1. Финансовият министър Асен Василев за данъците на Лукойл, новата

...
1. Финансовият министър Асен Василев за данъците на Лукойл, новата
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Асен Василев за Лукойл, таксата върху руския газ, бюджета и еврозоната; Зеленчуци под соларния панел

1. Финансовият министър Асен Василев за налозите на " Лукойл ", новата такса за съветския газ, бюджета за идната година и влизането в еврозоната от 2025 година В седмицата преди локалния избор тематиката за " Лукойл Нефтохим " изненадващо влезе във всички медии. Накратко - ГЕРБ и Движение за права и свободи заплашиха, че ще изискат лишаване на дерогацията за импорт на съветски нефт, в случай че рафинерията не внесе 500 млн. лева налог и милиард вноска във Фонда за енергийна успеваемост. Така и не стана ясно за какво тематиката се повдига седмици, откакто бяха гласувани законови промени, свързани с поетапната подмяна на съветския нефт в рафинерията, както и с дължимия от нея налог свръхпечалба и спомагателни вноски към бюджета.

Потърсихме и гледната точка на финансовия министър Асен Василев. Той е основател и на концепцията за въвеждане на такса от 20 лева на мегаватчас за транспорт на съветски природен газ през България. Попитахме го каква е задачата зад нея и още какво да чакаме в Бюджет 2024, както и какви са възможностите страната да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година 2. Зеленчуци под слънчевия панел: Народното събрание позволи построяването на фотоволтаици върху ниви при опазване на земеделските действия, а президентът сезира Конституционния съд До 13 октомври в България беше невероятно аграрни производители да слагат фотоволтаици върху нивите си, като комбинират производството на плодове и зеленчуци с това на електрическа енергия - така наречен агроволтаици, които се употребяват сполучливо на доста места по света. Просто законодателството допускаше земята да се употребява или единствено за селскостопански, или за индустриални потребности.

С последните промени в Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), които влязоха в действие точно на 13 октомври, този проблем сякаш трябваше да бъде решен. Формално се вкара формулировка и рамка за построяването на агрофотоволтаици, както и нови облекчения за всички ВЕИ централи, които следва да се изградят върху аграрни земи. 3. Американският фонд Advent е пред покупка на българската myPOS Американският фонд Advent International е пред придобиване на българския финтех myPOS, демонстрира известие за централизация в българския и кипърския антимонополен орган. Не са ясни финансовите параметри на договорката и от MyPOS споделиха, че няма да разясняват на този стадий. В известието на Комисията за защита на конкуренцията излиза наяве само името на директното сдружение покупател, както и че става въпрос за прекачване на 100% от компанията, която предлага налични POS терминали за дребни и междинни бизнеси на редица европейски пазари.

Advent, прочут в България като първият приватизатор на БТК, е огромен състезател на private equitiy пазара и всекидневно задачите му са мажоритарни дялове, а вложенията му рядко са под 100 млн. $. 4. Град в града до село Лозен за 300 млн. лева Изпълнителният шеф на немската Lindner Хелмут Ланг за новия план на групата с къщи, учебно заведение и тех парк Хелмут Ланг е изпълнителен шеф на немската Lindner Group. Той е част от екипа на фамилната група на немската фамилия Линднер от над две десетилетия и дава отговор за интернационалното развиване на бизнеса. В България Lindner Group е позната с плановете си " Бизнес парк София " и " Резиденшъл парк София ".
Реклама
През 2019 година стартира и построяването на " Резиденшъл парк Лозен ", ситуиран на 17 км от София, сред землищата на Лозен и Герман. В крайния си стадий жилищният комплекс от затворен вид ще включва към 600 къщи. Комплексът е част от по-мащабен план - " Лозен парк ", на близо 300 дка, който включва и към този момент изграждащия се " Лозен тех парк " - комплекс от офисни здания с допълващи търговски площи, като задачата на групата е развиването на научно-технологичeн парк. В общия план е планувано и построяването на така наречен " Кампус Лозен парк " - център за обучение и неофициално образование, обвързвано с просвета, изкуство, езици и спорт. за който групата получи документ за инвестиция клас А. 5. Големите очаквания: Защо всички чакат спот ETF върху биткойн На 16 октомври биткойн (Bitcoin) се изстреля за малко с 2000 $ до кота 30 000 след вест в профила на Cointelegraph в X, че в Съединени американски щати е утвърден за първи път борсово търгуван фонд с действително владеене на криптовалутата. Половин час по-късно информацията беше свалена и опровергана, а най-големият виртуален токен се върна малко над предходните си ценови равнища. Движението сподели какъв брой е сензитивен пазарът на тематика спот ETF в биткойн. И че чака това да се случи с неспокойствие. Еуфорията не спря - за последната седмица цената на биткойн се повиши с над 20% до 35 хиляди $, а общата пазарна капитализация на всички криптовалути се увеличи до 1.3 трлн. $, над 51% от които са точно BTC. Всичко това е подкрепяно от упованията, че напълно скоро ще забележим в действителност утвърден спот борсов фонд.

И въпреки съгласно доста анализатори и вложители упованията към този момент да са отразени значително в цената, към този момент те се оказват главният движещ претекст. Но за какво е толкоз значимо това?
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР