Устията на реките много скоро може да се превърнат в

...
Устията на реките много скоро може да се превърнат в
Коментари Харесай

Технологичен пробив обещава евтина възобновяема енергия

Устията на реките доста скоро може да се трансфорат в източник на изобилна и чиста сила, откакто учени откриха способ за произвеждане на сила от солена вода.

Публикация в списание Nature разказва, по какъв начин обилни количества сила могат да се генерират от естествения феномен, при който водата от реките в техните устия влиза в контакт със солената морска вода, като минава през специфична мембрана.

Процесът на осмоза който се реализира при контакта на двата типа вода, може да бъдат употребен за хващане на електрическия заряд на йоните на солта, които се движат сред двата типа вода, с цел да балансират концентрацията във всяка от тях.

Технологията е създадена от учени от Федералното Политехническо Училище в Лозана, Швейцария. „ Трябва да изнамерим оптималния размер на мембраната от нанопор. Ако е прекомерно огромна негативните йони ще минават през нея и получения волтаж ще бъде прекомерно слаб. Ако е прекомерно дребна, прекомерно малко отрицателни йони ще минават през нея и токът ще бъде прекомерно слаб “, споделят учените.

Енергията получавана посредством процеса на осмоза има капацитет да се трансформира в обещаващ източник на възобновима сила, която може да се генерира когато и да е от денонощието. Пилотни планове на тази технология сега се създават в Европа, Япония и Съединени американски щати.

Потенциалът на тази технология е доста огромен. Само 1 кв. метър от мембраната има опция да създаде сила за зареждане на 50 000 общоприети електрически крушки.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР