1/3 по-малко са произведенията, включени в матурата по български език

...
1/3 по-малко са произведенията, включени в матурата по български език
Коментари Харесай

1/3 по-малко произведения ще има на матурата по български

1/3 по-малко са творбите, включени в матурата по български език и литература т.г. За разлика от предходни години, когато те са били 97, тази година те са 27 на брой, всички от които са изучавани. Това оповестяват от МОН по повод първата наложителна матура за зрелостниците, която ще се организира идната сряда - на 18 май. Вторият наложителен държавен зрелостен изпит е на 20 май.

За контрола на изпитите, които ще се проведат в 824 училища (а в още 497 ще има изпити по професия), ще следят 26 156 квестори.

Както " Сега "  писа, зрелостниците т.г. ще избират сред според от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. И до момента те можеха да избират всред двата жанра, но темата беше една. Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко произведения на изучавани създатели. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

Общият брой на въпросите остава неизменен - 41, като те ще са върху образователния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас. С - с 8 по-малко от м.г. 16 са дилемите с къс свободен отговор. Други две ще са за основаване на текст в границите на 4-5 фрази. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 точки, а затворените въпроси - 22 т.

До 17 май т.г. на зрелостниците ще се издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се показват постройките и залите за полагане на съответните изпити. Изпитът по български език и литература стартира на 18 май в 8.30 ч., като младежите трябва да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност и служебната записка. Задължително би трябвало да пишат единствено с черен химикал. 46 661 души са декларирали предпочитание за присъединяване в първия изпит.

 

Втора матура

Вторият наложителен зрелостен изпит ще се организира на 20 май т.г. - също от 8.30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници. От 2022 година той към този момент няма да е по предмет по желание, както до момента, а от междинното обучение. За първи път т.г. ще има опция да се държи втори наложителен държавен зрелостен изпит и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство - при изискване, че те са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по осведомителни технологии младежите ще работят на компютър.

По традиция за втора матура най-желан е британският език, следван от биология и география.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ образователен предмет по желание като се изключи български език. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

 

По-висока летва

И през тази година оптималният брой точки на матурите ще е 100. Изпитите обаче ще се считат за издържани при най-малко 30 т., които носят оценка " междинен 3 ". Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. 

 

По предпочитание

От 26 май до 1 юни т.г. са спомагателните матури по избор. По свое предпочитание учениците могат да положат до 2 спомагателни матури според от метода, по който са изучавали предметите. Те могат да избират сред: български език и литература, непознат език, в това число японски, китайски, корейски и така нататък, математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия. 

Поради огромния брой предмети в един ден могат да се организират по два изпита - заран и следобяд. На спомагателни матури са поискали да се явят общо 3238 зрелостници.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР