1,1 млрд. лв. ще даде държавата за покупка на 1,1

...
1,1 млрд. лв. ще даде държавата за покупка на 1,1
Коментари Харесай

След решението за житото: Зърнарите треперят, млекарите се молят

1,1 милиарда лева ще даде страната за покупка на 1,1 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед, с които да се попълни Държавния запас. Според ръководещите, задачата е да се обезпечи продоволствието на популацията за 13 месеца.  " Както видяхме всички, имаше заплаха от няколко случая в Украйна, в това число и със запалване на постройка в тяхна АЕЦ. Беше административна постройка, нямаше заплаха от радиация, само че тогава взехме решение, че не може да поемаме риск по отношение на количествата зърно, които България има ", уточни министър председателят Кирил Петков в Народното събрание. Той съобщи още, че страната ще изкупува зърното на пазарни цени.С отпуснатите за задачата 1.1 милиарда лева на земеделското министерство ще бъде повишен капиталът на държавното дружество " Сортови семена - Елит " ЕАД - София. 

Решението на страната обаче тормози зърнопроизводителите. Те се опасяват, че ще бъдат принудени да продават стоката си на цени, които са по-ниски от пазарните сега. " Казаха, че изкупуването ще е на пазарна цена - в случай че гледаме Софийска стокова борса, тя върви с 4 месеца обратно. В момента там цената е 480 лева./тон. А действителната търговия би трябвало да бъде сред 700-750 лева./тон, в случай че гледаме MATIF /платформа за международните цени на зърното - б. ред./. По него се водим към този момент много години ”, разяснява пред Агри.бг зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Опасенията им се ускориха и от обстоятелството, че оповестяването на държавната интервенция на пазара бе придружено с блокирането на товари с жито по всички граници на България - на Кулата чакат тирове, на пристанищата в Бургас и Балчик - кораби, които не могат да преминат повече от седмица, заяви шефът на НАЗ Костадин Костадинов.

В същото време ръководещите настояват, че възбрана за износа няма. " Товарите се бавят, тъй като поради усложнената конюнктура периодите за митнически инспекции са удължени до най-много по предписание на финансовия министър Асен Василев ", изясни земеделският министър Иван Иванов по време на чуване от земеделската комисия в Народното събрание в сряда. Министър Иванов сподели още, че Асен Василев е обяснил това на зърнопроизводителите. Те пък разясниха, че въпреки да няма публично издадена възбрана за експорт, което е комплицирана процедура, де факто се случва тъкмо това. 

И до момента в който зърнарите се тормозят, животновъдите и картофопроизводителите молят страната да се намеси и да им изкупи стоката.

" Нашият бранш постоянно е бил подценяван. Продаваме млякото под себестойност, всеки ден губим. Искаме незабавна държавна помощ, а не заеми. Както се изкупува зърното, по този начин да се изкупува и млякото от страната. Моля ви, убедете финансовия министър да го направи! "

С този прочувствен апел се обърна към депутатите от земеделската комисия Мария Степанчева, ръководител на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ).

Шефът на комисията Пламен Абровски даде обещание да спомага за среща на сектора с финансовия министър. А земеделският министър Иван Иванов увери, че се чака Еврокомисията да вземе решение за обезщетение на земеделските производители поради рецесията в Украйна. " На 21 март, когато е постоянното съвещание на Съвета на министрите, ще настояваме да се вземат такива ограничения ", сподели Иванов.

Той даде обещание още, че фуражната царевица и фуражното жито, които следва да бъдат закупени от страната, ще се продават на преференциални цени на животновъдите, чрез механизъм, обвързван с обвързаната поддръжка.

На въпрос не може ли животновъдите да получат пари и сами да си купят фураж Иванов отговори, че пари на калпак няма да се дават, тъй като доста от фермите не са осъвременени и живеят в 19 век - по тази причина и млякото им не може да стигне до магазините. 

" Слезте на земята и елате във фермата за една седмица, с цел да видите по какъв начин се гледат животни. Веригите не дават да се увеличи цената на млякото, Еврокомисията се ръководи от служители, скъсали с действителността. Модернизация без пари не става. Изкупете млякото ни през държавните предприятия, с него да се създадат сирене и кашкавал - страната няма такива ресурси за война ", прикани и Димитър Зоров, началник на Асоциацията на млекопреработвателите.

А Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите уточни, че трите съществени продукта за оцеляване на човечеството са пшеница, ориз и картофи. " С картофи са претърпели международните войни. Складовете у нас са цялостни, а 75 000 тона идват от Германия ", сподели Джиков и прикани страната да изкупи картофите по схемата, която предлага за зърното. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР