Защо десетки от древните египетски пирамиди се намират в една

...
Защо десетки от древните египетски пирамиди се намират в една
Коментари Харесай

Една пресъхнала река може да обяснява как са построени пирамидите

Защо десетки от античните египетски пирамиди се намират в една неугледна линия безплодна пустиня, надалеч от крайбрежията на актуалната река Нил? Може би, както сочат новите проучвания, повода е, че те са били издигнати по продължение на клон от речната система, който от този момент е пресушен.

https://www.youtube.com/watch?v=sMY2u6ySevw

Тази доктрина освен изяснява местоположението им, само че може и да хвърля известна светлина върху метода, по който са били издигнати преди повече от 4500 години.

Над 30 пирамиди са ситуирани по отвесна линия сред Гиза и Лищ по ръба на негостоприемната Западна пустиня, част от Сахара. Сред тях е и Голямата пирамида в Гиза – може би най-известната древноегипетска пирамида и едно от единствените седем чудеса на античния свят, които към момента съществуват.

Полето на пирамидата се намира на много огромно разстояние от днешната Нил. Известно е обаче, че реката се е трансформирала доста през хилядолетията и евентуално в предишното е имала доста по-голям дебит, както и разклонения, които към този момент не съществуват.

Изследователският екип застава пред пирамидата на храма в долината Унас, която е работила като речно пристанище в древността. Снимка: Eman Ghoneim

В новото проучване учените преглеждат сателитни фотоси, с цел да потърсят вероятното местонахождение на бивш речен клон наоколо до подножието на платото на Западната пустиня около полетата с пирамиди. След като откриват обещаващ претендент, те се насочат към региона, с цел да извършат геофизични изследвания и да съберат проби от седименти.

Според тях, работата им разкрива доказателства за 64-километров античен клон на река Нил, който е липсващ. И оферират дългата река да бъде наречена „ Ахрамат “, което на арабски значи „ пирамиди “.

„ Дължината евентуално е била в действителност, в действителност огромна, само че и ширината на този клон в някои региони е била голяма. Говорим за половин километър или повече във връзка с широчината, което е еквивалентно на днешната ширина на течението на Нил “, споделя доктор Еман Гонейм, водещ създател на проучването от Университета на Северна Каролина в Уилмингтън откакто показва проучването на 13-ия Международен конгрес на египтолозите.

Водното течение на античния клон на Ахрамат граничи с огромен брой пирамиди, датиращи от Старото царство до Втория временен интервал на Древен Египет. Снимка: Eman Ghoneim et al.

Изглежда клонът на реката е почнал да се гълтам преди към 4200 години, във вековете след построяването на пирамидите. Вследствие на мощна суша линията се покрива с навяван от вятъра пясък, който погребва реката под пустинна завивка.

„ С изгубването на водите древноегипетските градове и селища също изчезват, а ние в действителност нямаме визия къде да ги открием “, добавя доктор Гонейм.

Преди да изчезне, сходен речен клон би бил скъп инструмент за построяването на пирамидите.

Вместо да се придвижват големи количества камъни по пясъка, водният път би разрешил гладко да се транспортират тонове материал и служащи.

„ Ако на всички места в този съответен регион има пирамиди, то в предишното би трябвало да е имало водни басейни, които да са пренасяли или улеснявали превозването на камъни и огромен брой служащи до тези места “, заключава доктор Гонейм.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР