Сред останките на Големия храм в Хатуза, разположен в днешна

...
Сред останките на Големия храм в Хатуза, разположен в днешна
Коментари Харесай

За какво е този камък

Сред останките на Големия храм в Хатуза, ситуиран в днешна Турция, се откроява един детайл: огромен едносъставен блок от нефрит, моделиран във формата на куб.

Камъкът, именуван от локалните поданици на региона „ камък на желанията “, е открит в останките на Хетската империя, която се заселва в региона от към 2000 година прочие н. е. и се трансформира в една от преобладаващите сили в Близкия изток към 1340 година прочие н. е. Столицата Хатуза евентуално е приютявала 40 000 – 50 000 души по време на пика на цивилизацията и е била дом на редица храмове, царски резиденции и укрепления, преди да бъде последователно изоставена в продължение на няколко десетилетия към 1200 година прочие

Много от тези структури оцеляват (макар и едвам-едвам) до през днешния ден, в това число Големият храм и мистериозното парче нефрит в него. За страдание са ни останали малко следи за първичното му предопределение.

„ Зеленият камък е доста друг от другите в този археологически обект и по тази причина притегля такова внимание “, споделя през 2019 година пред Анадолската организация археологът Андреас Шахнер. „ Той е серпентинит или нефрит. Той може да бъде открит в региона и не е толкоз специфичен, само че е удивително, че е непокътнат цялостен “.

Има догатки, че камъкът може да е имал религиозно значение, като в Хетската империя са били публикувани култове, както се вижда в близкото населено място Алака Хьоюк.

„ През по-късния интервал на Хетската империя Алака Хьоюк наподобява се е трансформирал в главен център за поклонение “, написа археологът Деймиън Стоун в книгата си „ Изгубените цивилизации “ и добавя, че античните хетски записи дават сведения, че мястото евентуално е било отдадено на богинята на Слънцето. „ Все още не е открит надпис, който да разпознава античното му име, само че най-вероятният претендент е Арина, градът на богинята Слънце “.

Подобни камъни обаче не са открити другаде макар изобилието на нефрит в региона, което допуска, че скалата може да не е имала огромно значение… Крайното ѝ предопределение остава незнайно и може просто да е служила за основа на скулптура. Ако не бъдат открити обилни находки на мястото или на други места в близост, евентуално в никакъв случай няма да узнаем същинското му предопределение. Но можем решително да кажем, че не извършва никакви стремежи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР