Дивите места на планетата изчезват с обезпокоителни темпове, съобщиха Ройтерс

...
Дивите места на планетата изчезват с обезпокоителни темпове, съобщиха Ройтерс
Коментари Харесай

Дивите кътчета на планетата изчезват

Дивите места на планетата изчезват с притеснителни темпове, оповестиха Ройтерс и Франс прес.
Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са открили, че 10% от дивите райони са изчезнали през последните 20 години поради неспирното развиване на човечеството.

Южна Америка е изгубила 30% от дивите си региони, а Африка – 14%. Основните аргументи за тези загуби са приспособяването на дивите места за земеделие, изсичането на гори и създаването на мини.

За задачите на проучването учените са отбелязали некултивираните региони на карта и са ги сравнили с тези от карта от 1993 година Направената параленост демонстрира, че 30,1 милиона квадратни километра са останали диви и са избрани като биологично и екологично непокътнати региони, без забележима човешка интервенция. Близо 3,5 милиона квадратни километра обаче са изчезнали.

Джеймс Уотсън от университета на Куинсланд и началник на изследването отбелязва, че към една четвърт от повърхността на Земята е останала дива, като тези региони са съсредоточени в Централна Африка, Амазонския район, Северна Австралия, Съединени американски щати, Канада и Русия. Най-ощетени са Амазонският район и Централна Африка.

Трябва да се съсредоточим върху качеството на естествената среда и да запазим най-малко някои места на Земята недокоснати от човешка ръка, прибавя Уотсън.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР