Геофизици описаха катастрофа, която може да настигне повече от 500

...
Геофизици описаха катастрофа, която може да настигне повече от 500
Коментари Харесай

Геофизици описаха възможна катастрофа за 500 милиона души


Геофизици описаха злополука, която може да настигне повече от 500 милиона души, живеещи в регионите на делтите на реки. Изследването е оповестено в изданието Science Advances, оповестява Lenta.ru.

В лабораторни условия учените са моделирали наводняване, което може да настъпи в изискванията на световно стопляне и да потопи големи обитаеми територии. Провеждането на проучването в действителни условия е невероятно заради мащаба на явлението.

В същото време учените, въз основа на концепцията за хидродинамичното сходство, са моделирали наводняване в делтата на река и са изучили механизма на неговото протичане. Според геофизиците това може да помогне да се понижат вредите от стихийни бедствия и да се избави животът на милиони хора.

Ganti et al. Sci. Adv. 2016; 2: e1501768

Причини за унищожаването на делтите на реките са покачването на морското ниво, океанските стихии, слягане на ландшафта и интервенция на индивида.

Тези събития водят до преструктурирането на наносите от дънни отлагания и трошляк – изхвърлянето им на брега или в морето.

Главният извод от проучването, извършено от учените, се заключава в това, че основна роля в преструктурирането на наносите играят процеси, протичащи на строго несъмнено място в делтите на реките. С това учените изясняват размерите на речните делти и механизма на тяхното пораждане.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР