Засилиха се усилията за постигане на споразумение за прекратяване на

...
Засилиха се усилията за постигане на споразумение за прекратяване на
Коментари Харесай

Война между Израел и Газа: Преговорите за прекратяване на огъня се засилват в Кайро

Засилиха се напъните за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня в Газа и освобождение на заложници , като договарянията бяха възобновени в Кайро в събота. От „ Хамас “ обявиха, че нейната делегация е пътувала в „ положителен дух “ , откакто е проучила последното предложение за помирение, предава „ BBC “.

„ Решени сме да осигурим съглашение по метод, който извършва настояванията на палестинците “, се споделя още в известието.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че „ прекратяването на огъня би трябвало да бъде безпроблемно “ за въоръжената група.

Преговарящите на „ Хамас “ се завърнаха в египетската столица, с цел да възобновят дългогодишните договаряния – с посредничеството на Египет и Катар – които краткотрайно биха спрели израелската атака в Газа в подмяна на освобождението на заложници.

В изказване, публикувано нощес, „ Хамас “ сподели, че желае да „ узрее “ съглашението на масата, което допуска, че има точки , за които двете страни към момента не са съгласни . Основният въпрос наподобява е дали съглашението за преустановяване на огъня ще бъде непрекъснато или краткотрайно .

От „ Хамас “ упорстват, че всяка договорка поема съответен ангажимент за преустановяване на войната, само че Израел не е податлив да се съгласи, до момента в който групата остава дейна в Газа. Смята се, че обсъжданата дефиниция включва 40-дневна пауза в боевете, до момента в който заложниците бъдат освободени , и освобождението на редица палестински пандизчии, държани в израелски затвори.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху неведнъж е упорствал, че ще има нова сухопътна военна интервенция в южния град Рафа в Газа, даже в случай че бъде реализирано съглашение. Израелските медии оповестиха в събота, че позицията му остава непроменена макар последния кръг от договаряния.

Но Съединени американски щати – най-големият дипломатически и боен съдружник на Израел – не са склонни да поддържат нова атака, която може да аргументи обилни цивилни жертви , и упорстват първо да се види проект за отбрана на разселените палестинци. Приблизително 1,4 милиона души са намерили заслон в Рафа, откакто са избягали от боевете в северните и централните региони на линията.

Директорът на Централното разследващо ръководство /ЦРУ/ на Съединени американски щати Уилямс Бърнс е пътувал до Кайро, с цел да помогне в посредничеството на последните договаряния, съгласно двама американски чиновници, които са говорили с американския новинарски сътрудник на „ BBC “ – „ CBS News “.

Блинкен също е бил основна фигура в договарянията и е посетил Израел още веднъж тази седмица, с цел да се срещне с Нетаняху. Говорейки в петък в Аризона, Блинкен съобщи, че „ единственото нещо, което стоеше сред народа на Газа и прекратяването на огъня, беше „ Хамас “. “

Досега договарянията за преустановяване на огъня не престават с месеци без пробив . От края на ноември не е имало пауза в боевете или освобождение на заложници . Имаше моменти през това време, в които ново съглашение изглеждаше неизбежно, само че договорката се разпадаше, преди да може да бъде подписана. Дори в този финален кръг от полемики е належащо внимание. Източник, осведомен с договарянията, сподели пред „ BBC “, че договарянията остават комплицирани и всеки пробив може да отнеме няколко дни.

Източник на „ Washington Post “ разяснява, че Съединени американски щати са призовали Катар да изгони политическото управление на „ Хамас “ , в случай че групировката продължи да отхвърля прекратяването на огъня .

Войната стартира, откакто „ Хамас “ и други палестински бойни групировки нападнаха села и военни бази в Южен Израел, убивайки минимум 1200 души и вземайки повече от 250 заложници . По време на последвалата израелска военна акция в Газа 34 654 палестинци са били убити и 77 908 ранени, съгласно данни на ръководеното от „ Хамас “ здравно министерство.

27 страни в Европейски Съюз – 27 обичаи за посрещане на Великден. Кои са най-интересните?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР