Знаем в каква тежка ситуация се намира земеделският сектор както

...
Знаем в каква тежка ситуация се намира земеделският сектор както
Коментари Харесай

Министър Иванов: Знаем каква е ситуацията в сектора, затова и помощите са в безпрецедентни размери

Знаем в каква тежка обстановка се намира земеделският бранш както вследствие на войната в Украйна, по този начин и поради увеличението на разноските за фуражи, торове, газ.

И желая да ги уверя персонално, на място, че вършим всичко належащо и допустимо, с цел да ги подкрепим “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов при визитата си в една от най-големите овцеферми в региона на гр. Съединение с над 2000 овце майки. Той акцентира, че тази година се отпуска невиждана държавна помощ за подкрепяне на стопаните, като единствено до този миг преведените средства са близо 200 млн. лева

Аграрният министър осведоми, че до края на юни ще бъде преведена и Ковид помощта, за която предходната седмица бе получена нотификация от Европейската комисия (ЕК). „ Бюджетът е 143,5 млн. лева и следва идната седмица да стартира приемът на документи “, посочи той. По думите му процедурата ще бъде оптимално облекчена и ускорена, с цел да могат фермерите бързо да получат парите.

„ Освен това Европейска комисия е създала и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35 хиляди евро на икономически индивид, като има опция и за акумулация по разнообразни действия, с което поддръжката може да доближи 400 хиляди евро за дружество “, уточни още доктор Иванов. Той посочи, че идната седмица ще бъде направен механизъм и ще бъдат направени калкулации на нужните средства. Според него средствата може да бъдат заложени в актуализацията на бюджета и тези пари земеделските стопани могат да бъдат в допълнение подкрепени за превъзмогване на негативите, породени от войната в Украйна.

Министърът изясни още, че друго решение на Европейска комисия е разпределяне на бюджет от аварийния фонд на обща стойност 500 млн. евро., от които България ще получи 10,6 млн. евро. „ Тази сума ще може да бъде увеличена с 200%, ще се създадат калкулации и това също може да бъде планувано в актуализацията на държавния бюджет “, изясни доктор Иванов.

Той добави, че България дружно с 12 държави-членки е попълнила обща декларация, за прекачване на средства от втори дирек ПРСР до 5% от разноските за 2020 и 2021 година. По думите му това са към 35 млн. евро, които също ще бъдат дадени като директна помощ на земеделските производители. Той акцентира, че България продължава да упорства за създаване на обособена помощ сходно на Ковид мярката, както и желаеме увеличение на размера на де минимис, тъй като тази година към този момент сме достигнали максимума.

„ Водим диалози с Министерство на финансите да се отпусне кредитна линия, обезпечена от страната, която също да бъде в помощ на земеделските стопани. Тя ще е със сериозен размер и ще бъде менажирана от Държавен фонд „ Земеделие “, заяви министърът.

В рамките на работното си пътешестване министър Иванов посети една от огромните оранжерии в Първомай. Стопанството е ситуирано върху 630 дка с 240 дка отопляеми стоманено-стъклени оранжерии. Той разяснява, че фермата за родни краставици и домати демонстрира какви са опциите на нашето земеделие. Аграрният министър акцентира, че 100% от продукцията на оранжерията е предопределена на българския пазар. „ Тя е образец, който ние считаме, че би трябвало да стане процедура. С реализацията на новия Стратегически проект, където съфинансирането е увеличено до 60%, се цели точно да създадем съвременно българско земеделие “, уточни още земеделският министър. На срещата бяха разисквани най-наболелите проблеми и провокации пред производството на фона на невиждано увеличените разноски за отопление, торове, семена, работна ръка и така нататък Бе детайлно коментиран методът на систематизиране на ставките по Ковид при оранжерийното произвеждане, тъй че да дават отговор на действително осъществените и потвърдени със счетоводни документи индустриални разноски.

В настоятелен порядък министър Иванов срещна и предложения производителите от бранша да вземат интензивно присъединяване в идната среща на 20.04.2022 година в Министерството на земеделието по отношение на Мярка 4.1. от ПРСР, схемите за учебен плод, опциите за засилен фитосанитарен надзор при вноса на плодове и зеленчуци, както и на 28.04.2022 година с представители на комерсиалните вериги. Теми на диалозите бяха и нови схеми за подкрепяне както с европейски, по този начин и с държавни средства, с цел да се компенсират загубите на земеделците от повишение на цените на торове фуражи и енергийни източници. Участвалите в срещите земеделци показаха признателност към управлението на Министерство на земеделието за ограниченията в поддръжка на бранша и открития разговор.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР