Китайският цифров юан ще бъде обвързан още по-дълбоко с приложенията

...
Китайският цифров юан ще бъде обвързан още по-дълбоко с приложенията
Коментари Харесай

Пекин задълбочава връзката на дигиталния юан с мобилните приложения

Китайският дигитален юан ще бъде привързан още по-дълбоко с приложенията за мобилни заплащания, които преобладават локалните транзакции на дребно, съобщи ръководителят на Народната банка на Китай - Уай Ганг. Във виртуална сказка на 9 ноември, проведена от Института за разрастващи се стопански системи на Финландската централна банка, Ганг сподели, че китайските централни банкери ще упорстват за усилване на " взаимната съгласуваност на цифровия юан със съществуващите разплащателни принадлежности " и за " възстановяване на екосистемата на E-CNY ". (Бел. ред. - E-CNY е формалното банково название и пазарен знак на националната цифрова валута).   

Народната банка на Китай ще сътвори модел за ръководство на виртуалната парична единица, учреден на метода, по който се водят кешовите и банковите сметки, и ще усъвършенства успеваемостта, отбраната на персоналните данни и ограниченията против фалшификации, осведоми Ганг. Освен това централните банкери ще тестват въздействието на E-CNY върху паричната политика и финансовите пазари.    

Китайската национална банка, която е водач измежду " колежките си " по света в създаването и развиването на цифрова валута, тества цифровия юан в към дузина региони на страната от края на 2020-а. 140 млн. човеци към този момент имат сметки в E-CNY против 20.8 млн. в края на юни, сочи формалната статистика на централната банка. Институцията си партнира с софтуерни колоси, сред които са " Ант груп " и JD.com, с цел да разпространява цифровата си валута. Потребителите в пилотните тестови зони имат достъп до портфейлите си в E-CNY посредством приложението " Алипей " на " Ант " или посредством спомагателни фондове.      

Ганг акцентира за следващ път, че цифровият юан ще бъде употребен главно за транзакции на дребно в Китай и че Народната банка на страната ще продължи да дава кеш на пазара. Тя приготвя по-широкомащабно изследване по време на зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари 2022-а, където на задграничните спортисти ще бъде позволено да употребяват виртуалната валута. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР