Учени от Великобритания откриха нов метод за диагностициране на рака

...
Учени от Великобритания откриха нов метод за диагностициране на рака
Коментари Харесай

Иновации в борбата с рака

Учени от Англия откриха нов способ за диагностициране на рака на гърдата. Тест за пръстови отпечатъци може да направи инспекция за болестта по бърз и неусетен метод.

Ракът на гърдата е една от най-разпространените форми на онкологичното заболяване. В момента методите за диагностицирането му са мамографията и биопсията. Учени от университета в " Шефилд Халам " в Англия откриха, че заболяването може да се откри и посредством тест за пръстови отпечатъци. Те нормално се употребяват в криминалистиката. Оказва се обаче, че могат да намерят необятно приложение и в медицината, като разпознават и маркери за рак.

" Чрез плъзгане на пръстите на пациента върху железна пластина се трансферира доста тъничък пласт пот от върховете на пръстите му непосредствено върху метала. Потта съдържа доста разнообразни молекули, само че това, което ни интересува, са протеините ", съобщи професорът от университета " Шефилд Халам " Симона Франсез.

Тестът изследва молекулярния състав на пръстовия отпечатък благодарение на система, която мери атомното тегло на частиците и молекулите, с цел да ги разпознава. За проучването се употребяват специфични машини, създадени в Обединеното кралство.

" Тези протеини, които откриваме в потта, ни споделят дали пациентът има ранен етап на рак или метастази. Използваме и изкуствен интелект, с цел да проучваме данните от масспектрометрията ", сподели още проф. Симона Франсез.

Надеждата е, към този момент даже и пробен, този способ, в бъдеще да откри необятно разпространяване и да насърчи повече хора да се преглеждат постоянно. Така може да бъде спестено страданието на доста хора и избавен животът на повече дами.

Автор: Ния Прелджич
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР