Заснет по едноименния роман на Маргарет Мичъл, филмът от 1939

...
Заснет по едноименния роман на Маргарет Мичъл, филмът от 1939
Коментари Харесай

„Отнесени от вихъра“: нeoчакваният холивудски хит със странна съдба

Заснет по едноименния разказ на Маргарет Мичъл , филмът от 1939 година получава осем награди „ Оскар “ от общо 13 номинации . И в случай че се изчислят приходите, регистрирани през 1939 година, по отношение на сегашната стойност на $, сумата би била към 3,8 милиарда $, или по-скоро - 3 785 107 801 $ , което го прави кино лентата с най-голяма облага в историята на Съединени американски щати.

Прочетете тук незабравимите цитати от „ Отнесени от вихъра “ >>>

 Отнесени от вихъра Getty

През 1982 година, заради своята културна стойност, лентата е вписана в Държавния кино указател на Съединени американски щати , а Американският кино институт я слага в листата „ 100 години, 100 кино лентата “ .

Филмът е режисиран от Виктор Флеминг , който по средата на фотосите ангажира английската актриса Вивиан Лий за основната роля – обликът на Скарлет О'Хара. Преди нея най-сериозната кандидатка е била Полет Годар . Неин сътрудник става Кларк Гейбъл , откакто Гари Купър отхвърля да се въплъти в облика на Рет Бътлър . Купър е считал, че филмът ще бъде „ най-големият неуспех в историята на Холивуд “ .

 Отнесени от вихъра Getty

Отначало филмът е режисиран от Джордж Кюкър, който единствено след 17 минути фотоси се отхвърля и напуща плана , тъй като счита, че сюжетът не е добър.

За ролята на Скарлет се явяват 1400 актриси, измежду които Оливия де Хавиланд , която въпреки всичко е получила друга значима роля – на Мелани. Хети Макданиел пък е първата афроамериканска актриса, номинирана за „ Оскар “, който и получава - за най-хубава женска поддържаща роля за облика на бавачката Мами.

 Отнесени от вихъра Getty

Първата версия на кино лентата е била с времетраене повече от 4,5 часа, само че по-късно е съкратена с 48 минути.

Прочетете тук незабравимите цитати от „ Отнесени от вихъра “ >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР