1.Атлас – гигантът, който държи небето В гръцката митология Атлас

...
1.Атлас – гигантът, който държи небето В гръцката митология Атлас
Коментари Харесай

7 митични гиганта от света

1.Атлас – колосът, който държи небето

В гръцката митология Атлас е един от титаните, които вземат участие в протеста против боговете на Олимп. Титаните изгубват борбата, а Зевс санкционира Атлас да държи небето на раменете си постоянно. По време на 12-те подвига на Херкулес, една от най-популярните му задания е да отнесе златните ябълки от градината на Хесперидите. Атлас предлага на Херкулес да свърши тази задача, в случай че той заеме неговото място и държи небето. Атлас извършва обещанието си и се насочва към Евристей (който заповядва 12-те подвига на Херкулес), с цел да му даде ябълките, само че Херкулес моли Атлас да подържи още веднъж небето единствено за минута, с цел да си почине. Когато Атлас нарамил небето, Херкулес взема ябълките и продължава с подвизите си, оставяйки излъгания колос с тежестта на задължението му.

Друга легенда споделя за времето, когато Атлас се пробва да изплаши Персей, по тази причина Персей изважда главата на Медуза. Когато вижда горгоната, Атлас се вкаменява, трансформирайки се в Атласките планини.

2. Балор – окото на гибелта

В ирландската митология Балор е крал на фоморите – раса от колоси, за които се приказва, че са първите заселници на Ирландия. Балор, тъкмо както циклопите, е едноок колос и господ на гибелта – който срещне погледа му, умира неотложно. Точно заради тази причина Балор държи смъртоносното си око затворено и го употребява единствено при потребност. Според предсказанието би трябвало да бъде погубен от личния си внук, по тази причина той затваря щерка си Етлин в кристална кула, с цел да предотврати основаването на поколение. Въпреки това, богът Киан се промъква в кулата при Етлин и тя му ражда трима синове. Когато Балор научава за децата, той ги изхвърля в морето, само че едно от тях – Лу, съумява да се избави и е отгледан от Мананан Мак Лир – бога на морето. Най-накрая предсказанието се сбъдва, когато Лу убива Балор в борба, изкарвайки окото му.

3. Хрунгнир – пияният норвежки колос

В норвежката митология има голям брой колоси и Хрунгнир е един от най-големите и най-злите. Един ден Один, висшият господ, провокира Хрунгнир на конно съревнование. Один е на своя бърз, осемкрак кон Слейпнир, а Хрунгнир язди елементарен кон на име Гулфакси. Както се чака, Слейпнир побеждава Гулфакси и го насочва към небесния град Асгард. Один изпитва страдание към изгубилия и когато идват в Асгард, кани Хрунгнир на пиво. За неволя Хрунгнир се напил прекомерно доста и скоро станал враждебен, обяснявайки по какъв начин ще избие всички богове в Асгард, с изключение на богините Фрея и Сиф, които щял да води със себе си в Йотунхайм – града на колосите. Боговете се ядосват на арогантността на Хрунгнир и приканват Тор, който от своя страна провокира пияния колос на двубой. Хрунгнир се съгласява, а в деня на борбата се повява в каменна ризница, носещ гигантско оръжие. Тор хвърля своя чук, който чупи бронята на колоса и го убива.

4. Полифем – лудият циклоп

Полифем евентуално е един от най-известните циклопи на гръцката митология. Той е наследник на бога на морето Посейдон и морската русалка Туза. Живее на остров Сицилия, където се грижи за стадо овце. Когато Одисей идва в Сицилия, той се показва пред Полифем като „ Никой “. Останалите циклопи залавят Одисей и го затварят в пещера, покрита с великански камък.Одисей сформира проект за бягство и съумява да нарани единственото око на колоса, ослепявайки го. Полифем стартира да крещи за помощ, само че когато останалите циклопи го питат кой го е наранил, той отвръща „ Никой “, тъй че те вземат решение, че той не е с всичкия си и го изоставят.

5. Они – японските великански демони

В японския фолклор оните са великански демони. Те са страховити, с алена или синя кожа, с по три пръста на ръцете и краката и гротескни рога. Оните постоянно са полуголи, като имат единствено малко було, направено от кожи на диви зверове. Те обожават човешка плът. Изпратени са в пъкъла, поради неприятния метод на живот, който са водели на земята. Най-лошите от тях са оните, превърнати в такива не след гибелта, а още до момента в който са живи и бродят в света на хората.

6. Кумбхакарна – колосът с голям вкус

Кумбхакарна е великански дявол, разказан в санскритския епос „ Рамаяна “. Той е с великански размери и великански вкус, само че с помощта на трика, който му изиграва богинята Сарасвати, езикът му бива завързан и всякога, когато се опитвал да изиска благословия, той казвал, че желае легло и вследствие на това, бил жертван да спи по 6 месеца всяка година. Въпреки че нормално бил добър, Кумбхакарна се събуждал толкоз гладен, че поглъщал всичко по пътя си, в това число и хора. Веднъж брат му Равана се нуждаел от помощта му за спечелването на една борба, само че Кумбхакарна бил задремал и се наложило 1000 слона да го стъпчат, с цел да го разсънят. Тогава той се присъединил в борбата, само че вместо да се снабди със популярност, бил погубен.

7. Орион – следи измежду звездите

Съществуват голям брой митове за гръцкия колос Орион. В една от версиите той е тесногръд ловджия, който се хвали, че може да убие всеки звяр, изправил се против него. Тогава един дребен скорпион го ухапва и Орион умира. Според друга история, Орион е ослепен, откакто се пробва да вземе Меропа за своя брачна половинка, макар нежеланието на татко ѝ. За да възвърне зрението си той отива на изток, където живее богът на Слънцето. Неговите лъчи оказват помощ на колоса и той е оздравял. След това Ороин отива да живее и ловува с Диана, само че брат ѝ Аполон изпитва ревнивост към околните им връзки, по тази причина когато Орион плува във водата, а в далечината главата му наподобява като дребна черна точка, Аполон се обзалага с Диана, че тя не може да я уцели. Диана изстрелва няколко стрели и една от тях улучва Орион смъртоносно. Едва когато тялото му изплува на брега, тя схваща каква неточност е позволила. Страдайки от загубата на Орион, Диана го изпраща на небето измежду звездите.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР