Защитете очите си от синята, светлина, излъчвана от вашия смартфон

...
Защитете очите си от синята, светлина, излъчвана от вашия смартфон
Коментари Харесай

Ето как да ограничите синята светлина, излъчвана от вашия смартфон

Защитете очите си от синята, светлина, предавана от вашия смарт телефон с няколко лесни стъпки...

Емил Василев преди 12 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 21:11 | 07.01.2024

Нови революционни слънчеви панели могат да създават електрическа енергия на мрачно

ХардуерСветослав Димитров - 14:15 | 07.01.2024

Санкциите на Съединени американски щати удариха NVIDIA: Китайските IT-гиганти не се интересуват от орязаните AI-ускорители

IT НовиниДаниел Десподов - 18:19 | 07.01.2024

Нов лазер от титаниев сапфир преодолява границата на мощността на излъчването

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Съвременните електронни устройства са евентуално най-големият софтуерен скок. Благодарение на лесния и непрекъснато разполагаем достъп до вашия смарт телефон, преносим компютър, настолен компютър или тв приемник можете елементарно да получите достъп до информация от целия свят, да се забавлявате или да работите от разстояние, когато пожелаете.

С това преимущество обаче идват и някои нежелани последици. За мнозина, изключително за тези с към 24-часов достъп до електроника, едно от най-често срещаните последици е качеството на съня и зрението. Използването на разнообразни източници на изкуствена светлина разрешава актуалния ни метод на живот, само че също по този начин оказва съществено въздействие върху метода, по който спим и здравето на зрението ни.

Една от най-големите аргументи за тези проблеми е синята светлина, предавана, която се излъчва от тези устройства – от електрическите крушки до другите екрани в дома ви. И макар че тя се излъчва от всеки източник на светлина, като естествена част от светлинния набор, несъразмерното излагане на нея може да докара до съществени проблеми.

В днешно време главният неестествен източник на синя светлина, с който множеството от нас са в всекидневен контакт са нашите смарт телефони. Проверяването на известия, гледането на видеоклипове или скролването в обществените мрежи – изключително след залез слънце е нещо неподходящо за здравето ви.

За благополучие има способи да ограничите излагането на синя светлина от смарт телефона си без да е належащо да намалявате времето, което прекарвате пред него. И двете огромни операционни системи – Android и iOS имат свои лични софтуерни функционалности за справяне със синята светлина, а можете да се възползвате и от други способи, с цел да бъдете в сигурност. Ето какво можете да извършите, с цел да ограничите излъчването на синя светлина от телефона си.

Как да ограничите синята светлина, предавана от смарт телефона ви с Android?

Независимо дали употребявате телефон с Android или iPhone, най-хубавият метод за справяне с излъчването на синя светлина от смарт телефона ви към този момент е заложен в операционната ви система. За смарт телефоните с Android той се назовава Night Light (нощна светлина), само че главната концепция е една и съща и за двете платформи. Функцията оцветява екрана ви в оранжево, като прави цветовете на екрана доста по-топли. По този метод се подсигурява, че екранът излъчва по-малко синя светлина.

Можете да включите Night Light ръчно, само че можете и да планирате автоматизираното ѝ включване. Можете да зададете свои лични часове или даже да я накарате да се включи, когато слънцето залязва и да се изключи, когато слънцето още веднъж изгрее. Ето по какъв начин да включите Нощна светлина в Android:

Влезте в Настройки. Влезте в менюто Дисплей в настройките. Превъртете надолу, до момента в който видите опцията Night Light (Нощна светлина). След като влезете в менюто Нощна светлина, можете да го включите благодарение на превключвателя. Когато режимът е включен, можете да регулирате и интензивността на филтъра, като извършите екрана повече или по-малко оранжев (по принцип, колкото по-силен е филтърът, толкоз по-малко синя светлина се излъчва). Тук можете също по този начин да докоснете опцията График. Ще можете да планирате по кое време функционалността да се изключва или включва или да я настроите по този начин, че да се включва при залез слънце и да се изключва с изгрева.

Как да ограничите синята светлина в iPhone?

При iPhone функционалността се назовава Night Shift (Нощен Режим). Тя работи по безусловно същия метод като тази за Android – кара екрана ви да става по-жълт, с цел да се минимизират излъчванията на синя светлина от него. Както и при Android, също и при iPhone можете да я включите ръчно или да я планирате да се включва, когато пожелаете, или на ръчно, или от залез до изгрев слънце. Ето по какъв начин да включите функционалността Night Shift:

Влезте в Настройки. Превъртете надолу и докоснете влезте в менюто Дисплей и бляскавост. След като се озовете там, влезте в менюто Night Shift (и при меню на Български функционалността се споделя така). Тук ще видите два превключвателя и плъзгач. Първият комутатор ви разрешава да планирате по кое време ще се включва и изключва функционалността Night Shift. Докоснете превключвателя, с цел да го включите и ще се появи спомагателната алтернатива за избор на часове или за включване и изключване с настъпването на залеза и изгрева на слънцето. Вторият комутатор ви разрешава да включвате ръчно режима Night Shift. Той ще остане включен, до момента в който не го изключите още веднъж. И най-после, с плъзгача изпод можете да определите интензивността на жълтия нюанс на екрана. Колкото по-интензивен е нюансът, толкоз по-малко синя светлина се създава от екрана, което понижава натоварването на очите ви.

Има ли други способи за понижаване на излагането на синя светлина?

Въпреки че тези софтуерни варианти са извънредно лесни за конфигуриране и комфортни за потребление, те може да не са задоволителни за вас по някаква причина. Може да не ви харесва жълтеникавият нюанс на екрана или да се нуждаете от точността на цветовете на цветовия профил по дифолт на екрана. За ваше благополучие има още няколко метода да се предпазите от неподходящото влияние на синята светлина.

Намалете яркостта на екрана си

Освен включването на филтъра за синя светлина в софтуера ви, другото нещо, което може да изпробвате е да настроите яркостта на екрана на по-ниска стойност. Намаляването на яркостта с една или две стойности постоянно е едвам видимо, само че може да значи разлика сред мигрена и липса на такава, тъй че е добре да се опитва.

Носете очила с филтър за синя светлина

Ако не желаете да оцветявате екрана си в жълто или се нуждаете от решение, което да работи отвън софтуера на екрана, най-хубавият вид е да употребявате очила с филтър за синя светлина. Те са относително евтини и според от качеството си понижават абсорбцията на синята светлина в очите ви с 15-30%. Освен това ще изглеждате малко по-стилно с чифт хубави очила, тъй че това е двойна победа за вас.

Ограничете потреблението на устройството си до светлата част на денонощието

Въпреки че намаляването на излагането на синя светлина е дейно, то в никакъв случай няма да надмине цялостното му унищожаване. Така че, в случай че можете, най-хубавият метод да се предпазите от рисковите резултати на несъразмерното излагане на синя светлина е да не употребявате източници на синя светлина отвън светлата част на денонощието.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР