Руският президент Владимир Путин поиска от главния изпълнителен директор на ...

Руският президент Владимир Путин поиска от главния изпълнителен директор на

Путин разпореди повече газ за Европа

Руският държавен глава Владимир Путин изиска от основния екзекутивен шеф на " Газпром " - Алексей Милер - да стартира да цялостни европейските газови складове през ноември. Посланието смъкна цените на синьото гориво в очакване на спомагателни газови доставки за Стария континент. 

Руският газов монополист трябва да стартира да усилва складовите запаси в хранилищата си в Германия и Австрия от 8 ноември до момента в който ги изпълни. Това " ще сътвори по-благоприятни изисквания на европейския енергиен пазар ", заяви Путин на 27 октомври.  

Досега " Газпром " напомпваше доста малки количества газ в европейските си хранилища, с цел да запълни тези на територията на Русия, и разпореждането на държавния глава може да помогне за нарастване на доставките за Стария континент. Това макар че никога не значи, че Москва се натиска да избавя Европа от енергийната рецесия. Запасите ще се складират в личните складове на " Газпром " и мярката се подхваща откакто съветското произвеждане и без нея ще стартира да се покачва.  

Европа стартира отоплителния сезон с най-ниските запаси от повече от десетилетие откакто Русия ограничи доставките до размера на контрактуваните количества, а корабите с полутечен газ бяха пренасочени към Азия, с цел да попълнят растящото издирване там.

Газовите складове на " Газпром " в Германия са запълнени на 71%, по данни на асоциацията на операторите на европейската газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe). Наличностите в складовите пространства, които са взаимна благосъстоятелност с съветския газов монополист, пък варират от 83% в Йемгум до едва 9.5% в Реден. " Газпром " изтегли част от европейските си ресурси през август (когато фирмите нормално попълват езервите си), с цел да компенсира редуцираните досваки след пожара в сибирска рафинерия. 

Въпреки че Москва даде да се разбере, че би могла да доставя повече синьо гориво, в случай че получи утвърждение да вкара в употреба противоречивия газопровод " Северен поток 2 ", страната има и лични проблеми. Тя би трябвало да помпа по-големи от обичайните количества суровина, с цел да попълни личните си складове, опразнени от суровата зима. В тази връзка Милер заяви, че съветската акция за нарастване на газовите доставки ще се забави с една седмица от в началото оповестения й старт на 1 ноември.    

Базовите европейски газови цени се намалиха с 4.4% след словесната намеса на Путин, което не се случва за първи път. 

Москва желае котировките на природния газ за главния си покупател - Европа - да паднат с към 60% в дълготраен проект, тъй като нескончаем ценови напредък ще подкопае търсенето на суровината на " Газпром ", настояват осведомени с руската енергийна политика лица. Те показват, че съветските ползи са за цени сред 300 и 400 щ. $ за хиляда кубични метра. Това е най-приемливият диапазон, който би подсигурил преобладаващото наличие на съветския държавен монополист на европейския енергиен пазар, макар прехода на голям брой страни, сред които Англия и Полша, към по-чисти енергийни източници. 

Източник: banker.bg