Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце, предаде Ройтерс.Две големи

...
Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце, предаде Ройтерс.Две големи
Коментари Харесай

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце, съобщи Ройтерс.

Две огромни звезди, намиращи се в облак от газ и прахуляк, наименуван мъглявината Драконово яйце, са мистерия за учените. Едната от тях има магнитно полe както Слънцето. Спътницата ѝ обаче няма. Такива солидни звезди нормално не се свързват с мъглявини.

Изглежда, че откривателите са разрешили тази мистерия, като в същото време изясняват по какъв начин релативно дребното солидни звезди, които са и магнетари, са станали такива. Виновно за това е братоубийството сред звездите, споделят те. В този случай по-голямата звезда явно е погълнала по-малка своя сестра, като освен това враждебно усвояване се е формирало магнитно поле.

Компютърните симулации преди този момент предсказваха, че смесването на звезден материал по време на сходно обединение може да сътвори магнитно поле в комбинираната звезда, родена вследствие на този развой.

Тези две звезди - гравитационно свързани една с друга в така наречен бинарна система - се намират в нашата вселена Млечен път на към 3700 светлинни години от Земята в съзвездието Норма. Светлинната година е дистанцията, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона км, отбелязва Ройтерс.

Изследователите са употребявали деветгодишни наблюдения, направени от основания в Чили Много огромен телескоп.

Магнетарът е към 30 пъти по-масивен от Слънцето. Другият му сателит е към 26,5 пъти по-голям от Слънцето. Те обикалят на разстояние един от различен, от 7 до 60 пъти дистанцията сред Земята и Слънцето.

Драконовото яйце е наречено по този начин, тъй като се намира относително покрай по-голям комплекс от мъглявини, прочут като Бойните дракони от Ара.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР