Финансовият колапс на Венецуела е толкова дълбок, че дори след ...

Финансовият колапс на Венецуела е толкова дълбок, че дори след

Във Венецуела подстригват срещу злато

Финансовият колапс на Венецуела е толкоз бездънен, че даже откакто изгуби шест числа от цената си, националната валута-боливар, не е надеждно платежно средство. И вместо него се употребяват разнообразни заместители.

Щатският $ е изборът на Каракас и на други огромни градове на страната. В селищата по западната граница с Колумбия господства песото, което се употребява в над 90% от транзакциите в най-огромния град на района-Сан Кристобал, показват данни на компанията за изследвания " Екоаналитика ". На юг, по границата с Бразилия реалът е най-честият избор. Еврото и криптовалутите също имат свои ниши в обособени елементи на страната. И само най-бедните венецуелци, които нямат досег до долари или до други валути, към момента употребяват боливари. 

В някои елементи на югоизточна Венецуела пък тази валута е златото. 

Там в бръснарници и фризьорски салони, заведения за хранене и хотели ценоразписът за услугите е в златен грамаж. Еднодневен престой в хотел коства половин грама злато; вечеря за двама в китайски ресторант е четвърт грам, а за подкастряне би трябвало една осма от грамаили три малки златни люспи, равняващи се на 5 щ. $.    

Това се случва във високотехнологичния ХХІ век и откакто планетата се отвода преди повече от 100 години от жълтия метал като средство за замяна. 

Районите, в които златото е крал, са впечатляващ свят от планини и великански водопади, които се спускат в долини с богати находища от скъпоценния метал. В тези региони, които притеглят от епохи поколения миньори, през днешния ден шетат гангстери и въоръжени бойци. Войниците на държавния глава Николас Мадуро управляват множеството огромни златни мини и не се двоумят да стрелят по натрапниците. Въпреки това доста поданици на страната търсят непрекъсната работа там под натиска на недоимъка от продължаващата към този момент десетилетие меланхолия. А дребните незаконни притежатели на мини заплащат на служащите си със златни бучки.

Този непрекъснат източник на предложение в композиция с невъзможния досег до електронни транзакции прави жълтия метал най-привлекателната алтернатива за локалните поданици. Те употребяват подръчни принадлежности, с цел да отделят металните люспи от рудата и ги носят увити в джобовете си, с цел да пазаруват с тях. Магазините пък имат малки везни, само че продавачите към този момент са станали толкоз опитни, че правят оценка златните " трохи " на око. 

За чужденците това звучи нереално.

Как е допустимо единствено с един взор да оцениш цената на минерал? Златните специалисти макар че поддържат изказванията на локалните хора, че с времето се натрупва експеримент за безпогрешна преценка. 

" Златото е детайл ", изяснява Хуан Карлос Артигас-началник на изследователското звено на Световния златен съвет в Ню Йорк. За разлика от диамантите, които се правят оценка мъчно, жълтият метал " има вродени характеристики и има характерни характеристики, които да се търсят, изключително в по-малките парченца ".

Употребата на златото постепенно се уголемява и в прилежащите градове, в това число в Сиудад Боливар-столицата на щата, ситуиран по крайбрежията на Ориноко. Миньорите постоянно пътуват до там, с цел да продават златните си кюлчета когато им потрябва кеш, а в магазините в центровете за извършване на покупки ги обменят за долари.  

В малките миньорски градчета макар че не е нужно нищо друго с изключение на скъпоценния метал. Собственик на хотел споделя, че заплаща на личния състав си със златото, което получава от клиентите. Според него, две трети от тях се издължават за нощувките със златни люспи. Той приема също щатски долари и други задгранични валути от тези, които нямат злато. Що се касае до боливарите, които са законно платежно средство, хотелиерът не може да откаже да ги одобри, само че неотложно се освобождава от тях. 

Източник: banker.bg