посещавал семинарията. От друга страна татко му желал да бъде обущар, по тази причина Сталин ходел понякога с татко си на работа. В последна сметка желанието на майка му се сбъдва, само че за малко. Сталин е изпъден от семинарията поради революционна активност.

6. За погребението на майка си Сталин изпраща венец.

 Сталин

7. Той обръсва брадата и мустаците на Ленин, когато е трябвало да се крие във Финландия през 1917 г.

8. Сталин прави банкови кражби, с цел да подкрепи финансирането на болшевишките действия.

9. Заподозрян е от други революционери като скришен сътрудник на царската полиция. Причината е, че като го арестуват, доста елементарно се измъква от ареста.

10. Абсолютното му безразличие към човешкия живот е потвърдено - принуждава бойците си да маршируват върху минни полета.

11. Една история за жестокостта на Сталин споделя, че забранил на пазачите си да влизат в покоите му - нарушителите наказвал със гибел. Веднъж решил да ги изпита и почнал да крещи, като че ли от мъка. Приближените му пазачи влезнали в стаята му, с цел да ревизират дали е добре, по-късно били екзекутирани за нарушаване на възбраната.

12. Когато Сталин в действителност получава сърдечен удар в спалнята си, никой от пазачите не се осмелява да влезе. Той е открит в полусъзнание от Петър Лозгачев, след което в границите на седмица умира.

13. Първото дете на Сталин – Яков, умира от тиф през 1907 година

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР