01 Юни Защо електрическите автомобили ще се превърнат в стандарт

...
01 Юни Защо електрическите автомобили ще се превърнат в стандарт
Коментари Харесай

Защо електрическите автомобили ще се превърнат в стандарт по-бързо, отколкото си мислим?

01 Юни
Защо електрическите коли ще се трансфорат в стандарт по-бързо, в сравнение с си мислим? Отговор на този въпрос дава Джъстин Роулат от BBC, макар че към днешна дата огромна част от хората даже не са се качвали в електрически автомобил, да не приказваме да обмислят покупка на подобен.

Намираме се в средата на най-голямата гражданска война в автомобилостроенето, откогато Хенри Форд пуска първата си индустриална линия през 1913 година. И нейната реализация евентуално ще се случи доста по-бързо, в сравнение с си показват множеството консуматори.

Много наблюдаващи на промишлеността считат, че към този момент сме минали сериозната точка, в която продажбите на електрически транспортни средства ще надвишават доста бързо тези на бензиновите и дизеловите коли. Със сигурност по този начин мислят и огромните производители на коли в света. Jaguar възнамерява да продава единствено електрически коли от 2025 година, Volvo от 2030 година, а предходната седмица английската компания за спортни коли Lotus съобщи, че ще последва образеца им от 2028 година И в тази ситуация не става дума единствено за премиум марки.

General Motors разгласи, че ще създава единствено електрически транспортни средства до 2035 година, Ford споделя, че всички транспортни средства, продавани от компанията в Европа, ще бъдат електрически до 2030 година, а VW - че 70% от продажбите ѝ ще бъдат на електрически автомобили до 2030 година

Въпреки че този развой беше катализиран от обстоятелството, че доста държавни управления по света си слагат за цел да забранят продажбата на бензинови и дизелови коли, това, което прави края на мотора с вътрешно горене неминуем, е софтуерната гражданска война. А софтуерните революции нормално се случват доста бързо.

Тази гражданска война ще бъде електрическа

Погледнете интернет. Според анализаторите пазарът на електрически автомобили е в точката си на развиване, в която международната мрежа е била в края на 90-те години. Тогава имаше огромен звук към нея, откакто стана ясно, че тя разрешава на компютрите да беседват между тях. Джеф Безос към този момент беше основал Amazon, а Гугъл започваше да натрупа позиции и да лишава от известността на платформи като Altavista, Ask Jeeves и Yahoo.

За доста от хората тогава интернет изглеждаше вълнуващо и забавно, само че без изключително практическо значение - какъв брой потребно би могло да бъде общуването посредством компютър, когато си имаме телефони за тази цел?

Но интернет, както и всички сполучливи нови технологии, не следваше линеен път на развиване, а еволюира последователно, давайки на потребителите нужното им време да се пренастроят.

Растежът на интернет обаче беше унищожителен, сразяващ съществуващите бизнес модели и изменящ метода, по който вършим съвсем всичко. И следваше модел, прочут в софтуерните среди като S-крива.

S-кривата на интернет

Когато приказваме за кривата на развиване на интернет, би трябвало да сме наясно, че става дума за удължена S-крива. Идеята е, че нововъведенията започват постепенно, представлявайки интерес единствено за най-заинтересованите консуматори. В това отношение електрическите автомобили са в плиткия накривен низък завършек на S.

За интернет графиката стартира в 22:30 ч. на 29 октомври 1969 година Тогава компютър в Калифорнийския университет в Лос Анджелис открива контакт с друга машина в Станфордския университет на няколкостотин километра. Изследователите набират L, по-късно O, по-късно G и..системата се срутва, преди да съумеят да добавят думата " вход " (log in ".

Десетилетие по-късно в мрежата към момента има единствено няколкостотин компютъра, само че темпът на смяна се форсира, с цел да се стигне до 90-те години на века, когато доста консуматори с софтуерно увлечение стартират да купуват лични компютри. Тъй като пазарът нарастваше непрекъснато, цените бързо започнаха да спадат, а продуктивността да се усъвършенства с огромни крачки, насърчавайки от ден на ден хора да си закупят лични компютри и да влязат в света на интернет.

Именно тук S-кривата потегля нагоре и растежът става експоненциален. Към 1995 година онлайн са били към 16 милиона души. Към 2001 година - 513 милиона души, а към днешна дата - повече от три милиарда. Това, което се случва по-нататък е, че нашето S стартира да се наклонява назад към хоризонталата - темпът на напредък се забавя, защото на процедура всички, които желаят да бъдат онлайн, към този момент са онлайн.

Пренебрежението на Джеръми Кларксън

Видяхме същия модел на муден старт, експоненциален напредък и по-късно закъснение при пазара на смарт телефони, снимка и доста други.
Двигателят с вътрешно горене при започване на предишния век е следвал същата траектория, както и парните и печатните машини. Затова и откривателите считат, че този на електрически транспортни средства ще направи същото. Всъщност те имат доста по-дълга история от интернет.

Първият електромобил е създаден от шотландския откривател Робърт Андерсън през 30-те години на 19 век, само че едвам през последните няколко години технологията се предлага на цени, които я вършат конкурентноспособна на колите с мотори с вътрешно горене.
Бившият водещ на Top Gear и търговец на използвани коли Куентин Уилсън да вземем за пример ръководи електрически транспортни средства от над десетилетие. Той тества EV1 на General Motors преди 20 години. Разработването на модела коства милиард $, само че от GM се надяват той да се наложи. В последна сметка са създадени към 1000 автомобила.

Обхватът на EV1 е ужасяващ - към 50 благи - само че това не трансформира обстоятелството, че Уилсън си споделя: " Това е бъдещето! ". По думите му в никакъв случай няма да не помни презрението, предавано от сътрудника си Джеръми Кларксън, когато му сподели първата си електрическа кола - Citroen C-Zero, десетилетие по-късно. " Направил си нещо необяснимо и опозори всички ни! Напусни! ", споделя му Кларксън.

Как обаче се трансформираха нещата за тези 10 години? Уилсън споделя, че не изпитва никакво безпокойствие с най-новия си електромобил Tesla Model 3. Прави съвсем по 300 благи с едно зареждане и форсира от 0 до 100 км/ч за 3,1 секунди.

" Това е извънредно комфортно. Пълна наслада. И в този момент бих ви споделил недвусмислено, че в никакъв случай повече няма да се върна към мотор с вътрешно горене ", безапелационен е той.

И това е разбираемо, защото в последните години станахме очевидци на големи усъвършенствания при електрическите моторите, компютрите, които ръководят електрическите автомобили, системите за зареждане и дизайна.
Но генералната смяна в продуктивността идва с помощта на подобренията в сърцето на електрическите автомобили - акумулаторните акумулатори.

Най-поразителната смяна обаче е в цените. Само преди десетилетие киловат час на батерията излизаше 1000 $, споделя Мадлин Тайсън от основаната в Съединени американски щати група за проучвания на чистата сила RMI. Сега тя е на равнища от 100 $. Това е и точката на развиване, в която електрическите автомобили стават по-евтини за закупуване от еквивалентни транспортни средства с вътрешно горене. Тайсън обръща внимание, че когато се вземат поради разноските за гориво и обслужване, доста електрически автомобили към този момент са по-евтини от бензиновите или дизеловите други възможности.

В същото време енергийната компактност - равнищата на сила, която можете да пандизите във всяка батерия - не престават да порастват. Миналата година даже беше показана първата китайска батерия, способна да зарежда един електрически автомобил милиони километри. Неин основател е локалният производител CATL.

Мадлин Тайсън е безапелационна, че цените не престават да падат, което значи единствено едно - прилив на клиенти на дребно.

Колко бързо ще се случи?

Отговорът е доста бързо. Подобно на интернет през 90-те, пазарът на електрически коли към този момент пораства експоненциално. Глобалните продажби на електрически коли набъбнаха с 43% до общо 3,2 милиона през 2020 година, макар че общите продажби на коли спаднаха с една пета по време на пандемията от ковид. И макар че са единствено 5% от общите продажби, това развиване демонстрира, че пазарът на електрически транспортни средства към този момент навлиза в стръмната част на S-кривата.

До 2025 година се чака 20% от всички нови коли, продавани в международен мащаб, да бъдат електрически, съгласно последната прогноза на капиталовата банка UBS. Този % ще скочи до 40% до 2030 година, а до 2040 година съвсем всеки нов автомобил, продаван в международен мащаб, ще бъде електрически, считат от UBS.

Причината? Причината е в друга крива, която производителите назовават " крива на образованието ". Колкото повече вършим нещо, толкоз по-добре го вършим и толкоз по-евтино става. Ето за какво компютрите, кухненските уреди и - да - бензиновите и дизеловите коли - станаха толкоз налични. Сега идва редът на електрическите автомобили.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР