Швеция е страната, в която слагането на микрочипове се е

...
Швеция е страната, в която слагането на микрочипове се е
Коментари Харесай

За хората в Швеция поставянето на чипове вече е мода, твърди наш вирусолог

Швеция е страната, в която слагането на микрочипове се е трансформирало в мода. През 2019 година броят им е 5000. Това сподели в студиото на предаването вирусологът и морфолог проф. Радостина Александрова.

Поставянето на чипа подкожно сред палеца и показалеца разрешава на хората да отварят вратите на офисите си и всевъзможни електронни ключалки.

Все по-разпространени били и така наречен " празненства с чипове ", на които се събират хора, имащи предпочитание да си слагат устройството.

" Когато има " празненство с чипове " в Швеция има опашки, за разлика от Германия, където тази мода към момента не е набрала скорост. Там, когато интервюират хора, които са си сложили чип, те споделят " ние даже имаме празненство с чипове " във компаниите, където всеки, който желае, може да си сложи ", споделя тя.

Според нея високото доверие в този тип технология в Швеция е обвързвано и с доверието в локалните институции.

" Шведите са доста прагматични хора, само че и имат голямо доверие в институциите си, в банките. Тоест - те нямат терзание, че персоналните им данни могат да се употребяват за някаква зловредна цел ", уточни проф. Александрова.

Извън прагматичността проф. Александрова дефинира микрочиповете като вероятен пробив в медицината.

" Ако погледнем съществено на този въпрос, в действителност това е една опция, при положение на нужда, на незабавна обстановка, медицинският екип да има цялостен достъп до цялата информация за теб, което е в действителност доста значимо ", добави проф. Александрова.

Още през 2018 година Европейският парламент поръчва изследване по отношение на чипирането и персоналните данни.

Според проф. Радостина Александрова главният проблем е точно терзанието дали този чип може да бъде хакнат.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР