Засега икономиката не е на спад, но разликата между прогнозите

...
Засега икономиката не е на спад, но разликата между прогнозите
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване

Засега стопанската система не е на спад, само че разликата сред прогнозите преди и в този момент са много разнообразни. Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата, че тя е привнесена извън, е единствено отчасти вярна. Това съобщи някогашният министър на финансите Владислав Горанов в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Той подчертава, че ръководещите възнамеряват да заплащат пенсии с пари от Плана за възобновяване и резистентност.

" През 2022 година се чака да постъпят малко над 1 милиарда лв. по Плана за възобновяване от Европейски Съюз. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с милиард и половина усилват пенсиите. Тоест ние нямаме стабилно финансиране на този нов спомагателен финансов разход, различен е въпросът, че методът, по който се трансформират пенсиите, нарушава напълно главния принцип за размера на осигурителния принос и размера на пенсията ", сподели Горанов.

Любопитно е от кое място ще се финансира нарастването на пенсиите през 2023 година, съобщи още Горанов.

Според него доста огромната инфлация в еврозоната е с произход години обратно, само че българската инфлация е една от най-големите в Европейски Съюз и опитът да се гаси инфлацията с наливане на пари, които ги няма, ще докара до огромен недостиг и дълг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР