Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона

...
Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона
Коментари Харесай

След спечелен проект: Община Русе ще изгради нова зелена зона в кв. „Здравец-Изток“

Община Русе завоюва план за построяването на нова зелена зона пo Програмата за трансгранично съдействие „ ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния — България 2021-2027 година “ Проектът „ ReNature, Зелено моделиране на градски зони, основаване на нови системи за отдих и занимания навън “ планува построяването на парк в кв. „ Здравец-Изток “ върху общински парцел на бул. „ Липник “ №121.


Той ще бъде изпълнен в границите на 36 месеца в партньорство сред Община Русе и Община Гюргево, като следва сключване на контракт в идващите седмици. Стойността на плана е 1,746 418.94 евро, от които 80% от Европейския фонд за районно развиване, 18% национално съфинансиране и 2% лично присъединяване нa Община Русе в размер на 34 992.38 евро.


Предвиденият имот, на който ще бъде ситуиран паркът, е с повърхност от 25 дка. Той ще бъде построен с естествени и екологосъобразни материали, вместо с така наречен „ сива инфраструктура “. Обособена е зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението - със слънчево зареждане. Планира се подобаваща паркова мебел и чешма с питейна вода. Растителността ще бъде от локални растителни типове, присъщи за Дунавската низина и крайбрежието на р. Дунав, а тревните смеси - сухоустойчиви, слънцелюбиви и с екстензивна поддръжка.
Предвижда се създаване на система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Акцент в парка са фонтанът и ъгъл „ Биоразнообразие ”, в който да се развият билкова градина, градина, привличаща инсекти и птици, градина с подправки, градско земеделие и други
С осъществяването на плана се цели възстановяване качеството на средата, качествата на живот и комфорта на обитаване посредством основаване на удобна и природосъобразна среда, която да оформи нови пространствени решения и физическо възобновяване на територията.
Припомняме, че в края на месец юни 2023 година Община Русе организира питане измежду русенци, в което се включиха 2575 души. Над 98% от тях приветстваха концепцията за обособяването на паркова зона в посочения парцел.

 

Кметът Пенчо Милков разгласи, че въпреки кварталът да е добре озеленен, живущите там не разполагат с парк наоколо до домовете си. Зеленото пространство ще бъде от изгода както за тях, по този начин и за всички русенци и посетители на града.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР