Защо Западът гледа с надежда в устата на иранския външен

...
Защо Западът гледа с надежда в устата на иранския външен
Коментари Харесай

Ще заработи ли „иранската сделка /JCPOA/ отново?

Защо Западът гледа с вяра в устата на иранския външен министър?

Колкото да се суетят и зелените запалянковци към петрола, единствено за един ден международната стопанска система изразходва към 100 милиона барела от него, а търсенето на нефт нараства приблизително с 2 % годишно. Цената на барел нефт още дълго време ще служи като един от главните индикатори освен за икономическото, само че и за политическото здраве на стопански развитите страни.

Веднага откакто преди няколко дни във Виена гръмна новината, че съглашението за иранската нуклеарна стратегия (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA) може да стартира още веднъж да работи, цените на петрола Брент паднаха с повече от 3 %. Лесно е да се познае какъв брой нетърпелива е Европа да поддържа тази наклонност, в случай че в годината на подписване на JCPOA (2015 г.) петролът й струваше 52,39 $ за барел, а в този момент (28 август) към този момент е над 100.

По мнението на МЕА, съвсем половината от съветския експорт на нефт и петролни артикули се движи всекидневно към Европа: 2,2 милиона барела недопечен нефт и 1,2 милиона барела петролни артикули. Брюксел към момента няма нови снабдители, които да заменят Русия. През декември обаче се обрисува западното ембарго върху вноса на съветски първични материали.

Така че, в случай че договорката с Иран се съживи и 2,5 милиона барела ирански нефт дневно към този момент не са обект на интернационалните наказания, европейският бизнес ще въздъхне облекчено, зелените ще се изкъпят, а Брюксел ще има опция да опише по какъв начин е " санкционирал " Москва.

Въпреки това, съгласно портала Global Village Space, енергийният капан, в който Европа се е сложила, не е най-горчивото хапче за преглъщане. Наближава инфлационна стихия, чиято съществена ударна мощ беше повишаването на силата. Подготвяйки се за бурята, на 15 август Народната банка на Китай намали лихвата по средносрочните заеми (MLF) с 10 базисни пункта едновременно (до 2,75 % годишно).

Намаляването на лихвените проценти би трябвало да поддържа намаляващия ритъм на напредък на китайската стопанска система и китайските борсови показатели се покачиха след новината за намаляването на лихвените проценти. Само китайските обаче. Останалите тържища на най-големите страни от Азиатско-тихоокеанския район падат.

След публикуването на китайските данни и мрачната прогноза на Федералния запас на Ню Йорк за районната индустриална интензивност, акциите на Wall Street паднаха. Рискът от световна криза е огромен. Ето за какво Западът гледа с вяра в устата на иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахян след 16 месеца договаряния. Съгласно изследване на норвежката компания Rystad, водещият международен анализатор на нефт и газ, Иран може да усили производството с още милион барела нефт дневно.

Докато Вашингтон обмисляше окончателния текст на JCPOA, който беше утвърден от Иран и Европейския съюз, се появиха детайлности за изискванията на договорката, които включват гаранции против бъдещи опити на Съединени американски щати да се отдръпват от договорката.

Центрофужните платформи в Натанц няма да бъдат унищожени, което дава опция, в случай че е належащо, да бъдат възобновени за по-малко от година. Новото съглашение съдържа 21 гаранции, които облекчават опасенията на Иран. Първата стъпка в осъществяването на съглашението ще бъде подписването му във Виена от всички заинтригувани външни министри.

В същия ден Съединените щати ще анулират три изпълнителни заповеди на някогашния президент Доналд Тръмп за отдръпване от JCPOA. След това Иран ще стартира 60-дневен интервал, с цел да тества легитимността и приложимостта на съглашението: той ще стартира да продава нефт на западните страни и ще получи достъп до средствата си, замразени в чужбина. Споразумението включва изказване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за премахването на глобите и публично писмо от Държавния департамент. Споразумението разрешава на Иран да продължи проучванията и развиването на нуклеарната си стратегия за 10 години,

Al Jazeera разгласява забавни детайлности от съглашението. Предложението на Европейски Съюз за окончателния текст на съглашението беше утвърдено от Вашингтон, тъй че в този момент всичко зависи от Иран. Ако той каже „ да “, ден след подписването на съглашението, американските наказания на 17 ирански банки и 150 други стопански институции ще бъдат анулирани.

В рамките на 120 дни след подписването на съглашението Иран ще има право да изнася 50 милиона барела нефт дневно. 7 милиарда $ освободени средства на Иран, които сега се държат в Южна Корея, ще бъдат предоставени на иранците.

В подмяна на това, Техеран ще стартира да анулира стъпките, които предприе, с цел да развие своята нуклеарна технология, които надвишиха това, което Организация на обединените нации и МААЕ сметнаха за задоволително през 2015 година Запасите от уран, обогатен до 60 % (споразумението от 2015 година дефинира равнище от 3,67 процента), би трябвало да бъдат продадени на нуклеарните сили.

Естествено, обновената JCPOA би трябвало да бъде подписана освен от Съединени американски щати, само че и от Франция, Англия, Германия, Китай и Русия. И във връзка с такова необятно съглашение няма изясненост.

Както Bloomberg заяви на 26 август, Съединените щати и Иран към момента не могат да реализират дефинитивно съглашение. Споровете се дължат на интернационално следствие за произхода на следи от уран в редица ирански уреди (Техеран изиска това следствие да бъде закрито).

Друг противоречив въпрос е апелът Вашингтон да даде гаранции, ако Съединени американски щати решат да се отдръпват от договорката, както направи Доналд Тръмп през 2018 година Как могат да наподобяват гаранциите на Америка към Иран, безусловно не е ясно. Така че за през днешния ден въпросът „ Ще работи ли JCPOA още веднъж? “ остава отново отворен.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР