Затоплянето на морето е забавило възстановяването на Големия бариерен риф,

...
Затоплянето на морето е забавило възстановяването на Големия бариерен риф,
Коментари Харесай

Тревожно: Климатичното затопляне забавя възстановяването на Големия бариерен риф

Затоплянето на морето е забавило възобновяване на Големия бариерен риф, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес. Налице е 90-процентно понижаване на новите корали след два дължащи се на стоплянето неотдавнашни епизода, свързани с избелване на корали.

Големият бариерен риф, който е включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, е бил обиден от 4 епизода, свързани с избелване на корали, през последните 20 години - през 1998, 2002, 2016 и 2017 година Авторите на проучването фокусирали вниманието си върху последните два от тях.

Оказва се, че една година по-късно е имало 89 % по-малко нови корали в съпоставяне със междинните индикатори.

Учените проучили броя на възрастните корали, които оживели след две особени горещи лета, свързани с избелване на корали. Бил регистриран " спад " в заменянето на тези корали спрямо равнището му в предходни години.

" Не сме си представяли, че ще открием особеност с толкоз огромни мащаби ", съобщи един от създателите на проучването Андрю Беърд от университета " Джеймс Кук " в Австралия.

Учените са на мнение, че ще са нужни сред 5 и 10 години, с цел да може появяването на корали бебета на бял свят да се върне към предходното си равнище, в случай че няма други епизоди, свързани с избелване на корали.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР