Излюпиха се 6 зеленоглави патета в Патешкото езеро на Борисовата

Излюпиха се 6 зеленоглави патета в Патешкото езеро на Борисовата ...

......... птиците, езерото беше оградено с дървена ограда, която позволи отглеждането им независимо, че паркът е предпочитано място за разходка на домашни кучета. Първите зеленоглави патици бяха предоставени на Столична община от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Управата на Борисова градина полага всекидневна грижа за отглеждането на птиците.


В събота при съвместна акция на Министерство на околната среда

В събота при съвместна акция на Министерство на околната среда ...

......... и са били без майка си, което наложи спешното им настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица.Вчера мечетата бяха прегледани от ветеринарен лекар. Според Димитър Иванов, управител на стопанисвания от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо спасителен център, трите мечета са силно стресирани заради преждевременното им отделяне от майката:


Българското дружество за защита на птиците стартира второто издание на

Българското дружество за защита на птиците стартира второто издание на ...

......... има шанс да спечели екскурзия за целия си клас до природозащитния център "Пода" край Бургас. Колкото повече ученици от класа участват в броенето на врабчетата, толкова по-голям е шансът класът да спечели голямата награда на кампанията. Тегленето ще се проведе на живо на фейсбук страницата на БДЗП на 16 май.


Габрово е един от петте града, които са избрани да

Габрово е един от петте града, които са избрани да ...

......... в кандидатурата са постиженията в енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и устойчивата градска мобилност, управление на зелената система, опазване на околната среда чрез разделно събиране на отпадъците и пречистване на водите. Важен момент са дейностите по обществена осведоменост и гражданско участие, както и получените от Община Габрово екологични награди.


Одобрени за финансиране са 474 проекта по кампанията

Одобрени за финансиране са 474 проекта по кампанията "За чиста ...

......... най-оригинален и екологично познавателен проект на тема "Обичам природата и аз участвам – 2018 г.”. Допустими бенефициенти по него са общини и кметства, за финансиране  на проекти до 10 000 лв. и училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие (Обединени детски комплекси) –  за финансиране с до 5000 лв.


На 18 април в Галерията на открито в Градската градина

На 18 април в Галерията на открито в Градската градина ...

......... Катерина Зарева-Симеонова. През 2018 г. Зоологическа градина – София отбелязва 130 години от създаването си. Тя е основана през 1888 г. с Указ на Княз Фердинанд и по време на дългата си история преминава през две световни войни, променя местонахождението си и се превръща в една от най-обичаните забележителности на София.Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че морското течение Гълфстрийм

Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че морското течение Гълфстрийм ...

......... ледовит океан. Учени изследвали седименти близо до нос Хатерас в Северна Каролина, край който минават топлото течение Гълфстрийм и студеното Лабрадорско течение. То е свързано със завихряния на наносен пясък, които са опасни за корабите. По размерите на датираните песъчинки може да се съди за силата на течението през даден период.


Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес,

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес, ...

......... пред сградата на общината и на пл. "Стефан Стамболов". Демонстрацията в Сливен е насрочена за 17:30 ч. при Стария бряст. Коалицията "За да остане природа в България" продължава да настоява за:   1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;  


Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на

Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на ...

......... много доброволци, предаде БНТ. По време на пожара изгоряха 13 000 дка гори. За да намалят опасността от друго подобно бедствие, в района ще бъдат засадени дървесни видове, които са по-трудно запалими, казват от Югозападното държавно предприятие. От тази седмица в дейностите по залесяването на гората ще се включат и доброволци.


Столичният зоопарк разкри дарителска кампания за набиране на средства за

Столичният зоопарк разкри дарителска кампания за набиране на средства за ...

......... корени до насекоми и мекотели. След дълго чакане, в края на месец март тази година, по линия на зоопарковия обмен в столичния зоопарк пристигнаха два млади мъжки екземпляра. Зоологическата градина се надява на подкрепата на обществеността за закупуването на женско четкоухо прасе и създаване на семейната група от този вид.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за ...

......... за изпълнение на проекта е 19 месеца. Министър Димов подписа и договор за изграждане на инсталация за предварително третиране и инсталации за компостиране, в рамките на Регионалната система за управление на отпадъците в Регион Оряхово.  Съоръженията ще обслужват над 77 000 жители от седем общини – Оряхово, Козлодуй, Бяла Слатина, Кнежа, Борован, Мизия и Хайредин.Млади фиданки от бук, бреза и зимен дъб се появиха

Млади фиданки от бук, бреза и зимен дъб се появиха ...

......... естественото възобновяване в засегнатите от болести и вредители насаждения. През 2018 г. е предвидено залесяване на около 15 000 дка горски територии държавна собственост, от които - 5 300 дка гори, засегнати от болести, вредители, пожари и други природни въздействия. Отделно се залесява в общински горски територии", допълни инж. Гогов.


Днес по случай седмицата на  гората и кампанията по пролетното

Днес по случай седмицата на  гората и кампанията по пролетното ...

......... кампанията по пролетното почистване на столицата над 70 доброволци се включиха в залесяване на терен в кв."Абдовица" по поречието на Искър. Служители на Югозападното горско предприятие и  от Държавно горско стопанство-София  ще засадят на 4 дка площ  тополи по поречието на реката, а във вътрешността акации и червен американски дъб.


Европейският комисар по въпросите на екологията Кармену Вела смята да

Европейският комисар по въпросите на екологията Кармену Вела смята да ...

......... е регистрирано превишаване на установените в Евросъюза норми за азотния окис и фините прахови частици, които попадат във въздуха заедно с отработените газове. Подобен иск, с чийто проект германското изданието разполага, има много големи шансове в съда. В случай че бъде удовлетворен, редица държави в Евросъюза са заплашени от високи глоби.


В събота от 11:00 часа кметът на СО Йорданка Фандъкова

В събота от 11:00 часа кметът на СО Йорданка Фандъкова ...

......... времето позволява прихващане на дърветата. Инициативата Новата гора на София предвижда до края на 2018 г. да бъдат засадени общо 120 000 дървета от вида липа и акация на площ от 225 кв.м. с което да се обособи нов "зелен филтър" край София. За реализирането й, Столична община предоставя фиданките и уредите, а


Експерти от РИОСВ-Русе днес опръстениха 62 щъркела в Силистренско. Опръстеняването

Експерти от РИОСВ-Русе днес опръстениха 62 щъркела в Силистренско. Опръстеняването ...

......... но част от тях са пуснати в природата от хората, които са ги спасили.  Най-голямата група от 31 птици е опръстенена и пусната в природата в община Дулово. Сред тях е открита птица с маркировка от Германия. Щъркелът е пуснат и се очаква да отлети към страната, в която е опръстенен. Екип от ветеринарни специалисти от Областната дирекция по безопасност на

Екип от ветеринарни специалисти от Областната дирекция по безопасност на ...

......... Възложена е и проверка на собственика им Петър Пищалов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Трима експерти от ОДБХ - Кюстендил трябва да проверят на място състоянието на конете, дали имат чипове за идентификация, както и дали собственикът на конете е получил средства по линия на ПРСР.


Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства. Нехарактерните

Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства. Нехарактерните ...

......... и в някои от щатовете на САЩ, засега заемат площ от няколко квадратни метра, след като явно са прескочили реката. За миграцията им са спомогнали вятърът и птиците. На някои от растенията все още личат преживелите меката зима цветове. По принцип кактусите, които са от вида "Опунция”, цъфтят през есента.


Още един лъв от Разград

Още един лъв от Разград "емигрира" в Холандия. Асен, който ...

......... движение. "Той беше на прага на смъртта – коментира Явор Гечев от "Четири лапи". – Ние го открихме в много тежко състояние, затворен в едно тясно вътрешно помещение без добро почистване, без достатъчно храна. Де факто го бяха оставили да умре в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния момент".


В шуменското село Климент са спасени около 20 щъркела, които

В шуменското село Климент са спасени около 20 щъркела, които ...

......... вече четвърти ден. Четири от птиците са настанени в склад в кметството, а останалите са на топло в стопанска постройка на местната мандра, собственост на Уруч Сьолмез. Хората им осигуряват храна - сурова риба, месо и вода. Уруч е помогнал и на млада сърна, която намерил със счупен крак в гората.


Във връзка с получени сигнали от граждани за бедстващи щъркели  в

Във връзка с получени сигнали от граждани за бедстващи щъркели  в ...

......... проверка в посочените райони. При намиране на бедстващи птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, гражданите трябва да потърсят помощ на "зеления" телефон на Регионална инспекция по околна среда и води, в чийто териториален обхват се намират, или да сигнализират в горските стопанства, в съответната община, или кметство.


Днес отбелязваме Световния ден на водата. Това се случва всяка

Днес отбелязваме Световния ден на водата. Това се случва всяка ...

......... събитието. Образователен семинар "Чиста вода за устойчив свят", посветен на Световния ден на водата, ще се проведе на 22 март 2018 г. от 14 часа в Големия салон на БАН. Събитието се организира от Института за космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) по линия на образователна инициатива "Космическо училище".


За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата ...

......... снимки на трите вида врабчета. На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година ще разчитаме на вас да се включите в броенето през май. Целта ни е да установим закономерности в предпочитанията на птиците към средата. Точно за това, за нас е много важно да се включат


Последният мъжки северен бял носорог почина на възраст 45 г., съобщиха

Последният мъжки северен бял носорог почина на възраст 45 г., съобщиха ...

......... усложнения, които предизвикаха дегенаритивни промени в мускулите и костите, комбинирани с големи рани по кожата", гласи съобщението от Ол Пейета, където живееше под въоръжена охрана, за да предотврати бракониерството "Състоянието му се влоши значително през последните 24 часа, той не успя да се изправи и страдаше много. Ветеринарният екип реши да го евтанизира".


Служители на

Служители на "ЧЕЗ Разпределение България" обезопасиха рисково за птиците трасе ...

......... със Зелени Балкани, в рамките на проект "Нов живот за лешоядите” LIFE14NAT/BG/649, а разпределителното дружество обезпечи подготовката на мрежата за работа, човешкия и технически ресурс за извършване на дейностите. Тези мерки са част от активната политика на ЧЕЗ Разпределение България за опазване на биологичното разнообразие на лицензионната територия на дружеството.


Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати

Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати ...

......... Те ще покажат своя ангажимент за опазване на биоразнообразието и ще бъдат част от дискусиите и решенията, необходими за изграждането на здраво и устойчиво бъдеще за всички. Международната мобилизация, за Часът на Земята, също изпраща ясно послание към бизнеса и правителството, че има обща воля за промяна на негативните тенденции.


Само 4% от българите са направили големи промени в навиците

Само 4% от българите са направили големи промени в навиците ...

......... дялове по-възрастните хора и трябва да поставим хипотезата, че това се прави по-скоро от финансова, а не от екологична гледна точка. 41% от българите, най-голям дял, са оптимисти за решаването на екологичните проблеми в България в следващите 10 години. Висок е делът (23%) на тези, които не могат да преценят.


"Приоритет номер едно в моят мандат ще бъде чистотата на ...

......... да се направят. Продължаваме да подкрепяме не само България – имаме решение и за Полша, ще продължаваме да подкрепяме и 9-те държави членки, които събрахме през януари, за да сме сигурни, че нашите стандарти на качеството на въздуха са такива, че да са в полза на нашите граждани”, заяви Вела.


Министерският съвет одобри позицията на България за редовното заседание на

Министерският съвет одобри позицията на България за редовното заседание на ...

......... икономика. Държавите членки ще обсъдят какъв би бил най-добрият подход за съществено повишаване употребата на рециклирани пластмаси и последващо повишаване възможностите за печалба от пазара на вторнични суровини в ЕС, както и какви мерки на равнище ЕС могат да осигурят икономически стимули за бизнеса за разработване на по-устойчиви пластмасови продукти.


Днес ще се проведе поредната серия протести на екозащитници срещу

Днес ще се проведе поредната серия протести на екозащитници срещу ...

......... на обла дървесина от държавните гори; 6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието. Освен в София протести ще има още в Благоевград, Бургас, Бристол, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Плевен, Русе, Свищов, Сливен и в Бристол във Великобритания.  


Вековните букови гори на резерватите в Национален парк

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" ...

......... – съответните областни управители и общини, в чийто териториален обхват попадат въпросните резервати. С обявяването на буковите гори в Национален парк "Централен Балкан" за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.


Правителството одобри измененията на Гьотеборгския протокол към Конвенцията на ООН

Правителството одобри измененията на Гьотеборгския протокол към Конвенцията на ООН ...

......... върху трансграничното замърсяване на въздуха на далечни разстояния. Към днешна дата действието й е разширено с осем протокола. Ратифицирането на промените в Гьотеборгския протокол от България е допълнителен инструмент за осигуряване на високо ниво за защита на човешкото здраве и околната среда от въздействието на вредните емисии в атмосферния въздух.


Голяма инвестиция ще доведе до по-малко замърсяване на въздуха в

Голяма инвестиция ще доведе до по-малко замърсяване на въздуха в ...

......... на обществената поръчка, която ще бъде обявена през месец февруари, надявам се, за разработване на интернет базирана платформа и доставка на тези сензори, които да визуализират данните всъщност на нея, по същия начин и другите страни ще си закупят сензори и данните ще бъдат визуализирани в реално време", обясни Христова.


50 кучета от приютите на

50 кучета от приютите на "Екоравновесие" са били осиновени през ...

......... ще започне активната работа и по кастрирането на кучета от крайградските райони и промишлените зони на града. Целта е да се намали тяхната популация. През тази пролет ще бъде извършено преброяване на бездомните кучета. Преброяването е възложено на екипите на фондация "Четири лапи". Последното преброяване е правено през 2015 година.


Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на

Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на ...

......... др. представиха свои технологични решения и програми за намаляване на замърсяването на въздуха. Иновативни компании демонстрираха технологии за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, електромобилност и алтернативни енергоизточници. Куриерската компания "Спиди" обяви, че започва да доставя с електромобили пратки в София. Белгийци пък разработват хибридни автомобили за събиране на отпадъци.


За четвърта поредна година, на 12 февруари, Столичната община стартира

За четвърта поредна година, на 12 февруари, Столичната община стартира ...

......... отчитат: -Преработени са 13 927 т. зелени и 8558 т. хранителни биоотпадъци; -Произведен е 8876 тона компост -Произведена е 2108 MWh електрическа енергия. Компостът ще се раздава на всички желаещи граждани всеки работен ден, в периода от 12.02.2018 г. до 31.12.2018 г. от 10:00 до 17:00 часа на територията на площадка "Хан Богров".


Терез и Масуд вече потеглиха към Холандия. Двете разградски лъвчета,

Терез и Масуд вече потеглиха към Холандия. Двете разградски лъвчета, ...

......... линейка за мечки, тъй като от фондацията "Дивите животни” нямат друг по-подходящ транспорт, предаде БНТ. В центъра за големи диви котки в Холандия лъвчетата ще получат медицинска помощ, каквато у нас не може да им се осигури. След това, когато украпнат, ще бъдат преместени в резерват, най-вероятно в Южна Африка.


Системите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ

Системите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ ...

......... на въздуха, който успешно е бил приложен преди година в Германия. Министър Димов припомни, че в момента се работи по изготвянето на стандарти за качество на горивата за битово отопление, така че още от следващия отоплителен сезон те да бъдат прилагани и да се намали замърсяването на въздуха от бита.


Продължава инициативата за събиране на стари гуми на Столична община.

Продължава инициативата за събиране на стари гуми на Столична община. ...

......... тези места, които ще бъдат събрани и транспортирани за последващо оползотворявне. В рамките на предходните акции, проведени в районите Красна поляна, Младост, Овча купел, бяха събрани над 3100 гуми. На адресите, на които има разкрити временни стационарни пунктове, старите си гуми могат да предават всички желаещи, независимо от района по местоживеене.


Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха родени в зоокъта

Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха родени в зоокъта ...

......... на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов. "Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение", каза още д-р Илиев.


433 зоополицаи ще реагират на сигнали за инциденти с животни

433 зоополицаи ще реагират на сигнали за инциденти с животни ...

......... за проява на жестокост към гръбначни животни, като над 20% от тези престъпления са разкрити и работата по тях продължава. Към момента сериозен проблем при работата по подобни престъпления са липсата на доказателства и изградени процедури за установяване на извършителя. Така и ефективно осъдените за насилие над животни са единици.


Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. Високото 100

Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. Високото 100 ...

......... в радиус от 30 квадратни километра. Внушителен и амбициозен план. Но Китай, където последствията от индустриалното и битово замърсяване са мащабни, се нуждае от такива мерки с огромен размах и възможности. Пречиствателните станции за отпадни води изглежда имат наследник, който може да освободи въздуха от вредните газове и от праховите частици.


Горещи бани при минусови температури - такова е зимното удоволствие

Горещи бани при минусови температури - такова е зимното удоволствие ...

......... Горещи бани при минусови температури - такова е зимното удоволствие за маймуните в зоологическа градина в Северозападна Япония. Заради мразовитото време, до края на февруари, всеки петък и събота, маймуните ще получават гореща баня,предаде БНТ.


Съвет на учените към министъра на околната среда и водите

Съвет на учените към министъра на околната среда и водите ...

......... НАИМ – БАН, доц. д-р Анна Ганева, директор на ИБЕИ – БАН, доц. д-р Христо Хинков, дм, директор на Национален център за обществено здраве и анализи, инж. Богдан Богданов – почетен член, проф. Никола Колев – почетен член, проф. Александър Александров – почетен член, проф. Георги Цанков – почетен член.


Пет пъти по-малко водолюбиви птици са наблюдавани у нас през

Пет пъти по-малко водолюбиви птици са наблюдавани у нас през ...

......... експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), Ловните сдружения и представители на други неправителствени организации, които успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 2000 влажни зони в страната.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед,

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед, ...

......... на 24. 11. 2017 г. министърът на околната среда и водите е издал заповед, с която територията на Природен парк "Витоша" е намалена с площта на двата имота. С оглед максималната защита на обществения интерес и защитените територии на Природен парк "Витоша", тази заповед се оттегля до приключване на проверката.


Първите пеликани вече пристигнаха в биосферен парк

Първите пеликани вече пристигнаха в биосферен парк "Сребърна” повече от ...

......... тенденция през последните години, твърдят специалистите. Птиците в момента са в брачен период, скоро ще оформят гнезда и до десетина дни могат да се очакват първите яйца. Дори да стане студено и лед да покрие езерото, близостта на река Дунав е гаранция, че къдроглавите красавци ще успеят да се изхранят.


Американски учени откриха, че вид малка чукоглава акула може да

Американски учени откриха, че вид малка чукоглава акула може да ...

......... университета на Калифорния в Ървайн хранил акули в аквариум с 90 процента водорасли три седмици. Останалите 10 процента били сепии.Изследванията показали, че акулите усвояват водораслите и извличат хранителните съставки от тях. Учените установили и увеличаването на ензим, който разгражда целулозата.Малките чукоглави акули имат стомаси, характерни за месоядните животни, а не на растителноядните, които са удължени.


В продължение на три дни над 100 доброволци на Българското

В продължение на три дни над 100 доброволци на Българското ...

......... Делчев, които ще подпомогнат преброяването в района на р. Места и яз. Доспат, както и експерти от Община Козлодуй, които ще осъществят преброяването по река Огоста. Язовир Искър и някои от водоемите в Софийско ще бъдат посетени от доброволи на клуб "Скорец" към Билогическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


Акцията по събиране на стри гуми от домакинствата ще продължи

Акцията по събиране на стри гуми от домакинствата ще продължи ...

......... ул. "Петър Димков". Столичният инспекторат напомня, че търговските обекти / автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми/ са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните гуми. Всеки обект, който нарушава разпоредбите на законодателството подлежи на санкция в размер от 1400 до 4000лв.


Тополите бяха засадени по поречията на реки с цел след

Тополите бяха засадени по поречията на реки с цел след ...

......... дка, като младите дръвчета бяха засадени на 16 различни площадки в трите проектни района, като 14 от тях са защитени с ограда, която да ги предпазва от стадата на местните фермери в първите години, които са най-критични за оцеляването им, но без да възпрепятства придвижването на дивите животни в района.


Първите почивни дни след новогодишните празници се оказа подходящи за

Първите почивни дни след новогодишните празници се оказа подходящи за ...

......... на топло е пагубен", казва Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Сега те са в покой и нямат нужда от много вода, добавя той. По идея на "Зелена Странджа" общината подготвя карти със зони за залесяване. Така до края на май всеки може да помогне за увеличаването на дърветата в града.


Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков

Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков ...

......... да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, за пореден път през последната седмица подчерта Димов. Той обяви още, че към днешна дата във ведомството му не е постъпвало предложение за изграждане на втори кабинков лифт над Банско. И допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък

Министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък ...

......... община Приморско, "Нареченски минерални бани”, община Асеновград, "Невестино-Барището”, община Невестино, "Невестино-Топилата”, община Невестино, "Ресен”, община Велико Търново, "Рударци”, община Перник, "Търговище-Боаза”, община Търговище, "Харманли”, община Харманли, "Чирпан”, община Чирпан и "Шипково”, община Троян. Те са включени в списъка по §133, ал.2 на Преходните и заключителни разпоредби на Закона за водите.


"Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма ...

......... въпрос единствено за спортна инфраструктура", каза той. Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете, подчерта кметът на Банско Георги Икономов след срещата си с министър Нено Димов. Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината, увери Икономов.


Други години продавачи на

Други години продавачи на "предвестниците на пролетта" излизаха на пазара ...

......... Други години продавачи на "предвестниците на пролетта" излизаха на пазара едва през януари, но през последните дни времето в Силистренско бе необичайно топло, предаде Дарик. Заради топлото време в биосферния парк "Сребърна" са наблюдавани около 20 къдроглави пеликана.


Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх

Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх ...

......... птици. След време ще бъде направен нов опит да бъде пуснат в природата. Екипът на Зелени Балкани припомня, че белоглавите лешояди за защитен и рядък вид, за чието "завръщане" в Стара планина се работи от години. Природозащитниците изказаха благодарност на всички хора, които подават сигнали за наблюдавани или бедстващи птици.


ЧЕЗ Разпределение стартира общ проект с Българското дружество за защита

ЧЕЗ Разпределение стартира общ проект с Българското дружество за защита ...

......... е с бюджет 2,65 млн. лв. Програмата LIFE+ финансира проекти, които допринасят за развитието и прилагането на политиката и законодателството в областта на околната среда. Главната цел е да допринася за развитието на политиките на Европейския съюз за околна среда, включително интегрирането им в други политики, допринасяйки за устойчиво развитие.


Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия ...

......... стенописи в някои от най-големите летища, попадащи на пътя на миграция на вида, които ще "разказват" за основните заплахи, които египетския лешояд среща по време на дългия си полет. Продължителността на проекта е 5,5 години (1 юли 2017 - 31 декември 2022). Координиращ бенефициент е Българското дружество за защита на птиците.


12-годишната бременна лъвица Рая ще бъде транспортирана от екип на

12-годишната бременна лъвица Рая ще бъде транспортирана от екип на ...

......... Дивите животни са категорични, че лъвчетата няма да оцелеят в пазарджишкия зоопарк, тъй като там нито имат условия за отглеждане на лъвчета без майка, нито персонал с достатъчен опит. Решението дали Терез и Масуд да бъдат изпратени в Пазарджик предстои да бъде гласувано този четвъртък от Общинския съвет в Разград.


Столична община, чрез Столичен инспекторат и районна администрация

Столична община, чрез Столичен инспекторат и районна администрация "Младост", за ...

......... предадени от гражданите. От Столична община напомнят, че търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на излезли от употреба гуми) са задължени да имат сключен договор с лицензирана фирма, на която да предават събраните гуми. Всеки обект, който нарушава разпоредбите на законодателството подлежи на санкция в размер от 1400 до 4000лв.


Не можем повече да се преструваме, че промените в климата

Не можем повече да се преструваме, че промените в климата ...

......... пространство с холандския министър-председател Марк Рюте. "Няма да е толкова лесно, колкото очаквахме. Ще трябва много работа", посочи държавният глава. По-рано днес президентът Румен Радев участва заедно с ръководителите на делегациите, участващи в срещата на върха в Париж, в работна среща с президента на Френската република Еманюел Макрон в Елисейския дворец.


Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на

Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на ...

......... събират, особено когато говорим за проблемите на климата". На срещата в Париж България ще бъде представена от президента Румен Радевл Държавният ни глава е там по покана на френския си колега Еманюел Макрон, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Световната банка Джим Йон Ким, предаде Нова ТВ.


Датчанин заведе и загуби дело срещу Агенцията за опазване на

Датчанин заведе и загуби дело срещу Агенцията за опазване на ...

......... съд в град Холстебро отклонил иска и задължил Финд да изпати на агенцията 30 000 крони (4000 евро) съдебни разходи. В съдебното решение се казва, че организацията вече е изплатила щетите на мъжа. Освен това въпросните бобри са рядък вид, който според някои експерти влияят благоприятно върху екосистемата. Андерсен-Фрюдал ще обжалва решението. 


Срещата на високо равнище в Париж през следващата седмица предлага

Срещата на високо равнище в Париж през следващата седмица предлага ...

......... за да се помогне на страните да се приспособят към глобалното затопляне или да смекчат неговото въздействие. Френският президент Еманюел Макрон обяви предстоящата среща на високо равнище миналото лято, за да даде нов тласък на борбата срещу изменението на климата, след решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение.


Общината ще събира стари и захвърлени по улиците автомобилни гуми.

Общината ще събира стари и захвърлени по улиците автомобилни гуми. ...

......... - ж.к. "Овча купел" 2, кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. "Петър Димков". За кв."Суходол", кв."Горна баня", с. Мало бучино и старата част на "Овча купел" има мобилен пункт. На телефон 0882 271 218 гражданите могат да подадат информация за точния адрес, от които трябва да се вземат гумите.


Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо,

Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо, ...

......... за чифтосване в присъствието на хора.Славата го застигна, когато зоологът Марк Каруардин и телевизионният водещ Стивън Фрай го заснеха в епизод от документална поредица. Сцената, на която Сироко се качва на главата на зоолога и се опитва да се сноши с него, беше гледана над 7 милиона пъти в YouTube.


Един от лъвовете, изведени от зоопарка в Разград, постъпи за

Един от лъвовете, изведени от зоопарка в Разград, постъпи за ...

......... разположение четири големи помещения, в част от които се провеждат и поредица от рехабилитационни упражнения, за укрепване на физическото му състояние. Лъвът Асен ще остане в Столичния зоопарк до трайното подобряване на неговото състояние, след което ще бъде транспортиран до едно от убежищата за големи котки на фондация "Четири лапи".


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор ...

......... Димов. Приоритет е увеличаването на дела на рециклираните и оползотворените отпадъци най-малко от хартия и картон, метали, пластмаса и стъкло. Общият размер на инвестицията е над 13,5 млн. лв. ОП "Околна среда 2014-2020" осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 8,6 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца.


Мухите са едни от най-неприятните насекоми и пренасят много зарази,

Мухите са едни от най-неприятните насекоми и пренасят много зарази, ...

......... данни за възможни епидемии. "Отделни мухи могат да бъдат полезни като екологични посредници, даващи информация за местата, на които са били малко преди това. Смятаме,че този многофункционален подход е подходящ за наблюдение на състоянието на околната среда и здравето на населението, както и за съдебната медицина, се казва в изследването.