Заспалото руско село, където помилван бивш затворник, върнал се от Украйна, извърши клане

...
Ирина Жамоидина стои пред овъглените останки на брат си, дома
Коментари Харесай

Ирина Жамоидина стои пред овъглените останки на брат си, дома на Артьом Терещенко. Той и нейният 71-годишен баща Владимир бяха убити тук през нощта на 1 август, когато двама мъже, и двамата бивши затворници, единият току-що завърнал се от фронтовата линия, нахлуха вътре и намушкаха баща и син до смърт, преди да застанат имотът гори.

Децата на г-н Тарошченко, на девет и 12 години, успяха да избягат през прозорец и да вдигнат тревога.

„Баща ми определено не заслужаваше такава смърт, “ тихо казва г-жа Жамоидина. „Ние сме от добро семейство. Той не трябваше да умре така.“

След това двамата мъже продължиха надолу по пътя към друга къща на няколкостотин метра и убиха четиримата, които живееха там, трима мъже и жена, преди да запалят и къщата им. Пиянски запой с примесена доза наркотици, смята г-жа Жамоидина - "запои", както са известни в Русия - се е превърнал в убийствен в една сънлива лятна нощ.

Един от мъжете, Максим Бочкарев, беше известен на местно ниво като размирник. Той е излежал присъда в затворническа колония в Санкт Петербург за кражби, отвличане на автомобили, изнасилване и сексуално посегателство, където се запознава с партньора си в престъплението Игор Софонов.

След незаконното нахлуване на Русия в Украйна ООН все още ли отговаря на целта си?

Изображение: Артьом Тарошченко и съпругата му

37-годишният Софонов имаше още три години за кражба, грабеж и опит за убийство, но беше вербуван направо от затвора от Министерството на отбраната на Русия и изпратен в Украйна, започна практика от покойния шеф на Вагнер Евгений Пригожин и приет с ентусиазъм от руската армия.

„Вярвам, че всеки, който е бил в затвора, дори и да е отишъл на война, трябва да бъде върнат обратно, когато е приключил такива тежки престъпления“, казва г-жа Жамоидина. „Те не трябва да живеят сред нас, защото такива случаи се случват.“

Права е. Каталогът с насилствени престъпления, извършени от помилвани бивши престъпници, се увеличава, докато те се прибират у дома.

Изображение: Dian

През юни Пригожин каза, че 32 000 вербувани от Вагнер се завръщат в Русия, като техните досиета са изтрити.

Вече в южния град Краснодар, бивш осъден на Вагнер е изправен пред съда за убийството на двама души на връщане от работа, обвинение, което той отрича. Има случаи на убийство, сексуално посегателство, малтретиране на деца от осъдени извършители на сексуални престъпления.

В Нови Бурец, на около 500 мили източно от Москва, бивш затворник от Вагнер уби възрастна дама, отново на пиянство , дори след като местните многократно изразиха тревогата си пред властите, че той се скита по улиците им.

Прочетете още:
„Смъртта“ на Пригожин изглежда разкрива руски принцип
Как Русия може да се стреми да експлоатирайте засегнатия от кризата Нигер

Изображение: На няколкостотин метра от дома на Артьом четирима души бяха убити в друга къща

Преди три години пътувахме до сибирския град Кемерово, за да отразим случай на домашно насилие, който кулминира в жестокото убийство на 23-годишната Вера Пехтелева. Нейната история шокира страната, след като аудиозаписите на нейните писъци, докато съседите правят многократни, отчаяни обаждания на полицията, станаха вирусни. В съда чичо й седеше на метри от убиеца Владислав Канюс, който беше осъден на 17 години затвор. Сега от снимки в социалните мрежи той знае, че Канюс е свободен човек, вербуван от Министерството на отбраната и служи някъде в Украйна.

„Той я уби с изключителна жестокост“, каза г-н Пехтелев. „Той измъчваше Вера в продължение на три часа, а сега ще бъде обучен да се бие. Просто не мога да си представя какво ще стане, ако се върне.“

Изображение: Leningradsky Proskpekt, в Кемерово, мястото на убийство преди три години Изображение: Сини и бели коридори извън мястото на убийството в Ленинградски проспект

Промените в руското законодателство през юни предлагат да се позволи на заподозрени или осъдени престъпници да се бият, но не и след като присъдата влезе в сила. Реалността с набирането на затворници в Русия обаче изглежда много по-мрачна. Според Министерството на отбраната на Обединеното кралство това е част от „по-широк, интензивен стремеж на руската армия да увеличи числеността си, като същевременно се опитва да избегне въвеждането на нова задължителна мобилизация, което би било много непопулярно“.

Това е политика, която ще види закоравели престъпници, травматизирани от войната, завръщащи се в хилядите си с много малко психологическа подкрепа или рехабилитация, за която да говорим. Точно както при домашното насилие в Русия, властите не се ангажират достатъчно с този вид социални проблеми у дома, особено когато има война. Но това е нещото, което разкъсва социалната тъкан на градовете и селата в цялата страна. Това е още една от многото нежелани последици от войната. Отвъд цинковите ковчези и ескалиращото нападение с дронове, ето как войната се връща у дома.

Александра Софонова, сестрата на Игор, смята, че държавата трябва да оказва психологическа подкрепа на мъже като брат й, но е сигурна, че това няма да „Служи си службата, беше ранен – мъж е и се гордеят с такива неща. И после се върна и се оказа ненужен, дори паспорт не можа да вземе, ходи да лепи тапети. Може би нещо е щракнало в главата му“, казва тя.

На гърба на стената на супермаркет на няколко метра от мястото, където седим, има графит, надраскан с големи черни букви. „Путин, не на война“, се казва в него. Питам Александра какво мисли за това.

„Не знам какъв вид специална операция е това“, казва тя. „Много от приятелите ми загинаха и се връщат в цинкови ковчези. Но те умират за нищо. За какво се борим, за да спечелим?“

Изображение: „Путин, не на война“

Другата сестра в тази история , Ирина Жамоидина, чиито мъже бяха убити у дома, казва, че вярата й в Бог я прекарва през всеки болезнен ден.

„Страхувам се за цялата страна. Никой няма право да убива друг, да отнемат живот.Това право не им е дадено”, казва тя. „Трябва да спрем това по някакъв начин, така че тези хора да не са сред нормалното общество.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР