Пари И Пазари


Русия е в дъното на задълбочаващия се недостиг на доставки на

Русия е в дъното на задълбочаващия се недостиг на доставки на ...

... състояние да задоволи допълнителното търсене" след като газопроводът "Северен поток 2" бъде пуснат в експлоатация. Което потвърждава подозренията на ICIS, че "Газпром" иска да се възползва от ситуацията, за да постигне целта си. И като резултат е предпочел да не решава проблема като пусне допълнителни количества синьо гориво през Украйна.


В опит да насърчат енергийния преход в глобален план, фондациите

В опит да насърчат енергийния преход в глобален план, фондациите ...

... като обединят силите си, ще успеят да привлекат допълнително милиарди долари за по-мащабно енергийно покритие.  Партньорите твърдят, че имат списък от готови работни проекти за Индия, Африка и Латинска Америка. Фондацията на Рокфелер пък вече е подписала ангажименти за развитие с Международната финансова корпорация и с Американската банка за развитие.


Пандемията от COVID-19 натрупа купища неосъществени пътувания и непохарчени пари в

Пандемията от COVID-19 натрупа купища неосъществени пътувания и непохарчени пари в ...

... е преминал през няколко цикъла на бум и крах в частния авиационен бизнес, сегашният пазарен ентусиазъм е обезпокоителен. И се основава на собствения му опит, а не на мнението на работодателя му. Симпсън споделя, че е доволен от възраждането на сектора, но не е убеден, че еуфорията ще  продължи дълго. Полската централна банка определи правния статус на ипотеките в швейцарски

Полската централна банка определи правния статус на ипотеките в швейцарски ...

... правния статус на тези дела. Експертите на полския финансов регулатор KNF очертават три сценария за излизане на местните банки от създалото се изключително политически чувствително положение. В най-благоприятния за тях вариант загубите им ще бъдат около 70.5 млрд. злоти, а в най-песимистичния (който е и най-малко вероятен) - 234 млрд. злоти. 


Пандемията от COVID-19 е ускорила бягството от кеш във Великобритания:

Пандемията от COVID-19 е ускорила бягството от кеш във Великобритания: ...

... (почти една трета от пълнолетното население на страната) са били регистрирани за мобилни трансакции през 2020-а, което означава, че са имали възможност да плащат чрез телефон или часовник. Над 50% от регистрациите са били на лица между 16 и 24 годишна възраст - 75% увеличение в сравнение с 2019 година.


Хеджинговите фондове планират да увеличат значително вложенията си в криптовалути

Хеджинговите фондове планират да увеличат значително вложенията си в криптовалути ...

... млрд. щ. долара, показва, че всичките анкетирани в Северна Америка, Европа и Обединеното кралство очакват поне 1% от портфейлите им да е в криптопродукти. Най-ентусиазирани са северноамериканските фондове, които предвиждат да вложат средно 10.6% във виртуални пари до 2026-а, докато съперниците им от Европа и Великобритания прогнозират средно 6.8 процента. Смелото решение на Салвадор да приеме Bitcoin като законно платежно

Смелото решение на Салвадор да приеме Bitcoin като законно платежно ...

... възбуждане на интерес към добиване на дигиталните монети в страната му. Той е наредил на председателя на държавната геотермална електрическа компания да подготви планове за предлагане на по-зелени възможности за копаене на криптовалутата. Или, както обобщават експерти, необходимо е едно малко домино, което може да създаде условия за реална промяна. 


Фармацевтичната компания на братя Домусчиеви

Фармацевтичната компания на братя Домусчиеви "Хювефарма" планира да събере 300 ...

... възлизa нa oĸoлo 48.8 млн. eвpo, ĸaтo ĸoмпaниятa oбpъщa внимaниe, чe oбиĸнoвeнo oбopoтът пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa e пo-мaлъĸ пopaди ceзoннocттa нa бизнeca."Хювефарма" е на следващото ниво от своето развитие и това IPO е естествено продължение за ускорение на нейния растеж", заявява президентът и главен изпълнителен директор Кирил Домусчиев.


Централната банка на Латвия зае необичайно твърда позиция по отношение

Централната банка на Латвия зае необичайно твърда позиция по отношение ...

... колекционери и други заинтересовани страни. Те ще бъдат и прекрасен подарък за бъдещи брачни двойки, които ще си кажат "да" през лятото.Това не е първият случай, при който Latvijas Banka се отклонява от класическата си дейност - тя е емитирала и монети, посветени на модернизма, на личната свобода и на предприемачеството.


На последния аукцион на диаманти на De Beers през тази

На последния аукцион на диаманти на De Beers през тази ...

... Беерс" са продажби за 663 млн. долара през януари. Приходите от майските сделки обаче са били едва 380 млн. долара и играчи от сектора очакват подобни обеми и през тази седмица. Което обещава предлагането да остане слабо на фона на големите заявки за полирани камъни от едри търговци на дребно.


Фондовите борси са в сърцето на финансовите пазари от векове,

Фондовите борси са в сърцето на финансовите пазари от векове, ...

... допълнително от плановете на S&P Global да купи IHS Markit - мегасливане в сектора и една от най-едрите транзакции, обявени през миналата година. Напоследък инвеститорите спекулират, че FactSet също може да се окаже мишена. Отделен въпрос е дали и други фондови борси ще последват LSE в покупката на доставчици на данни.Мощният ръст на Bitcoin създаде множество криптомилионери, а американските инвеститори

Мощният ръст на Bitcoin създаде множество криптомилионери, а американските инвеститори ...

... до 29 хил. щ. долара. Възходящият пазар през първите месеци на 2021-а качи котировките над 60 хил. долара, но впоследствие през май те се понижиха рязко след коментарите на Илон Мъск в "Туитър" и стриктния надзор на Пекин.В ранното утро на 9 юни криптовалутата се разменяше срещу 33,221 щ. долара.


Цените на хранителните продукти в глобален план продължават да препускат

Цените на хранителните продукти в глобален план продължават да препускат ...

... Европа ще могат да попълнят недостига на селскостопанска продукция в световен мащаб.По оценка на ООН, макар че сегашните проблеми не са толкова тежки колкото в периода 2008-2010-а, запасите са наистина "граничо ниски". И трябва да се наблюдават много внимателно през следващите няколко седмици, защото времето може да създаде огромни предизвикателства.


Жилищните цени в световен мащаб са се повишили най-значително отпреди

Жилищните цени в световен мащаб са се повишили най-значително отпреди ...

... Сингапур - с 6.1%, следван от Южна Корея - с 5.8% и Япония - с 5.7 процента. Хонконг, който е най-скъпият пазар на недвижими имоти в света, регистрира 2.1% годишен ръст в периода март 2020-а - март 2021-а. Индексът на Knight Frank отчита средните жилищни цени в 56 държави и територии.


Отстъплението на пандемията след всяка поставена ваксина насърчава работодателите да

Отстъплението на пандемията след всяка поставена ваксина насърчава работодателите да ...

... свободата да избира. За милиони работници в магазини, болници и домове за възрастни или за деца, за доставчици на стоки до вратите на къщите, липсват алтернативи. Докато за останалите по-скоро трябва да внимават работодателите им, за да не ги загубят точно в този момент на недостиг на квалифицирана работна ръка.


Милиардерът Стенли Дръкънмилър отправи апокалиптично предупреждение в началото на май,

Милиардерът Стенли Дръкънмилър отправи апокалиптично предупреждение в началото на май, ...

... паунд като резервен валутен монополист, но това се е случило във военно време. Днес извънредният фискален и паричен отговор на пандемията изглежда няма да има същия икономически потенциал както пораженията от войната. Трябва обаче да се следят внимателно заплахите за долара от фискалната безотговорност и от парично му обезценяване в САЩ.  Базираната в САЩ компания за сладкарски изделия, храни и напитки

Базираната в САЩ компания за сладкарски изделия, храни и напитки ...

... и Саудитска Арабия и напоследък Турция, Малайзия, Мексико и Индия. През същия период Chipita създава и търговски офиси в Чехия, Германия, Унгария, Сърбия, Словакия, Хърватия, Прибалтика, Грузия, Украйна, Беларус и Великобритания.В гръцкия производител на храни работят над 5800 души и предлага своите продукти в 56 страни, пряко или чрез стратегически партньорства.


Известният българин в Дубай - Слави, който е познат с

Известният българин в Дубай - Слави, който е познат с ...

... цел да сведе до нула емисиите на въглероден диоксид до 2025 година.В нея влизат "копачи" като DMG, както и доставчикът на софтуер Consensys, който разработва проекти за блокчейна етериум, и Coinshares, мениджър на цифрови активи. Но това не е лесна стъпка, както се вижда в няколко щата на Съединените щати.  


Меморандум за сътрудничество в образованието и науката, и създаване на

Меморандум за сътрудничество в образованието и науката, и създаване на ...

... институции и постигане на синергични ефекти в полза на регионите, които стимулират техния икономически и социален просперитет. Създаването на клъстер в областта на застраховането, данъчния и митническия контрол като съвременна форма на междууниверситетско сътрудничество допринася за ефективното развитие на трите университета и повишаването на техния проектен капацитет и практическа експертиза.


Ако трябва да се класират заглавията във финансовата преса през

Ако трябва да се класират заглавията във финансовата преса през ...

... година на царуване на Чарлз ІІ (1630-1685-та). Препоръките са да се търсят малки монети в добро състояние с портрети на монарси (аукцион за подобни изделия ще има през септември). Те ще свършат чудесна работа, особено ако заглавията на финансовите страници на вестниците в новото десетилетие са: "Инфлацията бързо се завръща".


Председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - ускорява обсъжданията

Председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - ускорява обсъжданията ...

... се прилагат традиционните норми за регулиране на банките, инвестиционните фирми и други финансови посредници.  Паул се надява, че дискусионните материали, които ще бъдат публикувани за мнения, ще положат началото на задълбочен и смисен процес и ще се чуят гласовете на широк кръг хора преди да се вземе каквото и да било решение. Централната банка на Исландия първа сред

Централната банка на Исландия първа сред "колежките си" от Западна ...

... и бездействие към инфлацията. Потребителските цени скочиха с 5.1% годишно през април - най-високият ръст в ЕС и малко над прогнозираните от централната банка върхови 5 процента. Унгария повиши кредитните разходи през септември 2020-а когато лихвата по едноседмичните депозити бе качена до 0.75% - с 15 базови пункта над основния лихвен процент.


Започва делото срещу швейцарски търговец на скъпоценни метали и камъни

Започва делото срещу швейцарски търговец на скъпоценни метали и камъни ...

... диамантите чрез израелска диамантена борса извън Тел Авив, за да изпере незаконните печалби на италианците, твърдят швейцарските прокурори. С. е обвинен и в продажбата на 10 кг злато без достатъчно задълбочена проверка на купувача или надлежна оторизация от финансовия регулатор на Швейцария.Съдебните заседания започват на 20 май и ще продължат два дни.


Bitcoin заличи всичко спечелено след съобщението на

Bitcoin заличи всичко спечелено след съобщението на "Тесла" от 8 ...

... утро на 19 май. Китайските централни банкери предупредиха също инвеститорите да не влизат в спекулативни сделки с виртуалните пари. Пекин забрани търговията с криптовалути през 2019-а, за да пресече прането на пари и да спре прехвърлянето на кеш зад граница. В Китай се осъществяват почти 90% от глобалната търговия в сектора. 


Членове на Европейския парламент призоваха Литва да засили финансовия си

Членове на Европейския парламент призоваха Литва да засили финансовия си ...

... - посочва, че скандалите около кипърската FBME Bank, Finolita и "Уайъркард" показват, че борбата срещу финансовите престъпления е мултинационален въпрос и че "надзорът на едрите компании за разплащателни услуги (различни от банките) трябва да премине на ниво Европейски съюз". Литовското министерство на финансите и Европейската централна банка  отказват официален коментар на казуса. 


Великобритания ще започне да продава разрешителни за отделяне на въглеродни

Великобритания ще започне да продава разрешителни за отделяне на въглеродни ...

... ограничава обема на подадените заявки за аукциона или на броя на разрешителните на участник, за да ограничи повишения на котировките. Като част от търговското им споразумение след BREXIT, Великобритания и Брюксел се съгласиха да предвидят свързване на двете търговски системи за въглеродни емисии. Преговори по тази опция обаче все още не са започнали.Подемът  на пазара на индустриални метали продължава вече година, но

Подемът  на пазара на индустриални метали продължава вече година, но ...

... единствено в днешното усилено търсене. По-скоро основната част от очакваните разходи за възобновяеми енергийни източници и електрически превозни средства тепърва ще се материализира. И когато това се случи, ще се трансформира и перспективата за метала в държави като Германия и САЩ, които ще завишат потреблението му за сметка на Китай. 


Илон Мъск не спира да клати цените на Bitcoin. След

Илон Мъск не спира да клати цените на Bitcoin. След ...

... че "за много криптоактиви като Bitcoin и Ethereum дългосрочната перспектива не се е променила". Пийтърс е убеден, че този клас иновационни активи "продължава да революционизира много аспекти на финансовите услуги и макар че нищо не върви нагоре по права линия, дългосрочните фундаментални показатели за криптоактивите остават стабилни както и досега".


Стотици служители на испанската

Стотици служители на испанската "Каиха банк" протестираха пред Двореца на ...

... Жан Пиер Мюстие), за които са гласували 54% от присъствалите на събранието инвеститори. Почти 43% са били против. "Алианц глоубъл инвестърс" - частта за управление на активи на германската застрахователна група "Алианц", която е третият по големина акционер на "Уникредит" с 3.1% дял, също е отхвърлила пакета от възнаграждения на Орсел. 


Хиляди полски длъжници остават на кръстопът след като на 11

Хиляди полски длъжници остават на кръстопът след като на 11 ...

... две седмици. А то е, че банките ще трябва да решат дали да продъжат да подготвят извънсъдебни споразумения в опит да избегнат вълната от искове. За длъжниците подобни договори биха намалили сегашния им кредитен товар с около 30%, но съдебните битки биха приключили с доста по-големи плащания на по-късен етап.


Главният изпълнителен директор на

Главният изпълнителен директор на "Тесла" - Илон Мъск - обяви, ...

... и двамата са съгласни със заключенето, че Bitcoin "стимулира генерирането на чиста енергия". Което прави необяснимо и смущаващо решението на Мъск от 13 май да не използва Bitcoin заради прекаленото потребление на електричество.Засега не е ясно каква е истинската причина за смяната на курса на "Тесла" по отношение на виртуалната монета. 


"Джей Пи Моргън Чейз" продължава да увеличава баланса си във ...

... Германия. Сред тях са "Голдмън Сакс груп", "Ситигруп", "Ю Би Ес груп" и "Стандард чартърд". Консултантската фирма "Ърнест енд Янг" е пресметнала в свой анализ, че активи за около 900 млрд. брит. паунда (грубо 1.2 трлн. щ. долара) и близо 7500 служители са били прехвърлени от Обединеното кралство в ЕС. 


Широкообхватен и мощен ценови подем на пазарите на суровини набира скорост

Широкообхватен и мощен ценови подем на пазарите на суровини набира скорост ...

... И че търсенето ще остане силно през следващите шест до 12 месеца, което може да продължи да повишава цените. Други пък подлагат на съмнание дали изобщо светът навлиза в суперцикъл. Те са на мнение, че ценовият възход ще продължи още известно време, но това по-скоро е подем в хода на бизнесцикъл. 


Цените на въглеродните емисии в Европейския съюз продължиха да поскъпват

Цените на въглеродните емисии в Европейския съюз продължиха да поскъпват ...

... за да покрият поне част от вредните емисии. Ако те намалят количеството на замърсяване като преминат към възобновяеми горива или природен газ вместо въглища, ще имат право да продават част от тези разрешителни на печаба. Ако обаче увеличат замърсяването, ще трябва да купят допълнителни разрешителни, за да покрият емисиите си. 


Целенасочените усилия на руския президент Владимир Путин да редуцира зависимостта

Целенасочените усилия на руския президент Владимир Путин да редуцира зависимостта ...

... да се меси в политическите процеси отвъд Атлантика. Русия трябва да предприеме спешни стъпки, за да минимизира използването на американския долар и по този начин да елиминира зависимостта от "токсичния източник на постоянни враждебни действия", заяви още през февруари в интервю за медиите руският заместник министър на външните работи Сергей Рябков. 


Задълбочаващият се дефицит на чипове вече се усеща на пазарите

Задълбочаващият се дефицит на чипове вече се усеща на пазарите ...

... растящото търсене на компоненти, свързани с технологиите 5G. Анализатори обаче предупреждават, че недостигът може да приключи точно толкова бързо колкото възникна, ако търсенето на електроника спадне с овладяването на пандемията. Защото след това инвеститорите ще разберат каква точно част от профила на потреблението е била реална и колко са били фантомите.


Турските инвеститори в криптовалути понесоха още един удар в края

Турските инвеститори в криптовалути понесоха още един удар в края ...

... за разплащания и за електронни операции да посредничат при паричните трансфери до платформи за криптопари. В телевизионно интервю на 24 април председателят на Турската централна банка - Сахап Кавджиоглу - каза, че се подготвят още регулации на криптовалутите, защото са установени "обезпокоителни парични потоци от страната към чужбина чрез виртуалните монети". 


Докато американските конгресмени спорят за последния пакет от стимули на

Докато американските конгресмени спорят за последния пакет от стимули на ...

... главен изпълнителен директор на компанията Metal Strategies.Инвестиционната група Manulife Investment Management има "благоприятно" мнение за валутите на Канада, Австралия, Мексико и Нова Зеландия и започва да оглежда Чили. Стратезите са изградили позиции в облигации на тези държави и искат да добавят още в очакване спредовете на доходността да се свият. 


Милиардерът Рей Далио използва различни персонални тестове за наемане на

Милиардерът Рей Далио използва различни персонални тестове за наемане на ...

... на поставените цели, изключителна готовност за шлифоване, устойчивост и внимание към детайлите. За новия тест на Далио PrincipleYou информацията се събират в съответствие с политиката за защита на личните данни и засега той е безплатен и няма планове да бъде платен и в бъдеще. PrincipleYou използва данните само за да подобри прецизността на оценката.


Стратези на

Стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" се опасяват от колапс ...

... поскъпления да се финансират здравеопазването, обучението в предучилищна възраст и заплащането на работниците в принудителен отпуск.Данъчни експерти посочват, че пазарните страхове са преждевременни, защото планът на Байдън може да изключи от по-високата ставка част от капиталовите печалби. Някои данъкоплатци, включително собствениците на бизнес, също могат да бъдат изключени от данъка.


Амриканското министерство на финансите съобщи на 16 април, че Виетнам,

Амриканското министерство на финансите съобщи на 16 април, че Виетнам, ...

... анализатори находките могат да окажат известен натиск върху Виетнам и Берн, но по никакъв начин няма да отклонят Националната банка на Швейцария от свръхщедрата й парична политика. Експерти коментират, че констатациите на администрацията звучат сякаш не искат да обидят онези партньори, които ще играят най-важната роля в обуздаването на Китай. 


Международният валутен фонд няма да преведе дела от над 5

Международният валутен фонд няма да преведе дела от над 5 ...

... до едва 12.5 млн. долара от 3.6 млрд. долара през 2009-а. Тогава, по данни на МВФ, Каракас е получил допълнителни СПТ от емисиите по време на световната финансова криза. Над две трети от чуждестранните резерви на Венецуела са под формата на злато, което е трудно за продаване заради санкциите на САЩ. 


От гледна точка на целта на визитите, се различават няколко

От гледна точка на целта на визитите, се различават няколко ...

... право на регресен иск, ако агенцията не изпълни обещанията си. Тоест всеки аспект на предлаганите пакети, включително за ваксините. Ваксинационният туризъм е най-малкото неетичен, смятат пък някои, защото до него имат достъп богатите и привилегированите, които безпроблемно се качват на самолета и пътуват до избраната дестинация, за да получат своите дози. 


Златото поскъпна с 2% през седмицата и се изкачи на

Златото поскъпна с 2% през седмицата и се изкачи на ...

... тройунция, това ще насърчи инвеститорите отново да се върнат към нея, твърдят анализатори на бранша. Среброто поскъпна до 26.18 долара за тройунция, постигайки 3.8% седмичен ръст. Паладият добави 5% към пазарната си оценка през седмицата - до 2780.29 долара за тройунция, а платината - 1.1% - до 1206.39 долара за тройунция. 


Конфиденциалността е основното изискване на европейците към цифровото евро, сочи проучване на

Конфиденциалността е основното изискване на европейците към цифровото евро, сочи проучване на ...

... дигиталните пари да съществуват успоредно, а не вместо физическия кеш. Просто защото мнозина се страхуват, че ако цифровата валута е под формата на отворена депозитна сметка директно в централната банка, депозитите ще избягат от търговските кредитори, особено в периоди на криза, и ще бъде саботирана системата на дребни банкови услуги.


Макао се придвижи с една стъпка по-близо до потенциалното въвеждане

Макао се придвижи с една стъпка по-близо до потенциалното въвеждане ...

... пари. По-широко приложение на цифровия юан се очаква на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022-а, което ще даде на проекта международно представителство. Разработването на цифрова версия на китайската парична единица увеличава опасенията на американската администрация, че тя е потенциална заплаха за долара като световна резервна валута в дългосрочен план. 


Американската облигационна лудост смразява задлъжнелите държави, които от години плащат

Американската облигационна лудост смразява задлъжнелите държави, които от години плащат ...

... предизвика хаос с изказването си, че паричните стимули на банката трябва да започнат да се изтеглят в определен бъдещ момент. Днес пазарите на облигации са станали неуправляеми, защото Вашингтон разгърна фискални стимули за трилиони долари. С други думи, този път за потенциалния пазарен хаос ще е виновно правителството и агресивното бюджетно финансиране.


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да използва мощта на криптотехнологията

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да използва мощта на криптотехнологията ...

... и на германския дългов пазар Schuldschein. Пионер е производителят на коли "Даймлер", който пръв е продал дългови книжа за 100 млн. евро на Schuldschein през 2017-а, използвайки blockchain. Германското поделение на "Телефоника" също използва технологията на разпределените регистри в началото на януари тази година, за да набере кредит за 200 млн. евро. 


Една от най-значимите в икономическо отношение тенденции, проявили се през 

Една от най-значимите в икономическо отношение тенденции, проявили се през  ...

... прогнозира, че БВП на глобалното стопанство през 2024-а ще е с 3% по-нисък, отколкото би бил без нашествието на вируса.  Това се дължи в голяма степен на ограничените възможности на правителствата на страните от развиващия се свят да харчат в подкрепа на икономиките си в сравнение със САЩ и Европа.


Американската валута се повиши леко на 9 април и се

Американската валута се повиши леко на 9 април и се ...

... месечно. Това подкрепи европейските и щатските борсови индекси и златото. Скъпоценният метал се разменяше срещу 1745 щ. долара за тройунция в следобедната търговия на 9 април. Той е загубил 8% от пазарната си оценка през тази година заради оптимизма за глобалното възстановяване и след като растящата доходност на облигациите затъмни привлекателността му. .


От днес започна търговията на Ljubljana Stock Exchange  (Ljubljanska Borza) на

От днес започна търговията на Ljubljana Stock Exchange  (Ljubljanska Borza) на ...

... европейски борси, включително финансовите центрове Франкфурт и Лондон, инвеститорите имат лесен и ефективен начин да контролират експозицията си към конкретни страни от региона, преодолявайки редица недостатъци като липса на ликвидност, недостъпност, проблеми с международния сетълмент, високи транзакционни разходи, големи спредове и други технически фактори, характерни за много от тези пазари.


Шведите разбраха, че трябва да бързат бавно и да не

Шведите разбраха, че трябва да бързат бавно и да не ...

... на е-кроната и интеграцията й със съществуващите терминали за продажби. В крайна сметка, политиците, а не централните банкери ще решават как да изглеждат бъдещите щведски пари. Законодателите пък ще отсъдят дали информацията, получена чрез пилотния проект, ще ги убеди, че електронната крона е необходима и под каква форма да е тя. 


През първото тримесечие на тази година

През първото тримесечие на тази година "Българка фондова борса" АД ...

... - на губещите, са книжата на "Сирма груп холдинг", които са изгубили 8.11% в търговията през март. Две публични банки също са в тази група. Акциите на "Първа инвестиционна банка" и "Централна кооперативна банка" са на червено след като борсовият вихър отвя съответно по 6.31 и 6.25% от стойността им. 


Партноьорите от

Партноьорите от "ОПЕК+" се договориха да започнат да повишават постепенно ...

... че "ОПЕК+" в момента до голяма степен "тества" пазара и има възможност да обърне курса, ако се налага, на следващата официална среща на групата на 28 април.Вицепремиерът на Русия - Александър Новак - пък сподели, че "трябва да се следи пазарния пулс и да не се допуска прегряване или значителен дефицит". 


Делът на американския долар в световните валутни резерви е намалял

Делът на американския долар в световните валутни резерви е намалял ...

... на американската парична единица във валутните резерви отново ще нарасне. Щатският долар приключи най-силното си тримесечие за последната година с ръст от 2.8 процента. Той все още е безспорният валутен пазарен лидер. По данни на Банката за международни разплащания доларът е бил една от страните в 88% от всички търговски операции. 


Група сенчести банки на криптопазара, оценяван на грубо 1.6 трлн.

Група сенчести банки на криптопазара, оценяван на грубо 1.6 трлн. ...

... 18.4 трлн. долара - над четири пъти повече отколкото в края на 2019-а. Всичките тези пари не могат да спечелят дори мизерните 4% годишно - абсолютна подигравка в сравнение със сенчестата банкова система на криптопазара. В късния следобед на 29 март Bitcoin се разменяше срещу грубо 58,100 щ. долара на борсата Coindesk.


Бизнеси под карантина, трета вълна на инфекции и катастрофална имунизационна

Бизнеси под карантина, трета вълна на инфекции и катастрофална имунизационна ...

... поем инвеститорите ще трябва да продължат да гледат отвъд Атлантика.  Идната седмица ще е по-кратка заради католическото Възкресение Христово и пазарите няма да работят в петък. Доминиращи ще са инфлационните новини. Германия ще публикува инфлационните си показатели на 30 март, а ден по-късно ще излезе и предварителната инфлационна оценка на еврозоната. 


Силно колебаещата се стойност на Bitcoin прави невъзможно признаването на

Силно колебаещата се стойност на Bitcoin прави невъзможно признаването на ...

... на годината;- Швеция отложи пилотната емисия на "е-крона" през 2022-а;- Обединеното кралство има амбиции да разработи дигитална валута, но все още е в проучвателна фаза;- Венецуела пусна цифрово "Petro" през 2018-а, гарантирано с петролните резерви на страната, но проектът се провали;Източници на горната иформация са Атлантическият съвет и агенция "Блумбърг" 


Акционерните размествания в

Акционерните размествания в "Момина крепост" АД - Велико Търново през ...

... и производство на медицински изделия за хуманната и ветеринарната медицина, бластова и шприцова продукция за промишлеността, селското стопанство и бита.  В дружествения договор е записано още външнотърговска и вътрешнотърговска дейност; транспортна дейност в страната и чужбина; представителство, посредничество и агентство на български и чуждестранни фирми; друга дейност, незабранена от закона.


След като през февруари шокира пазарите с щедрата си инвестиция

След като през февруари шокира пазарите с щедрата си инвестиция ...

... че и двата вида активи са надценени. Пазарната капитализация на "Тесла" надхвърли 800 млрд. щ. долара през януари и падна под 600 млрд. долара през февруари. В момента тя е около 635 млрд. долара. Bitcoin се разменяше срещу грубо 53 хил. долара на платформата Coindesk в обедната търговия на 25 март.


Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - се сблъсква

Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - се сблъсква ...

... движение в Хонконг".Пекин е трън в окото и на члена на Републиканската партия в Камарата на представителите - Френч Хил. В друго изслушване на 23 март той изрази опасения, че кредитъ от Фонда може да бъде използван за погасяване на "хищническото кредитиране" на Китай по инициативата "Един пояс, един път".


Акулите от Уолстрийт се надпреварват да покажат по-любезната и по-грижовната

Акулите от Уолстрийт се надпреварват да покажат по-любезната и по-грижовната ...

... имат хибридни роли в бъдеще и ще работят в офисите поне три дни седмично и два дни от домовете си Някои длъжности, включително в банковите клонове и в центровете за данни, не могат да се осъществяват дистанционно, докато други - като банкерите за контакти - са замислени като изцяло дистанционни. 


Секторът за финансови услуги, който се подготвя за най-радикалните промени

Секторът за финансови услуги, който се подготвя за най-радикалните промени ...

... регулаторите. Джери Брито, който оглавява групата от привърженици на Bitcoin - Coin Center - смята, че дигитална версия на американския долар ще забие последния пирон в ковчега на виртуалната монета като средство за обмен. Всъщност, криптоентусиастите вече са започнали да осъзнават, че това се случва и рекламират Bitcoin като "цифрово злато". 


Марк Брансън - шефът на швейцарския финансов надзор FINMA, поема ръководството

Марк Брансън - шефът на швейцарския финансов надзор FINMA, поема ръководството ...

... през 2012-а след като "Ю Би Ес" е постигнала извънсъдебно споразумение в размер на 1.4 млрд. франка с регулаторите, включително и FINMA. От надзорника обаче са посочили, че нито едно разследване на манипулациите не е открило "каквито и да било признаци", че Брансън е знаел за свързаните с LIBOR нарушения. 


Група от 13 недоволни анализатори с едногодишен стаж в

Група от 13 недоволни анализатори с едногодишен стаж в "Голдман ...

... изявлени на "Голдмън Сакс": "Осъзнаваме, че хората ни са много заети, защото бизнесът е силен и обемите са на исторически високи равнища. След една година в условията на коронавирус, всички разбираемо са твърде претоварени и затова ние се вслушваме в тревогите им и предприемаме множество мерки, за да ги решим".


Държавното бюро за разследвания в Киев проучва бившият управител на

Държавното бюро за разследвания в Киев проучва бившият управител на ...

... национализацията, осъществена под ръководството на Украинската централна банка. Един от магнатите и бивш привърженик и на Зеленски - Игор Коломойски, съпругата му, синът и дъщерята им, получиха през миналата седмица забрана да влиза в САЩ. Тя е заради корупционни сделки по време на мандата му като губернатор на Днепропетровск през 2014-2015-а. 


Турската централна банка продължи да качва лихвите, за да овладее

Турската централна банка продължи да качва лихвите, за да овладее ...

... на банката през първите два месеца на тази година с посланията си за затягане на паричната дисциплина. Той обеща да поддържа стриктна монетарна политика докато не постигне целевото инфлационно равнище от 5% годишно, не по-рано от 2023-а. Статистическата служба на страната ще публикува инфлационните показатели за март на 5 април. 


Акции на ирландски компании за 100 млрд. евро са прехвърлени

Акции на ирландски компании за 100 млрд. евро са прехвърлени ...

... операции през идните дни. Брюксел даде временно разрешение на инвеститорите от ЕС да продължат да използват основния британски депозитар за ценни книжа след отделянето на Острова от единния пазар. Целта беше да се даде повече време на пазарните участници да подготвят прехвърлянето на активите в еврозоната. Това разрешение изтича в края на юни.


"Банк России" вероятно ще започне да затяга паричната си политика ...

... сред първите централни банкери в света, които ще започнат да затягат коланите. В интервю за локална медия на 12 март Тя коментира, че "Банк России" може да премине още през тази година към неутрална политика (която нито ускорява нито забавя инфлацията), което предполага лихвен ръст от поне 75 базови пункта. 


Кредитните нужди на държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския

Кредитните нужди на държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския ...

... БВП.Оман и Бахрейн вероятно ще спечелят най-много от по-високите цени на суровия петрол предвид по-слабите им външни и фискални позиции.Стопанствата на другите държави от района на Персийския залив ще "се подобрят доста по-скромно" - с между 2% и 4% от БВП - в сравнение с официалните бюджетни сметки, пресмята "Голдмън Сакс".